Thursday 24 December 2015

Powermag: Το net metering μοναδική ελπίδα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα πλέον

Στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά φωτοβολταϊκών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κροατίας αναφέρεται εκτενώς σε άρθρο του το Powermag. Τονίζει σχετικά ότι το ποσοστό διείσδυσης των φ/β στις τρεις παραπάνω αγορές είναι 7,6%, 8% και 7% αντίστοιχα, αλλά τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις έχουν διακοπεί για διάφορους λόγους.

Σύμφωνα με τον Άικε Βέμπερ, διευθυντή του γερμανικού ινστιτούτου Φτάουνχοφερ, «πολλοί παίκτες, ανάμεσά τους ιδιοκτήτες συμβατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, πέτυχαν να κολλήσουν στα φ/β την ταμπέλα ότι είναι ακριβά. Σήμερα, όμως, είναι ξεκάθαρο ότι η ηλιακή ενέργεια είναι έτοιμη, τα κόστη είναι χαμηλά και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει χρηματοδότηση. Το μόνο που λείπει στη Γερμανία και στην Ευρώπη είναι η πολιτική βούληση».
Αναφορικά με την Ελλάδα, γίνεται λόγος για όσα προηγήθηκαν, καθώς πριν από την κρίση υπήρχαν γενναιόδωρες επιδοτήσεις που στη συνέχεια περικόπηκαν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η αγορά, ενώ οι επενδυτές αποφάσισαν να περιμένουν. Ως εκ τούτου, μέσα στο 2014 εγκαταστάθηκαν μόλις 16 μεγαβάτ νέων φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τον Ηλία Τσαγκά του PV Magazine, ο κλάδος απολάμβανε υψηλότατες επιστροφές κατά το παρελθόν προτού έρθουν οι αναδρομικές μειώσεις της ταρίφας, γεγονός που παραδέχονται και οι ίδιες οι εταιρείες.
Όπως τονίζει το Powermag, πλέον η αγορά στην Ελλάδα βασίζεται στο net metering, καθώς εκεί υπάρχει υψηλότερο κίνητρο. Όπως εξηγεί ο Στέλιος Ψωμάς, σύμβουλος του ΣΕΦ, οι οικιακές ταρίφες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 0,115 ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενώ στο net metering η εξοικονόμηση φτάνει τα 0,13 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Στο εμπορικό σκέλος, οι ταρίφες είναι 0,063-0,069 ευρώ και το net metering εξοικονομεί 0,09-0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Πάντως, η βασική πρόκληση για την Ελλάδα, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι η οικονομική κρίση και ιδίως τα capital controls. «Εκτός αν η Ελλάδα σταθεροποιηθεί, θα είναι πιο εύκολο να προχωρήσουν ενεργειακές πολιτικές από το εξωτερικό», σημειώνει. Στα πλαίσια αυτά, η χώρα μας έχει λάβει δάνεια και εξωτερική βοήθεια που προορίζονται περισσότερο για τους συμβατικούς σταθμούς παρά για τις ΑΠΕ, γεγονός που οδήγησε στην αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Greenpeace.
 
http://energypress.gr/news/powermag-net-metering-monadiki-elpida-ton-fotovoltaikon-stin-ellada-pleon

No comments: