Friday 30 October 2015

Προχωρούν ηλιοθερμικά πάρκα 100 MW στην Κύπρο

Το ατομικό μέτρο στήριξης για το έργο CY EOS Green Energy, της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises Ltd, που αφορά ηλιοθερμικό πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 50ΜWe στην περιοχή Άλασσας, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου. Όπως σημειώνει ο "Φιλελεύθερος", το έργο επιλέγηκε για λήψη χρηματοδότησης, μέσα στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του χρηματοδοτικού προγράμματος NER300 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Η κεφαλαιουχική δαπάνη είναι €176,2 εκατ. με χρηματοδότηση από τις Βρυξέλλες με το ποσό των €60,2 εκατ. Είχε προηγηθεί απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 7 Οκτωβρίου με την έγκριση του ατομικού μέτρου στήριξης για το έργο «CY CSPe Helios Power», της εταιρείας P.F.X.T. Thermosolar Renewables Ltd. Πρόκειται για ηλιοθερμικό πάρκο ισχύος 50Μwe στην περιοχή Αχερά με κεφαλαιουχική δαπάνη €194,7 εκατ. και χρηματοδότηση από το NER300 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με €46,6 εκατ.
Με τις εν λόγω αποφάσεις ανοίγει ο δρόμος για ολοκλήρωση της αδειοδότησης των έργων, ώστε να μπορεί να συναφθεί άμεσα η νομικά δεσμευτική πράξη, η συμφωνία δηλαδή μεταξύ του κράτους και των φορέων εκμετάλλευσης των έργων. Ακολούθως και με την υπογραφή της νομικά δεσμευτικής πράξης θα ενημερωθεί κατάλληλα η Κομισιόν, ώστε να υλοποιηθούν τα σχετικά της απόφασης που μεταξύ άλλων προβλέπει και την εκταμίευση σημαντικού ποσού για χρηματοδότηση των έργων.
Σημειώνεται ότι τα ατομικά σχέδια προβλέπουν την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΑΗΚ στο κόστος αποφυγής όπως αυτό καθορίζεται από την ΡΑΕΚ, μέχρις ότου ισχύσουν οι νέοι κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς που σε αυτή την περίπτωση ο παραγωγός θα πρέπει ο ίδιος να μεριμνήσει για την πώληση της παραγόμενης ενέργειας. Άρα, με τη διευθέτηση αυτή διασφαλίζεται ότι το κράτος και κατ’ επέκταση ο Κύπριος καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου, ενώ αντίθετα τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την εγκατάσταση και λειτουργία των έργων εκτιμάται ότι θα είναι πολλαπλά τόσο από οικονομικής, αλλά και από κοινωνικής και περιβαλλοντικής σκοπιάς.
 
http://energypress.gr/news/prohoroyn-iliothermika-parka-100-mw-stin-kypro

No comments: