Thursday 29 October 2015

Υποχρεωτικοί από το 2016 οι θερμιδομετρητές και οι έξυπνοι μετρητές σε νέα κτίρια

Πλήθος παρεμβάσεων έρχονται για τους καταναλωτές στα ενεργειακά με την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση που προβλέπει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Το νομοσχέδιο ορίζει εθνικό στόχο ενεργειακής απόδοσης ως το 2020, ο οποίος θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση, όπως επίσης και εκπόνηση εθνικών σχεδίων δράσης ενεργειακής απόδοσης.

Ακριβώς για το σκοπό αυτό, κάθε χρόνο θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται ενεργειακά τουλάχιστον το 3% των δημοσίων κτιρίων, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αγοράζει το Δημόσιο θα πληρούν στο εξής προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης, ενώ καθιερώνονται υποχρεωτικά οι έξυπνοι μετρητές σε νέες συνδέσεις.
Το πιο σημαντικό ωστόσο αφορά την υποχρεωτική καθιέρωση από το 2016 θερμιδομετρητών σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που έχουν κεντρική θέρμανση και εφόσον αυτό δεν είναι εφικτό, μετρητών θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα. Συγκεκριμένα, σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, θα εγκατασταθούν υποχρεωτικά ατομικοί μετρητές κατανάλωσης ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 για τη μέτρηση της κατανάλωσης για θέρμανση ή για ζεστό νερό, εφόσον αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικώς αποδοτικό.
Αν η χρήση ατομικών μετρητών δεν είναι τεχνικά εφικτή ή οικονομικώς αποδοτική, τότε πρέπει να εγκατασταθούν ατομικοί κατανεμητές κόστους θερμότητας για τη μέτρηση της κατανάλωσης θερμότητας σε κάθε θερμαντικό σώμα. Στην ουσία, τα παραπάνω σημαίνουν νέα επιβάρυνση για τους καταναλωτές. Το ενθαρυντικό είναι ότι οι δαπάνες για την εγκατάσταση των μετρητών αυτών, μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμες δηλαδή να επιδοτηθούν μέσα από κοινοτικά προγράμματα. 
Με άλλη πρόβλεψη, οι  διαχειριστές των δικτύων είναι υποχρεωμένοι από την 1η Ιανουαρίου 2016 να αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές με ψηφιακούς-"έξυπνους" μετρητές, όταν αυτοί εγκαθίστανται για πρώτη φορά ή όταν γίνεται ριζική ανακαίνιση στο κτίριο.
 
http://energypress.gr/news/ypohreotikoi-apo-2016-oi-thermidometrites-kai-oi-exypnoi-metrites-se-nea-ktiria

No comments: