Tuesday 29 September 2015

Εξετάζεται η δημιουργία μονάδας βιομάζας στα Ανώγεια Κρήτης

Στα Ανώγεια της Κρήτης βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη- Ταβερναράκη, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Σμπώκο, σε μια πρώτη διερευνητική επαφή για τις προοπτικές δημιουργίας μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή στη συνέχεια ενέργειας και κυρίως με την εξειδίκευση αυτής της ενέργειας σε τηλεθέρμανση.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε επίσης ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Πέτρος Γκίκας, η ειδική σύμβουλός ενέργειας Μαρία Αποστολάκη και η Χημικός -Μηχανικός του Δήμου Ανωγείων Πόπη Σφακιανάκη.
Ουσιαστικά το σχέδιο αναφέρεται σε ένα κεντρικό τεράστιο καυστήρα και λέβητα που θα λειτουργεί στα Ανώγεια με καύσιμα του τα απόβλητα που υπάρχουν από την κτηνοτροφία, τα τυροκομεία και τα ελαιοτριβεία της περιοχής και την μετατροπή τους σε ενέργεια θερμική και ηλεκτρική που θα διοχετεύεται μέσω αγωγών σε κάθε σπίτι των Ανωγείων. Ένα έργο που αν τελικά μετά τις προμελέτες που θα γίνουν για το αν τα Ανώγεια έχουν τις δυνατότητες να το στηρίξουν, καταφέρει και γίνει πράξη θα αλλάξει προς το καλύτερο τις ζωές μας μειώνοντας δραστικά το κόστος σε θέρμανση και ηλεκτρικό.
Σύμφωνα με την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη, η Περιφέρεια και η πολιτεία μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτή τη προσπάθεια γιατί, όπως είπε «θεωρούμε ότι τέτοια έργα, που μπορούν και συνδυάζουν ουσιαστικά την αξιοποίηση αποβλήτων και την παραγωγή ενέργειας, είναι έργα πρώτης προτεραιότητας. Σήμερα θέτουμε τις πρώτες γραμμές και διερευνούμε αν αυτή τη στιγμή τα Ανώγεια μπορούν και έχουν ικανή ποσότητα αποβλήτων που θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια μονάδα. Συντεταγμένα με πιο γρήγορους ρυθμούς και αν πραγματικά υπάρχουν οι προοπτικές και οι δυνατότητες, τότε είμαστε σε θέση να τις αξιοποιήσουμε».
Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης υπάρχουν αρκετές τέτοιες μονάδες στην Ευρώπη. Και συμπλήρωσε, «η αρχική ιδέα προήλθε από τον Αντιδήμαρχο τον κ. Σμπώκο ο οποίος σε μια κουβέντα που είχαμε κάποια στιγμή στην Αντιπεριφέρεια μου την είχε αναλύσει και με ρώτησε πως την βλέπω σαν ιδέα. Νομίζω ότι είναι μια εξαιρετική πρόταση, αλλά από εκεί και πέρα αυτό που μας φαίνεται καλό πρέπει να το διερευνήσουμε αν είναι και τεχνικά εφικτό. Αυτό κάνουμε σήμερα. Η προκαταρκτική μελέτη που θα κρίνει αν το έργο είναι βιώσιμο και σκόπιμο να γίνει θα είναι σε περίπου τρεις με τέσσερις μήνες και όταν βγουν αυτά τα αποτελέσματα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα».
 
http://energypress.gr/news/exetazetai-i-dimioyrgia-monadas-viomazas-sta-anogeia-kritis

No comments: