Tuesday 27 October 2015

Η Πολωνία μπορεί να πενταπλασιάσει τις ΑΠΕ ως το 2030

Όπως προκύπτει από νέα έρευνα του IRENA, η Πολωνία μπορεί να αυξήσει το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 7% το 2010 στο 38% το 2030. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το μερίδιο των ΑΠΕ στην συνολική κατανάλωση ενέργειας της χώρας να υπερβεί το 25% ως το 2030.

«Όντας ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς καταναλωτές της ΕΕ, η Πολωνία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην εκπλήρωση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων της περιοχής», σχολιάζει ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμούς ΑΠΕ, Adnan Z. Amin. Και συμπληρώνει, «ακόμη και σε μια χώρα, όπως η Πολωνία, με φθηνές πηγές ορυκτών καυσίμων, οι ΑΠΕ μπορούν να γίνουν οικονομικά ανταγωνιστικές, να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια, να ωφελήσουν την οικονομία και να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους, το μερίδιο ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της Πολωνίας θα αυξηθεί κατά 15,5% από το 2030, ωστόσο στην έκθεση «Remap 2030» αναφέρεται ότι οι ΑΠΕ θα μπορούσαν να φθάσουν το 25%, αν οι επενδύσεις διπλασιαστούν στα 4,5 δισ. δολ. ετησίως.

No comments: