Tuesday 29 September 2015

Ποιες ενεργειακές επενδύσεις «βύθισαν» το fund του Κατάρ στο γ’ τρίμηνο

Σχεδόν 12 δισ. δολ. ζημιές κατέγραψε το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ στο γ΄τρίμηνο, κυρίως λόγω της Volkswagen, της Glencore και Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας. Πρόκειται για τρεις από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του fund, του οποίου οι συνολικές επενδύσεις είναι αξίας περίπου 250 δισ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, βασισμένους σε στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg και επικαλείται το CNBC, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου σε δύο ημέρες το fund του Κατάρ ενδεχομένως να μετρά απώλειες σε οκτώ από τις 10 κύριες τοποθετήσεις του. Το μεγαλύτερο πλήγμα φαίνεται πως προέρχεται από μία λογιστική ζημιά ύψους 8,4 δισ. από τις μετοχές της Volkswagen.
Άλλη μεγάλη ζημιά, ύψους 2,7 δισ. προκύπτει από το 8,2% μερίδιο του ταμείου στην Glencore, η οποία βαρύνεται από ένα τεράστιο χρέος. Τέλος, μία βουτιά των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, προσέθεσε ακόμη 650 εκατ. δολάρια στη συνολική ζημιά. Άλλες εκμεταλλεύσεις που εμφανίζουν απώλειες από την 1η Ιουλίου και μετά είναι οι Royal Dutch Shell (περίπου 500 εκατ. δολάρια), Barclays (240 εκατ. δολάρια) και η Siemens (310 εκατ. δολάρια).
 
http://energypress.gr/news/poies-energeiakes-ependyseis-vythisan-fund-toy-katar-sto-g-trimino

No comments: