Thursday 29 October 2015

Ενεργειακοί ηγέτες και παρίες του 2014, σύμφωνα με τη λίστα Platts

Η λίστα που καταρτίζει κάθε χρόνο το έγκυρο πρακτορείο Platts αποτελεί σημείο αναφοράς για την αγορά της ενέργειας, αφού οι εταιρείες από όλους κλάδους (πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, άνθρακας) κατατάσσονται με βάση τέσσερα βασικά κριτήρια, που είναι ο κύκλος εργασιών, τα κέρδη, η αξία των παγίων και η απόδοση των επενδύσεών τους.

Στη φετινή λίστα που παρουσιάστηκε προχθές και αφορά στο 2014 οι μεγάλοι της αγοράς πετρελαίου συνεχίζουν να κυριαρχούν, ωστόσο κάνουν ήδη την εμφάνισή τους ορισμένες τάσεις που εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν φέτος κυρίως εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Έτσι οι αποκαλούμενοι "oilmajors” διατηρούν τη θέση τους στην κορυφή της λίστας, ωστόσο φέτος η θέση τους εμφανίζεται σχετικά πιο αδύναμη συγκριτικά με τις εταιρείες ηλεκτρισμού και κάποιους παίκτες της αγοράς άνθρακα, κυρίως εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών.
Για 11η συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Exxon Mobil ενώ ακολουθούν από κοντά η Chevron και η Shell. Στην πρώτη δεκάδα υπάρχουν κάποιες σημαντικές αλλαγές καθώς για πρώτη φορά εντοπίζονται δύο μεγάλες εταιρείες διυλιστηρίων (Valero και Phillips 66). Παράλληλα η BP, η οποία ανακοίνωσε προχθές νέες σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας και επενδύσεων, παρότι πέρυσι είχε επιστρέψει στην πρώτη δεκάδα, έχασε ξανά τη θέση της καθώς είδε τις αποδόσεις των επενδύσεών της να μειώνονται δραστικά. 
Μια από τις γενικότερες τάσεις που καταγράφεται στη φετινή λίστα του Platts είναι ότι οι παίκτες της αγοράς ενέργειας που είχαν επωφεληθεί από τη σημαντική ανάπτυξη στην Ασία, πλέον υποχωρούν έναντι των αμερικανικών και καναδικών εταιρειών που κερδίζουν από την επανάσταση του σχιστόλιθου (shale oil, shale gas).Και αυτή η τάση δημιουργεί σοβαρές αλλαγές στη λίστα του Platts, καθώς ενδεικτικά οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες αντιπροσωπεύουν πλέον το 45% της συνολικής λίστας. Επίσης αμερικανικές και καναδικές εταιρείες από τη βιομηχανία του σχιστολίθου αντιπροσωπεύουν το 60% των 50 πλέον αναπτυσσόμενων εταιρειών ενέργειας.
Με τις τιμές του πετρελαίου στα 50 δολάρια το ερώτημα είναι πως θα κινηθεί πλέον η αγορά και πως θα επηρεαστούν οι επιχειρήσεις του κλάδου. Εκτιμάται λοιπόν ότι οι νικητές θα είναι εκείνοι που θα καταφέρουν να μειώσουν σημαντικά τα κόστη τους ακόμη και με περιορισμό των επενδύσεών τους καθώς επίσης και εκείνοι που θα πετύχουν να ενισχύουν την παρουσία τους σε πάγια με χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Σημαντικός παράγοντας παραμένει επίσης και το υψηλό επίπεδο δανεισμού για πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ.  Τέλος οι ηλεκτροπαραγωγοί αναμένεται να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και να ενισχύσουν τη θέση τους.

Ως προς τη λίστα το Top 10 των ενεργειακών εταιρειών σύμφωνα με τα κριτήρια του Platts είναι:

1.    Exxon Mobil Corp
2.    Chevron Corp
3.    Royal Dutch Shell plc
4.    CNOOC Ltd
5.    PetroChina Co Ltd
6.    Phillips 66
7.    ConocoPhillips
8.    Valero Energy Corp
9.    China Shenhua Energy Co Ltd
10.    OJSC Rosneft Oil Co

Η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού είναι η Tokyo Electric Power Co στην 16η θέση της λίστας, ενώ στην 21η  θέση βρίσκεται η βρετανική NationalGrid η μεγαλύτερη εταιρεία δικτύου ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Η άλλοτε κραταιά BP που επί χρόνια βρισκόταν στην πρώτη τριάδα των μεγαλύτερων ενεργειακών εταιρειών έχει πέσει πλέον στην 29η θέση της λίστας. Τέλος η μοναδική ελληνική παρουσία στη λίστα είναι η ΔΕΗ η οποία βρίσκεται στη 223η θέση.

http://energypress.gr/news/energeiakoi-igetes-kai-paries-toy-2014-symfona-me-ti-lista-platts

No comments: