Friday 30 October 2015

Συγκεντρωτική ηλιακή ενέργεια: το Μαρόκο υπερδύναμη με 580MW στην έρημο

Το Μαρόκο είναι μια ηλιόλουστη μεσογειακή χώρα της Βορείου Αφρικής, διαθέτει αχανες έρημες εκτάσεις και ενεργειακά εξαρτάται σε ποσοστό 94% από τις εισαγωγές πετρελαίου. Συγκεντρώνει δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις για να αναζητήσει την ενεργειακή απεξάρτηση στην ηλιακή ενέργεια.

Ήδη η κυβέρνηση του Μαρόκου σχεδιάζει τέσσερεις μεγάλες ηλιοθερμικές μονάδες Συγκεντρωτικής Ηλιακής Ενέργειας προϋπολογισμού άνω των οκτώ δισ. Ευρώ και συνολικής ισχύος 580 Μεγαβάτ κοντά στην πόλη Ουαρζαζάτ στα νότια της χώρας. Τα κάτοπτρα αποτελούν μια λιγότερη διαδεδομένη και ακριβότερη τεχνολογία σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, αλλά προσφέρουν το πλεονέκτημα της ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής ακόμα και μετά τη δύση του ηλίου.
Σε συνδυασμό με αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα της χώρας σε ποσοστό σχεδόν 50% την επόμενη πενταετία.

—Το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό στον κόσμο

Στην πρώτη φάση του έργου, το ηλιοθερμικό πάρκο Noor 1, ισχύος 160 Μεγαβάτ, θα ξεκινήσει  να παράγει ενέργεια ήδη από τον επόμενο μήνα και θα προσφέρει τη δυνατότητα αποθήκευσης του πλεονάσματος ενέργειας σε λιωμένη άμμο και τη χρήση της τρεις ώρες μετά τη Δύση του ηλίου. Στις Φάσεις 2 και 3 η δυνατότητα αποθήκευσης του πλεονάσματος θα παραταθεί στις οκτώ ώρες πράγμα που σημαίνει ότι ο ήλιος θα μπορεί να τροφοδοτεί νοικοκυριά σχεδόν επί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Όταν το έργο ολοκληρωθεί θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στον κόσμο.

—Κάτοπτρα στην έρημο

Το Noor 1 αποτελείται από 500.000 παραβολικά ηλιακά κάτοπτρα στοιχισμένα σε 800 σειρές τα οποία ακολουθούν τον ήλιο κάθε λίγα λεπτά παράγοντας έναν ανεπαίσθητο ήχο. Οι σειρές έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους ώστε να ελαχιστοποιηθεί η φθορά από την άμμο που σηκώνουν οι άνεμοι της ερήμου.
Κάθε παραβολικό κάτοπτρο έχει ύψος 12 μέτρα και συνδέεται με έναν μεταλλικό σωλήνα που μεταφέρει ένα «ρευστό μεταφοράς θερμότητας» (HTF) που θερμαίνεται σε θερμοκρασίες της τάξης των 393 βαθμών Κελσίου. Το υγρό καταλήγει σε μια θερμοηλεκτρική μονάδα όπου θερμαίνει νερό για να παράξει τον ατμό που κινεί τις ατμογεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ρευστό μεταφοράς θερμότητας αποτελείται ένα συνθετικό θερμικό λάδι το οποίο αντλείται προς μια δεξαμενή που περιέχει λιωμένη άμμο, ένα υλικό που μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια για διάστημα τριών ωρών.

—Ηλιακή ενέργεια από τη Σαχάρα στην Ευρώπη

Το 1986, ο γερμανός σωματιδιακός φυσικός, Γκέρχαρντ Νις υπολόγισε ότι οι έρημοι της Γης δέχονται μέσα σε λίγες ώρες ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες της ανθρωπότητας για ένα χρόνο. Η μεγάλη πρόκληση έγκειται στη δέσμευση, την αποθήκευση και τη μεταφορά αυτής της ενέργειας εκεί όπου χρειάζεται.
Με αυτή την προοπτική είχε ξεκινήσει και το φιλόδοξο γερμανικό σχέδιο Desertec το οποίο προέβλεπε τη μεταφορά συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας από ηλιοθερμικά πάρκα στη Σαχάρα προς την Ευρώπη με στόχο την κάλυψη του 15% της κατανάλωσης ηλεκτρισμολυ στη Γηραιά Ήπειρο. Το σχέδιο Desertec εγκαταλείφθηκε το 2013 κατόπιν της αποχώρησης των βασικών εταίρων.
Η κυβέρνηση της αραβικής χώρας δεν πτοήθηκε αλλά αντιθέτως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με όμορες και κοντινές χώρες που θα της επιτρέψουν να εξάγει το ενεργειακό πλεόνασμα ακόμα και στην Ευρώπη. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ταχύτητα με την οποία συντελείται η αλλαγή του ενεργειακού τοπίου στο Μαρόκο, το οποίο μέσα σε πολύ λίγα χρόνια φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε υπόδειγμα μετάβασης προς μια «πράσινη» ενεργειακή οικονομία.

http://www.econews.gr/2015/10/30/morocco-csp-noor1-126424/

No comments: