Thursday 24 December 2015

Προχωρά η στελέχωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων

Τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ) θα παρουσιάσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Σκουρλέτης στα μέλη της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής. Η ακρόαση του κ. Αντώνη Γεωργόπουλου, της Ελένης Ζαφειροπούλου και του κ. Αργύριου Αργυρίου, οι οποίοι προτείνονται για τις θέσεις του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ανώνυμης εταιρείας, της αντιπροέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντίστοιχα, θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου.

Η σύσταση της ΔΕΠΕΝΕ είχε προβλεφθεί σε σχετική ρύθμιση τον περασμένο Ιούνιο όταν οι συζητήσεις για την κατασκευή του Greek stream (της προέκτασης του ρώσικου αγωγού της Gazprom επί ελληνικού εδάφους, ο οποίος θα μετέφερε αέριο μέσω Τουρκίας) είχαν κορυφωθεί. Τότε, αναμένονταν ότι η ΔΕΠΕΝΕ θα αναλάμβανε ρόλο - κλειδί τόσο στις... προετοιμασίες για την «υποδοχή» του ρωσικού αερίου, όσο και στις έρευνες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια.
Η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων θα λειτουργεί με τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, δεν υπάγεται στην κατηγορία των οργανισµών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα και δεν εφαρµόζονται σε αυτήν και στις εταιρείες στις οποίες συµµετέχει οι διατάξεις που διέπουν εταιρείες που ανήκουν άµεσα ή έµµεσα στο Δηµόσιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εταιρείες αυτές δεν έχουν υποχρέωση ανάρτησης των πράξεών τους στη Διαύγεια.
Σκοπός της εταιρείας, εκτός από επενδύσεις κατασκευής και διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου και άλλων αναπτυξιακών υποδομών, είναι και «η συμμετοχή σε εταιρείες με συναφές αντικείμενο». Η διάρκεια ζωής της εταιρείας έχει οριστεί στα 99 χρόνια και το μετοχικό της κεφάλαιο στο 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καταβληθεί από το Ελληνικό Δημόσιο.

(Μ. Τράτσα, ΤΟ ΒΗΜΑ, 24/12/2015)
 
http://energypress.gr/news/prohora-i-stelehosi-tis-dimosias-epiheirisis-energeiakon-ependyseon

No comments: