Wednesday 23 December 2015

Γερμανία: Λόγω πλεονάζουσας ενέργειας, οι καταναλωτές πληρώνονται… για να έχουν ρεύμα

Για μία ακόμη χρονιά, οι ΥΚΩ στη Γερμανία σκέφτονται να πληρώσουν τους καταναλωτές προκειμένου να αξιοποιηθεί η πλεονάζουσα ενέργεια, καθώς έχει αυξηθεί αισθητά η παραγωγή αιολικής ενέργειας ενώ οι ανάγκες για θέρμανση έχουν μειωθεί λόγω του θερμού χειμώνα.

Σύμφωνα το Bloomberg, που επικαλείται τα λεγόμενα της συμβουλευτικής Markedsktaft Deutschland GmbH, η έτερη εναλλακτική για τις ΥΚΩ είναι να κλείσουν τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα και αέριο. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο κατεγράφη στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου του 2012, όταν οι τιμές διολίσθησαν στα -56,87 ευρώ τη MWh. Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν, επίσης, τα Χριστούγεννα του 2013, κάτι που σημαίνει πως οι παραγωγοί πληρώνουν τους καταναλωτές για να τους απαλλάξουν από την πλεονάζουσα ενέργεια που επιβαρύνει το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Εφέτος, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται πως θα φθάσει στο ζενίθ, δηλαδή σε επίπεδα υπερδιπλάσια του μέσου όρου των τελευταίων 30 ημερών. Εκτιμάται, ειδικότερα, πως θα κυμανθεί ανάμεσα στα 10 και πάνω από τα 20 GW κατά τη διάρκεια των εορτών, όταν οι θερμοκρασίες είναι της τάξεως των 8 βαθμών Κελσίου. Στις 25 Δεκεμβρίου, η παραγωγή αιολικής ενέργειας προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 22,9 GW συγκριτικά με τον μέσον όρο των τελευταίων 30 ημερών, που ανέρχεται στα 14,7 GW, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg.
Σημειωτέον, 1 GW επαρκεί για να τροφοδοτήσει με ενέργεια σε 2 εκατ. νοικοκυριά. Οι καθοδικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας αναμένεται να ενταθούν στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2015, λόγω στόχου για την κάλυψη του 1/3 των ενεργειακών αναγκών της χώρας από ΑΠΕ αντί του 20% που ίσχυε για το 2014.
 
http://energypress.gr/news/germania-logo-pleonazoysas-energeias-oi-katanalotes-plironontai-gia-na-ehoyn-reyma

No comments: