Tuesday 27 October 2015

Η ΔΕΗ βάζει τρικλοποδιές στους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς με παρεμβάσεις στις δίκες

ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ μετέρχονται διάφορα νομικά τεχνάσματα για να καθυστερήσουν την εκδίκαση των προσφυγών που έχουν καταθέσει παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά κατά του new deal (ν.4254/2014) , το οποίο προβλέπει την μονομερή και αναδρομική μείωση των εγγυημένων τιμών που είχαν συμφωνήσει οι παραγωγοί με το Κράτος με ταυτόχρονη κατάργηση των αρχικών συμβάσεων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το energypress, υπέρ των δύο θυγατρικών της και κατά των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ παρεμβαίνει η ΔΕΗ. Όπως μεταδίδει το energypress, ο ΛΑΓΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ υιοθετούν στις περισσότερες περιπτώσεις την τακτική της υποβολής αιτημάτων αναβολής με διάφορα τεχνάσματα, μη θέλοντας στην πραγματικότητα να γίνουν οι δίκες. Για παράδειγμα, όπως καταγγέλλουν ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, επιλέγουν να «προσεπικαλέσουν» το Δημόσιο λίγες μέρες πριν τις οριζόμενες δικασίμους παρότι εδώ και μήνες τους έχουν επιδωθεί τα δικόγραφα, θέλοντας να αναβάλλουν εκ νέου τη δικαστική διερεύνηση του θέματος.
Τις δύο Αρχές συνεπικουρεί η ΔΕΗ η οποία, όπως επισημαίνουν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους παραγωγούς, έχει επωφεληθεί από την αγορά φωτοβολταϊκής ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές μετά την εφαρμογή του new deal, συντελώντας όμως στη διόγκωσητου ελλείμματος του ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Το energypress αναφέρει ότι την επιχειρηματολογία αυτή ενισχύει το πόρισμα τεχνοοικονομικής μελέτης εξειδικευμένου ξένου συμβουλευτικού οίκου, η οποία ποσοτικοποιεί τα οφέλη των προμηθευτών εις βάρος του ειδικού Λογαριασμού. Κάπως έτσι θα βρει η ΔΕΗ τα λεφτά που της λείπουν για την κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5.

http://www.econews.gr/2015/10/27/dei-fotovoltaika-dikes-126299/

No comments: