Tuesday 29 September 2015

Στην Ελλάδα γαλλική επιχειρηματική αποστολή για ενέργεια, εμπόριο, σιδηρόδρομους, κατασκευές

Ένα βήμα πιο κοντά στη σύσφιξη των ελληνογαλλικών επιχειρηματικών σχέσεων θα οδηγήσει ο ερχομός γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής στη χώρα μας, τον προσεχή Δεκέμβριο, με στόχο τη διερεύνηση πιθανών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συμπράξεων στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του σιδηροδρόμου και των κατασκευών.

Όπως αναφέρει το Capital.gr, ήδη κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των επαφών που είχε η υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΣΕΒ με επικεφαλής τον Θ. Φέσσα, στο Παρίσι, αποφασίστηκε η δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα ξεκινά από τα θεσμικά ζητήματα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα εκτείνεται μέχρι τους τομείς των βιομηχανικών δικτύων και της ενεργειακής πολιτικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital, ήδη στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν χθες και συνεχίζονται σήμερα στη γαλλική πρωτεύουσα το παρών έδωσαν από γαλλικής πλευράς στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων από τους κλάδους της μεταποίησης, των κατασκευών, της πληροφορικής και επικοινωνιών, της ενέργειας, των τραπεζών, της ασφάλειας, της αμυντικής βιομηχανίας, των φαρμάκων, του λιανικού εμπορίου, των βιομηχανικών προϊόντων, κ.α.
Σημειώνεται ότι οι ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες έχουν μακρά ιστορία, κάτι που επισημαίνεται και στην κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν ο ΣΕΒ και ο γαλλικός εργοδοτικός σύνδεσμος MEDEF. Το διμερές εμπόριο ανέρχεται περίπου στα 3 δις ευρώ ενώ περισσότερες από 120 γαλλικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχοντας επενδύσει τα τελευταία χρόνια ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας ΣΕΒ και MEDEF συμφώνησαν να υποβάλλουν μέχρι το Νοέμβριο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με σκοπό την ενθάρρυνση των μελών τους για επενδυτικές πρωτοβουλίες και ευκαιρίες συνεργασιών στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και σε άλλες περιοχές. Μεταξύ άλλων θα υπάρξουν κοινές δράσεις, επενδυτικές συναντήσεις, roadshows κλπ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επισκόπησης προόδου του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.
Τέλος όπως προαναφέρθηκε στην κοινή διακήρυξη οι δύο σύνδεσμοι τονίζουν ότι θα εργαστούν από κοινού για την προώθηση πολιτικών μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα ενισχύσουν τη βιομηχανική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε μια ανταγωνιστική Ευρώπη.
Με αφορμή την υπογραφή της διακήρυξης ο πρόεδρος του MEDEF δήλωσε "Και στις δυο χώρες, γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς την εφαρμογή στιβαρών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη λύση. Δυνατή Ελλάδα, σημαίνει Δυνατή Ευρώπη και κατ’ επέκταση, Δυνατή Γαλλία. Οι χώρες μας έχουν μακρά ιστορία αποδοτικών εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών, που μπορούν να ενισχυθούν μέσα από τη βελτίωση του οικονομικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος και στις δυο χώρες. Οι επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες για τις αναγκαίες αλλαγές και να κάνουν πράξη την ανάπτυξη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε από κοινού να προετοιμαστούμε, ώστε να αδράξουμε τις ευκαιρίες για τη δημιουργία αξίας και νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων."
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας από την πλευρά του υπογράμμισε "Η επίσκεψη του ΣΕΒ στο Παρίσι είχε ως στόχο τη μεταφορά δυο βασικών μηνυμάτων. Πρώτον, ότι ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας και θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη της σταθερότητας στην οικονομία και στην ανάκαμψη. Δεύτερον, ότι υπάρχουν στην Ελλάδα σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καινούργιες γαλλο-ελληνικές επιχειρηματικές συνέργειες και συμπράξεις. O ΣΕΒ, ως ο κορυφαίος πρεσβευτής της ελληνικής επιχειρηματικότητας, θα συνεχίσει να εργάζεται για ένα κοινό επιχειρηματικό μέλλον μέσα στην Ευρωζώνη, με συμμάχους τους Ευρωπαίους εταίρους μας."
 
http://energypress.gr/news/stin-ellada-galliki-epiheirimatiki-apostoli-gia-energeia-emporio-sidirodromoys-kataskeyes

No comments: