Wednesday 23 December 2015

Bloomberg: Βαθύτερη ύφεση στην πετρελαϊκή αγορά αναμένουν οι αναλυτές

Για ακόμη βαθύτερη βουτιά στις τιμές ενέργειας κάνει λόγο μερίδα επενδυτών, με τους κερδοσκόπους να αγοράζουν συμβόλαια δικαιωμάτων προαίρεσης που θα αποδώσουν μόνο αν το πετρέλαιο πέσει μέχρι και στα 15 δολάρια το βαρέλι κατά το 2016.

Όπως τονίζει δημοσίευμα του Bloomberg, τα πτωτικά πονταρίσματα ήρθαν καθώς αναμένεται η επιστροφή του Ιράν στην αγορά, ο ΟΠΕΚ συνεχίζει να υπερασπίζεται το μερίδιο αγοράς του και η παραγωγή χωρών όπως η Ρωσία δεν υποχωρεί. Αυτά τα «δεδομένα» εντείνουν τις ανησυχίες για έναν παρατεταμένο υπερκορεσμό παγκοσμίως, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Βλέπουμε την υπερπροσφορά να συνεχίζει για τα καλά και το επόμενο έτος», εκτίμησε ο Jeffrey Currie, επικεφαλής έρευνας για τα εμπορεύματα στη Goldman Sachs, προσθέτοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος οι τιμές του πετρελαίου να πέσουν στα 20 δολάρια το βαρέλι, οδηγώντας σε αναγκαστικό κλείσιμο παραγωγής αν ο ήπιος καιρός συνεχίσει να μετριάζει τη ζήτηση.
Η πτωτική προοπτική έχει οδηγήσει τους επενδυτές στην αγορά συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης –τα οποία τους δίνουν το δικαίωμα να πουλήσουν σε προκαθορισμένη τιμή και χρόνο- στην τιμή των 30 δολαρίων, 25, 20, ακόμη και 15 δολαρίων το βαρέλι. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως τα συμβόλαια θα αποδώσουν αν η τιμή του δείκτη αναφοράς WTI πέσει στα 20 με 30 δολάρια το βαρέλι.
 
http://energypress.gr/news/bloomberg-vathyteri-yfesi-stin-petrelaiki-agora-anamenoyn-oi-analytes

No comments: