Tuesday 27 October 2015

Στη Διαιτησία προσέφυγε η Botas για την έκπτωση στο ρωσικό αέριο

Στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας προσέφυγε η τουρκική Botas για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων που άπτονται της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά από την αποτυχία των δύο χωρών να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Σε σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε στη Gazprom αναφέρεται ότι η Διαιτησία θα αναλάβει να αποφασίσει για την έκπτωση που θα έχει η Τουρκία στις ποσότητες ρωσικού αερίου που αγόρασε από την αρχή του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο έλαβε έκπτωση 10,25% στην τιμή αερίου που προμηθεύτηκε, ενώ σε διάστημα ενός έτους η Άγκυρα υπολογίζεται ότι αγοράζει από τους Ρώσους περί τα 28-30 δισ. κυβικά μέτρα αερίου. Μάλιστα, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας, είχε συμφωνηθεί με τη Ρωσία «έκπτωση 10,25% για το 2015 και αυτό δεν έχει τεθεί σε ισχύ εξαιτίας διαφόρων δικαιολογιών. 
Είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αυτήν την έκπτωση μέσω της Διαιτησίας». Κατά τον ίδιο, η ρωσική πλευρά επιδιώκει να της ικανοποιηθούν διάφορα αιτήματα αναφορικά με τον TurkStream, ως προϋπόθεση για την επικύρωση της έκπτωση για το φυσικό αέριο. Όπως σημειώνει το Reuters, η Gazprom εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Τουρκία.
 
http://energypress.gr/news/sti-diaitisia-prosefyge-i-botas-gia-tin-ekptosi-sto-rosiko-aerio

No comments: