Saturday 31 October 2015

Κύπρος: Πνέει τα λοίσθια η ενδιάμεση λύση για φυσικό αέριο

Νέα παράταση των εγγυητικών, την όγδοη κατά σειρά την τελευταία διετία, ζήτησε η ΔΕΦΑ από τις εταιρείες που παραμένουν στον διαγωνισμό για την προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η νέα παράταση εγγυητικών ζητήθηκε να ισχύει μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου 2015.

Να σημειωθεί ότι οι αλλεπάλληλες παρατάσεις στις εγγυητικές, που πλέον έφτασαν στην περίοδο που το έργο προβλεπόταν στην αρχική προκήρυξη ότι θα ξεκινούσε να υλοποιείται (1.1.2016) δείχνουν ότι πλέον παραπαίει κι αυτός ο διαγωνισμός, που προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο 2014 με στόχο να υπάρχει ανάδοχος μέχρι το καλοκαίρι του ιδίου χρόνου. Δύο χρόνια και οκτώ παρατάσεις μετά, φαίνεται πως οι διαπραγματεύσεις με τον προτιμητέο προσφοροδότη έχουν βαλτώσει, αφού αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι, μετά το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου και τώρα πάμε για το τέλος του χρόνου.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ακόμα και μέχρι πρόσφατα, η Vitol που είναι ο προτιμητέος προσφοροδότης, μελετούσε νέες τεχνικές λύσεις και ζητούσε από συνεργάτες της, υπεργολάβους στην Κύπρο, νέες μελέτες και δεδομένα. Παράλληλα, η ΑΗΚ εκτιμά ότι είναι αμφίβολο αν με την προσφερόμενη τιμή, δεδομένων και των χαμηλών τιμών υγρών καυσίμων, θα υπάρχει όφελος. Υπενθυμίζεται ότι ανάλογα ήταν και τα γεγονότα στον προηγούμενο διαγωνισμό για «ενδιάμεση λύση» που ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με σκοπό να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, ενώ τελικά παρατάθηκε μέχρι το 2014 οπότε και κηρύχθηκε άγονος.
 
http://energypress.gr/news/kypros-pneei-ta-loisthia-i-endiamesi-lysi-gia-fysiko-aerio

No comments: