Wednesday 30 September 2015

Επιτροπές-παρωδία παίζουν καθυστέρηση στα ενεργειακά προαπαιτούμενα

Οι επτά περίφημες επιτροπές, που υποτίθεται ότι θα εξέταζαν και θα προετοίμαζαν το έδαφος ώστε τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους εταίρους να εκτελεστούν βάσει χρονοδιαγράμματος, απέτυχαν εκ των πραγμάτων στο στόχο τους: σήμερα παρέρχεται άπρακτη η προθεσμία που περιλαμβανόταν στο κείμενο του Αυγούστου και τα 8 συνολικά προαπαιτούμενα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα παραμένουν ανεκπλήρωτα. 

Η αποτυχία των περίφημων επιτροπών να εκπληρώσουν το στόχο τους, πάντως, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στην αγορά, η οποία είδε να συμμετέχουν και να έχουν επιτελικό ρόλο στα συγκεκριμένα όργανα στενοί συνεργάτες του πρώην ΥΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνη. Θυμίζουμε ότι εκείνη την περίοδο δημιουργήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στη συνεννόηση με τους εταίρους εξαιτίας της στάσης του πρώην υπουργού ο οποίος υπονόμευσε κάθε προσπάθεια για άνοιγμα των ενεργειακών αγορών. Τα στελέχη λοιπόν που τον πλαισίωναν όπως ο γενικός γραμματέας ενέργειας Απ. Αλεξόπουλος αλλά και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής, από κοινού με εκπροσώπους των ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα, ανέλαβαν το έργο να προετοιμάσουν τα μέτρα για το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών. Αντίθετα στις εν λόγω επιτροπές αίσθηση προκάλεσε εξαρχής η παντελής απουσία των θεσμικών εκπροσώπων των υπόλοιπων φορέων που συμμετέχουν στην αγορά. Καμία έκπληξη λοιπόν δεν προκαλεί το γεγονός ότι η πρόοδος που συντελέστηκε σε σχέση με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας συνοψίζεται στο ... απόλυτο μηδέν.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και εάν οι ΔΕΚΟ του ενεργειακού τομέα, με την ανοχή του ρυθμιστή, παίζουν καθυστέρηση στα μέτρα για το άνοιγμα των αγορών, γεγονός παραμένει ότι οι προβλέψεις της συμφωνίας είναι συγκεκριμένες ρητές και δεν επιδέχονται "τεχνασμάτων” ή πρακτικών υπονόμευσης, όπως έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα από την πληθώρα διαρροών και δημοσιευμάτων που φαίνεται ότι έχουν συγκεκριμένη προέλευση. 
Η "ζημιά” επί του παρόντος δεν φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. Άλλωστε όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι εταίροι στις επαφές που έχουν γίνει δείχνουν ανοχή και δέχονται εκ των πραγμάτων ότι λόγω εκλογών και νέας κυβέρνησης θα δοθεί μια άτυπη παράταση τόσο στην υιοθέτηση των μέτρων όσο και στην πρώτη αξιολόγηση. Ορόσημο φαίνεται να είναι τα τέλη Οκτωβρίου όταν και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένα βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, φαίνεται ότι έχει διασφαλιστεί μια μικρή παράταση  και σε σχέση με την πρώτη αξιολόγηση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε σχέση με τα μέτρα και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα.

Το στίγμα έδωσε χθες και ο υπουργός ενέργειας Π. Σκουρλέτης, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση της εναλλακτικής πρότασης για τον ΑΔΜΗΕ στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ παράλληλα άφησε ανοιχτό το παράθυρο για συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες σε έργα νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Όσο για τα υπόλοιπα παραδοτέα – προαπαιτούμενα της συμφωνίας που αφορούν σε μια σειρά από υποχρεώσεις για το άνοιγμα των αγορών ενέργειας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφεθούν στο δόγμα "βλέποντας και κάνοντας", που φαίνεται να κυριαρχεί αυτή τη στιγμή…

(Χ. Φλουδόπουλος, Capital.gr, 30/9/2015)
 
http://energypress.gr/news/epitropes-parodia-paizoyn-kathysterisi-sta-energeiaka-proapaitoymena

No comments: