Tuesday 22 December 2015

Κύπρος: Παραπαίει η εισαγωγή φυσικού αερίου για φθηνό ηλεκτρισμό

Στην ένατη κατά σειρά καθυστέρηση μπαίνει η διαδικασία της «ενδιάμεσης λύσης», με μόνο ικανοποιημένο τις τράπεζες αφού οι μνηστήρες της πράξης των σχεδόν δύο δισ. ευρώ, μετά την αρχική έκδοση των εγγυητικών, ανανέωσαν για άλλες εννέα φορές. Η τελευταία ήταν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας με ισχύ μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου αυτή τη φορά. 

Στις 25 Ιανουαρίου 2014, η Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) είχε ανακοινώσει επίσημα, «πρόσκληση για Υποβολή Προτάσεων σε ανοιχτό διαγωνισμό για προμήθεια Φυσικού Αερίου στη ΔΕΦΑ για περίοδο μέχρι 10 χρόνων, με έναρξη την 1η Ιανουαρίου 2016». Μέχρι τώρα, όχι μόνο δεν θα έρθει το φυσικό αέριο την 1η Ιανουαρίου 2016, αλλά ούτε και κατάληξη δεν έχει, αφού η νέα παράταση εγγυητικών και του διαγωνισμού είναι από τις 18 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου 2016. 

Όπως είναι γνωστό η μοναδική εταιρεία με την οποία η ΔΕΦΑ μπήκε σε ατέρμονες όπως όλα δείχνουν διαπραγματεύσεις είναι η Vitol, με την ισραηλινή Delek επίσης να ανανεώνει τις εγγυητικές, ώστε να παραμένει στο παιγνίδι. Όπως είναι γνωστό, η Delek προτείνει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή μέσω αγωγού από το «Λεβιάθαν», γεγονός που, ουσιαστικά, οδήγησε τη ΔΕΦΑ σε διαπραγματεύσεις χωρίς βασικά όπλα διαπραγματευτικής πίεσης όπως είναι ο ανταγωνισμός, αφού «διαπραγματεύεται» με μία μόνο εταιρεία. 

Να σημειωθεί ότι ο «νέος» διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί προ διετίας -στις αρχές 2014- με σκοπό να καταλήξει σε ανάθεση στα μέσα του 2014, ώστε ο ανάδοχος να μπορέσει να φέρει φυσικό αέριο για ηλεκτροπαραγωγή στην Κύπρο από τις αρχές 2016. Όπως έγραψε ο «Φ», υπήρχαν διασταυρωμένες πληροφορίες ότι ένας από τους λόγους της καθυστέρησης, ήταν το γεγονός ότι η Vitol τροποποίησε, μετά την επιλογή της ως προτιμητέου προσφοροδότη, την τεχνική λύση που πρότεινε αρχικά και για κάποιο χρονικό διάστημα βρισκόταν σε συνεννοήσεις με τους υπεργολάβους της για τις νέες τεχνικές ρυθμίσεις. Όπως είναι φανερό από τη νέα -την ένατη μετά την αρχική- παράταση εγγυητικής, το όλο θέμα της ενδιάμεσης λύσης θα παραμείνει ανοικτό για τουλάχιστον ακόμα ένα τρίμηνο, αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένη την όλη διαδικασία. 

Το χρονικό των αναβολών 

Προκήρυξη: 25 Ιανουαρίου 2014 

1 – Εγγυητική μαζί με υποβολή προσφοράς 
2 – Ολοκλήρωση τεχνικής αξιολόγησης και εγγυητικές από τρεις επιλεγέντες μέχρι Αύγουστο 2014 
3 – Παράταση εγγυητικών μέχρι 30 Νοεμβρίου 2014 
4 – Παράταση εγγυητικών μέχρι 31 Ιανουαρίου 2015 
5 – Παράταση εγγυητικών μέχρι 30 Απριλίου 2015 
6 – Παράταση εγγυητικών μέχρι 31 Ιουλίου 2015 
7 – Παράταση εγγυητικών μέχρι 30 Οκτωβρίου 2015 
8 – Παράταση εγγυητικών μέχρι 18 Δεκεμβρίου 2015 
9 – Παράταση εγγυητικών μέχρι 12 Φεβρουαρίου 2016 

Εκτεθειμένοι για τέταρτη φορά σε 10 χρόνια 

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται διαδικασία για την έλευση φυσικού αερίου στην Κύπρο με σκοπό την ηλεκτροπαραγωγή, αντίθετα, η τρέχουσα είναι η τέταρτη, επειδή και οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις είχαν ως θέμα ύψιστης προτεραιότητας την έλευση φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή. Όλες οι διαδικασίες μέχρι τώρα, με σοβαρές αμφισβητήσεις. Πρώτη ήταν την περίοδο 2006 - 2008 που δεν προχώρησε αλλά αποτέλεσε θέμα ιδιαίτερα οξέων συζητήσεων στη Βουλή και έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας με υποδείξεις για σοβαρές ατασθαλίες στις διαδικασίες, ενώ υπήρχε έντονη αντίδραση και σε στρατηγική για πλωτή μονάδα τότε ως γρήγορη λύση. 

Ακολούθησε νέα διαδικασία, την περίοδο 2009 - 2010, για σημαντική επένδυση σε χερσαία μονάδα απουγροποίησης και παροχής φυσικού αερίου, για την οποία υπήρξαν επίσης πολύ έντονες πολιτικές αντιδράσεις για τις διαδικασίες και τις μεθοδεύσεις, την προτεινόμενη τιμή σε σχέση με άλλες προτάσεις, ενώ μόλις είχε ανακαλυφθεί και φυσικό αέριο στην περιοχή. Επίσης ακυρώθηκε η εν λόγω διαδικασία. 

Τον Σεπτέμβριο του 2012, ακολούθησε νέα διαδικασία, με στόχο μάλιστα και τότε να ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο 2013. Είχαν υποβληθεί μάλιστα τότε 17 προτάσεις από ενδιαφερόμενους. Η διαδικασία κατέληξε και τότε σε δύο προσφοροδότες -τη ρωσική ΙΤΕΡΑ και τη Vitol- που κατέληξε και η τελευταία διαδικασία. Με το σκεπτικό της υψηλής τιμής απορρίφθηκε η ITERA μετά και από έντονο παρασκήνιο, κλήθηκε η Vitol, όπου κρίθηκε και πάλι ότι δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις της ΔΕΦΑ. Και αυτός ο διαγωνισμός ακυρώθηκε. 

Για να ξεκινήσει ο επόμενη, η τέταρτη κατά σειρά διαδικασία - με πολύ λιγότερους ενδιαφερόμενους πλέον, που βρίσκεται τώρα εντελώς εκτός χρονοδιαγραμμάτων και στην ένατη κατά σειρά παράτασή της. Υπενθυμίζεται ότι επίσης υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις για σχέσεις μέλους του δ.σ. της ΔΕΦΑ με τον τελικό προσφοροδότη, θέμα για το οποίο εκκρεμεί συζήτηση στη Βουλή με κόμματα να ζητούν διερεύνηση. Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας, είχε παραιτηθεί από μέλος του δ.σ. της ΔΕΦΑ ο νυν υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, υπήρχε έντονη δυσφορία από άλλα μέλη του δ.σ. ενώ πρόσφατα αντικαταστάθηκαν τέσσερα μέλη του δ.σ.

(Πηγή: Ο Φιλελεύθερος)
 
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=100771

No comments: