Tuesday 29 September 2015

Στο πρόγραμμα SouthZEB για την ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών

Στα πλαίσια της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων, το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει ως Συντονιστής (coordinator) στο Ευρωπαϊκό Έργο με τίτλο «nZEB training in the Southern EU countries – Maintaining building traditions» ή εν συντομία «SouthZEB».
Στο πρόγραμμα αυτό με συνολικό προϋπολογισμό 1.364.149,00 € (χρηματοδοτούμενο κατά 75% από το πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια – Ευρώπη» (Intelligent Energy Europe)) συμμετέχουν 6 διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστρία. Η ιστοσελίδα του προγράμματος είναι: http://www.southzeb.eu/
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση των επαγγελματιών του κτιριακού χώρου στον τομέα των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας (nearly-Zero Energy Building / nZEB). Σύμφωνα με την Aναδιατυπωμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (recast Energy Performance of Buildings Directive - EPBD, 2010/31/ΕΕ) θα πρέπει όλα τα νέα κτίρια από 01/01/2021 και όλα τα νέα κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα από 01/01/2019 να είναι Κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης Ενέργειας. Επιπλέον, η συνθήκη αυτή έχει ήδη ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία και συγκεκριμένα στο Άρθρο 9 του Νόμου 4122/2013.
Εκτός των νομοθετικών ανασταλτικών παραγόντων που υφίστανται για την κατασκευή κτιρίων nZEB, δεδομένου ότι δεν έχουν ρυθμιστεί νομοθετικά τα τεχνικά χαρακτηριστικά σύμφωνα με τα οποία θα προσδιορίζονται τα κτίρια ως nZEB, υφίστανται επίσης περιορισμοί ως προς την τεχνογνωσία των επαγγελματιών του χώρου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στις Νότιες χώρες της Ευρώπης και αποτελεί την αιτία για την ύπαρξη του συγκεκριμένου προγράμματος. Τα σημαντικότερα αναμενόμενα αποτελέσματα του προγράμματος είναι η ανάπτυξη 10 εκπαιδευτικών ενοτήτων και αντίστοιχων τεστ αυτοαξιολόγησης για το σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων nZEB και τη διεξαγωγή σεμιναρίων για την δωρεάν εκπαίδευση και πιστοποίηση εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων στις αντίστοιχες εκπαιδευτικές ενότητες. Στόχος του προγράμματος είναι η πιστοποίηση συνολικά 150 εκπαιδευτών και 1500 εκπαιδευόμενων. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα, στη Νότια Ιταλία, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία. Επιπροσθέτως, αναπτύσσεται και πλατφόρμα E-learning με στόχο την απομακρυσμένη πρόσβαση στο εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος.
Στην παρούσα φάση έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εκπαιδευτικές ενότητες και πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η διεξαγωγή των σεμιναρίων. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν οι επαγγελματίες του κτιριακού χώρου στον κάτωθι σύνδεσμο:


Οι εταίροι του προγράμματος είναι:
  • Ελλάδα: Πανεπιστήμιο Πατρών & Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης EUROTRAINING
  • Κύπρος: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου & GARnet Energy Saving
  • Ιταλία: Περιφερειακό Κέντρο Τεχνολογίας του Τρεντίνο (DTTN)
  • Πορτογαλία: Πανεπιστήμιο του Minho & Ανώτατο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (IST)
  • Ηνωμένο Βασίλειο: Ίδρυμα Κτιριακών Ερευνών (BRE)
  • Αυστρία: BEST – Ινστιτούτο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Προσωπικού
http://energypress.gr/news/sto-programma-southzeb-gia-tin-energeiaki-apodotikotita-sta-ktiria-symmetehei-panepistimio

No comments: