Wednesday 30 September 2015

PERC solar cells could achieve 24% conversion efficiency using current technologies

Monocrystalline solar cells utilizing a PERC (Passivated Emitter and Rear Cell) design could achieve conversion efficiencies as high as 24% via the use of technologies already on the market, according to the Institute for Solar Energy Research Hameln (ISFH).

PERC solar cells

US could have 3.3 GW offshore wind by end of decade

The US currently has no offshore wind capacity, but a new report has suggested that that could grow to 3.3 GW by the end of this decade. A new report from the US Department of Energy’s (DOE) National Renewable Energy Laboratory (NREL) posits that the US could have 3.3 GW of offshore wind power by the end of this decade.

US falling behind in offshore wind power

Members of the faculty at the University of Delaware have claimed that the US has fallen behind in offshore wind power. Which might come as something of a surprise to many, who weren’t aware that this was news.

Pattern energy announces operation of 200 MW Texas Logan’s gap wind farm

Pattern Energy announced on Monday that it had completed construction and begun operation of its 200 MW Logan’s Gap wind farm in Texas. An independent power company working throughout North and South America, Pattern Energy announced that the 200 MW Logan’s Gap Wind facility, located in Comanche County, Texas, completed construction and began full operations on September 28.

Vestas receives 126 MW order for large-scale Thailand wind farm

Vestas Wind Systems has announced that it has received an order to provide 126 MW to a large-scale wind park in Thailand. The Danish wind energy giant announced on Tuesday that it had received an order for 70 units of the V110-1.8 MW turbine for the 126 MW Had Kanghan project, located in the Songkla and Nakhon Si Thamarat provinces of Thailand.

Αυξήθηκε η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο

Η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα, καθώς ανέκαμψαν οι εξαγωγές από τις βόρειες περιοχές του Ιράκ. Μικρή άνοδο κατέγραψε η παραγωγή και στο Ιράν και ο Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου κράτησαν την παραγωγή σταθερή.

To νέο Honda FCV με κυψέλες καυσίμου

Τη νέα γενιά του αυτοκινήτου με κυψέλες καυσίμου θα παρουσιάσει η Honda στο σαλόνι αυτοκινήτου του Τόκιο. Πρόκειται για ένα sedan με φουτουριστική σχεδίαση και πενταθέσιο εσωτερικό. Προς το παρόν η Honda το έχει «βαφτίσει» FCV (Fuel Cell Vehicle), όμως ενδέχεται όταν φθάσει στις εκθέσεις της εταιρείας να λάβει διαφορετικό όνομα.

Αλάμπογιουν: Τα αποθέματα ενέργειας ανήκουν σε όλο τον λαό της Κύπρου

Τα αποθέματα ενέργειας που θα βρεθούν στην Κύπρο ανήκουν σε ολόκληρο τον λαό του νησιού, δήλωσε ο Τούρκος υπηρεσιακός Υπουργός Ενέργειας Ρίζα Αλάμπογιουν κληθείς να σχολιάσεις τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Κύπρο.

Ακριβότερα τα φορτία πετρελαίου θέρμανσης στη Μεσόγειο από ότι στο Ρότερνταμ

Περιορίστηκε την περασμένη εβδομάδα η διαφορά στην τιμή των φορτίων πετρελαίου θέρμανσης της Μεσογείου σε σχέση με τα αντίστοιχα που διακινούνται μέσω Ρότερνταμ. Τα φορτία στη Μεσόγειο ήταν 0,50 δολάρια ανά τόνο ακριβότερα την Δευτέρα, με την τιμή τους να διαμορφώνεται στα 204 δολάρια ανά τόνο. Προηγουμένως, η διαφορά είχε φτάσει ακόμα και τα 3 δολάρια ανά τόνο.

Δεν βλέπει ανάκαμψη των τιμών ηλεκτρισμού η RWE

Η γερμανική RWE δεν θεωρεί πιθανό να ανακάμψουν σύντομα οι τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό και θα προσπαθήσει να προχωρήσει σε εξοικονόμηση στον κλάδο της παραγωγής. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Μπέρνχαρντ Γκύντερ, μιλώντας σε αναλυτές, σήμερα Τετάρτη.

Χωρίς θέρμανση κινδυνεύουν να μείνουν οι κάτοικοι του Βουκουρεστίου λόγω χρεών της Elcen στη Romgaz

Η εταιρεία ηλεκτρισμού του Βουκουρεστίου, Elcen, συμφώνησε με την εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου, Romgaz, να καταβάλει σε δόσεις τις οφειλές της ώστε οι κάτοικοι της ρουμανικής πρωτεύουσας να έχουν ζεστό νερό και θέρμανση για τον φετινό χειμώνα.

Οι παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Κίνα θα φτάσουν τα 100 δισ. κ.μ.


Περί τα 100 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο αναμένεται να φτάσουν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του στελέχους της κινεζικής CNPC. Κατά την ομιλία του, στο περιθώριο συνεδρίου στην πόλη Yuzhno-Sakhalinsk, το στέλεχος της κινεζικής πετρελαϊκής υπενθύμισε ότι οι ρωσικές εξαγωγές αερίου θα γίνουν στο πλαίσιο της 30ετούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

Ρώσος πρέσβης: Σύντομα ξαναρχίζουν οι διαβουλεύσεις για τον Greek Stream

To διαρκές ενδιαφέρον της Ρωσίας για την παραπέρα ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα επαναβεβαίωσε ο πρέσβης της Ρωσίας στη Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ειδικότερα για το μεγάλο έργο του αγωγού Greek Stream, ο κ. Μάσλοβ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το επόμενο διάστημα θα ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο ειδικών των δύο χωρών και ως πρώτο βήμα, θα πρέπει να συσταθεί από την Ελλάδα και τη Ρωσία μια κοινή εταιρεία ειδικού σκοπού που θα αναλάβει την κατασκευή του έργου.

300 GWh, μέσω δημοπρασίας, κατοχύρωσε η ισπανική Endesa

Στην αγορά 300 μεγαβατώρων ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησε η ισπανική Endesa, μέσω της πρώτης δημοπρασίας για ηλιακή ενέργεια που έγινε στην Ιβηρική Χερσόνησο στις 29 Σεπτεμβρίου. Η δημοπρασία έκλεισε με τιμή στα 51,94 ευρώ τη μεγαβατώρα, με την ισπανική ενεργειακή να δίνει μέγιστη τιμή στα 53,5 ευρώ τη MWh.

Νόβακ: Ακόμη περιμένουμε από την Ουκρανία την προκαταβολή για το αέριο

«Το Κίεβο ακόμη δεν έχει προκαταβάλει το ποσό των 500 εκατ. δολ. στη Gazprom, ώστε να προχωρήσουμε την προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα λεφτά ακόμη αναμένονται».

ΛΑΓΗΕ: Νέες πληρωμές, στο 88% έχει εξοφληθεί η παραγωγή ΑΠΕ Μαΐου

Με νέες εντολές προς τις Τράπεζες σήμερα θα εξοφληθούν επιπλέον 144 πάρκα πληρωτέου ποσού έως 74.558,69€, οπότε θα έχει πλέον εξοφληθεί το 88% των εγκαταστάσεων με παραγωγή το μήνα Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο ΛΑΓΗΕ.

Οι εναερίτες μιλούν για το έργο τους

Οι εργαζόμενοι εναερήτες του ΑΔΜΗΕ, κρεμασμένοι στους πυλώνες του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης, μίλησαν στην τηλεόραση του ΑΛΦΑ και στον Σπύρο Χαριτάτο για τις συνθήκες εργασίας, την έλλειψη προσωπικού και την επικινδυνότητα της εργασίας, όπως μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο βίντεο.

Κοζάνη: Ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου με πλήρη ισχύ η τηλεθέρμανση

Στις 15 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει με πλήρη θερμική ισχύ η τηλεθέρμανση Κοζάνης, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να έρθει νωρίτερα στα σπίτια με την δοκιμαστική λειτουργία που ξεκινά από αύριο, τόνισε μιλώντας σήμερα στην Πρωινή Ενημέρωση της ΕΡΤ Κοζάνης ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κοζάνης κ. Γιώργος Πεκρίδης.

Αποχωρεί από την Πορτογαλία η Enel Green Power

Η ιταλική Enel Green Power ανακοίνωσε σήμερα ότι αποχωρεί από την αγορά ΑΠΕ της Πορτογαλίας, καθώς η θυγατρική της στη χώρα συμφώνησε να πουλήσει τα κεφάλαιά της στην εγχώρια First State Wind Energy Investments έναντι 900 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της EGP, Φρανσέσκο Βεντουρίνι, είπε ότι “η πώληση του χαρτοφυλακίου μας στην Πορτογαλία αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας και βασικό σημείο του πενταετούς προγράμματος.

Τζάκρη: Σύντομα η μείωση των βιομηχανικών τιμολογίων μέσω της διακοψιμότητας

Η μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσω του μέτρου της διακοψιμότητας πρόκειται να συμβεί σύντομα, όπως αποκάλυψε σύντομα η νέα υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα.

Το Ακούγιου θα βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο της Τουρκίας κατά 2,5 δις. δολάρια

Ο επικεφαλής του πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στο Ακούγιου, Φουάντ Αχούντωφ, δήλωσε χθες ότι η χώρα θα μειώσει το εμπορικό της έλλειμμα κατά 2,5 δις. δολάρια ετησίως μέσω της λειτουργίας του, καθώς θα απαιτεί λιγότερο φυσικό αέριο από το εξωτερικό.

Η βιομηχανική ανάπτυξη περνάει από το φυσικό αέριο

Το παράπονο της ελληνικής βιομηχανίας είναι ότι αποτελεί θύμα της ακριβής ενέργειας και η αδυναμία έλλειψης εξασφάλισης ενέργειας σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Και ενώ η αγορά διακρίνει την ορθότητα της συγκεκριμένης παραδοχής, δεν μπορεί ωστόσο να αγνοηθεί και μια σημαντική παράλειψη. Η μη έγκαιρη υιοθέτηση μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας από την πλευρά των βιομηχανικών επιχειρήσεων προκειμένου να καταστούν όχι απλώς βιώσιμες αλλά και ανταγωνιστικές.

Ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας η Conergy στην Αμερική

Ένα λεπτομερές πλάνο για να καταστεί ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, στην αγορά της Αμερικής, παρουσίασε η γερμανική downstream εταιρεία ηλιακής ενέργειας Conergy. Ήδη, η εταιρεία έχει αναπτύξει 5 φωτοβολταϊκούς σταθμούς, ισχύος 28 MW, στη Βόρεια Καρολίνα, οι οποίο τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία τον Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή, η παραγόμενη ενέργεια πωλείται στην τοπική Duke Energy με 15ετές συμβόλαιο.

Αρκτική: Μαζική εγκατάλειψη γεωτρήσεων ως «δαπανηρές και επικίνδυνες»

Η Shell ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου στην Αρκτική, καθώς δεν κατάφερε να εντοπίσει αρκετό αργό πετρέλαιο ώστε να δικαιολογήσει την προσπάθεια. Δηλώνοντας ότι το έργο θα είναι «πάρα πολύ ακριβό και επικίνδυνο», η εταιρεία αποφάσισε να αποχωρήσει από την περιοχή που βρίσκεται 240 χιλιόμετρα στα ανοιχτά της Αλάσκας, όπου προηγουμένως είχε ψάξει για πετρέλαιο σε βάθος περίπου 250 μέτρων.

Το 1/6 της γεωλογικής του δομής του Ζορ εκτείνεται και εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ εκτείνεται η γεωλογική δομή του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ. Σύμφωνα με την κυπριακή "Σημερινή", υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου κάτω ακριβώς από το αιγυπτιακό κοίτασμα και βρίσκεται κατά το ήμισυ εντός των θαλάσσιων τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ευχάριστη έκπληξη φαίνεται πως επιφυλάσσει στους Κύπριους το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, αφού, σύμφωνα με επίσημους γεωλογικούς χάρτες του ιταλικού κολοσσού ENI, το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην ΑΟΖ της Αίγυπτου, δεν γειτνιάζει απλώς με την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά μέρος αυτού εκτείνεται και εντός της.

«ΣΤΕΓΗ»: Κατατέθηκαν οι πρώτες 100 αγωγές - Τέλη της εβδομάδας έρχεται και νέο εξώδικο

Κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών οι πρώτες 92 αγωγές των μελών του Πανελληνίου Συνδέσμου Παραγωγών Αυτοπαραγωγών Επενδυτών Μελετητών Κατασκευαστών Οικιακών Κτιριακών Φωτοβολταϊκών «ΣΤΕΓΗ», που διαμαρτύρονται για την ανατροπή των συμβάσεών τους, ενώ ως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί και δεύτερο εξώδικο.

DW: Γιατί είναι το πετρέλαιο φθηνότερο από τη βενζίνη

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Γερμανία αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες η βενζίνη είναι πιο ακριβή από το πετρέλαιο κίνησης. Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, οι λόγοι είναι κυρίως φορολογικής φύσης. Μια ματιά στα πρατήρια καυσίμων της Γερμανίας επιβεβαιώνει αμέσως του λόγου το αληθές. Η βενζίνη είναι σαφώς πιο ακριβή από το πετρέλαιο κίνησης.

Διαγωνισμός από τη ΔΕΗ ΑΠΕ για το μικρό υδροηλεκτρικό Οινούσα στις Σέρρες

Στη διενέργεια διαγωνισμού προχωρά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την μελέτη επισκευής και αποκατάστασης του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού Οινούσα στο νομό Σερρών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το κριτήριο ανάθεσης θα είναι το χαμηλότερο τίμημα. Η υποβολή προσφορών θα γίνεται ως τις 13 Οκτωβρίου του 2015, και ώρα 1.00 το μεσημέρι.

Στην τελική ευθεία το υδροηλεκτρικό Μεσοχώρας

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το θέμα της λειτουργίας του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας Τρικάλων. Η είδηση προήλθε από τον αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΔΕΗ, Γιώργο Ανδριώτη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.

Μ. Πίου: Με ΣΔΙΤ νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας και ΑΠΕ

Στη δημιουργία μίας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με συμμετοχή του Δημοσίου και των ιδιωτών, στη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για ένα μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων στα νησιά ώστε να αποκτήσουν τη δική τους ενεργειακή αυτάρκεια ενδεχομένως με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα ισοδύναμα που μελετά η κυβέρνηση σχετικά με τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ.

Με τη διακριτική ανοχή των δανειστών, μετατίθενται οι ενεργειακές υποχρεώσεις

Θεωρητικά σήμερα λήγει η προθεσμία για την εκπλήρωση οκτώ συνολικά υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Αυγούστου και άπτονται του τομέα της ενέργειας. Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας ωστόσο, δε φαίνεται να δημιουργεί κάποιο τετελεσμένο σε σχέση με τους εταίρους όπως προκύπτει τόσο από τις διαρροές της κυβέρνησης όσο και από τη μέχρι στιγμής στάση των δανειστών.

Επιτροπές-παρωδία παίζουν καθυστέρηση στα ενεργειακά προαπαιτούμενα

Οι επτά περίφημες επιτροπές, που υποτίθεται ότι θα εξέταζαν και θα προετοίμαζαν το έδαφος ώστε τα ενεργειακά προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους εταίρους να εκτελεστούν βάσει χρονοδιαγράμματος, απέτυχαν εκ των πραγμάτων στο στόχο τους: σήμερα παρέρχεται άπρακτη η προθεσμία που περιλαμβανόταν στο κείμενο του Αυγούστου και τα 8 συνολικά προαπαιτούμενα που αφορούν τον ενεργειακό τομέα παραμένουν ανεκπλήρωτα. 

Ισπανία: Συσκευή μειώνει το συνολικό θόρυβο σε μια ανεμογεννήτρια

Σε ένα αιολικό πάρκο κοντά στο Μπούργκος, στην Κεντρική Ισπανία, οι τεχνικοί με τη βοήθεια ενός γερανού εγκαθιστούν μια νέα συσκευή, που στοχεύει να μειώσει το θόρυβο των τουρμπινών. Η ηχορύπανση είναι ένα από τα βασικά προβλήματα με τις τουρμπίνες. Όπως σημειώνει το Euronews, αυτή η μείωση του θορύβου θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην αγορά αιολικής ενέργειας, καθώς πολλές από τις μελλοντικές τουρμπίνες θα τοποθετηθούν πολύ κοντά σε αστικές περιοχές, όπου υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά στις εκπομπές ρύπων.

ΔΕΗ ΑΠΕ: Διαγωνισμός για την εκπόνηση πιστοποιημένων μετρήσεων αιολικού δυναμικού στα ελληνικά νησιά

Στη διενέργεια ανοικτού, δημόσιου Διαγωνισμού με θέμα την «Εκπόνηση πιστοποιημένων μετρήσεων αιολικού δυναμικού (κατά τα οριζόμενα στο ν. 3468/2006 ως ισχύει και από πιστοποιημένους φορείς σύμφωνα με το πρότυπο DIN/ENISO/IEC 17025/2005, όπως ισχύει κάθε φορά), για χρονικό διάστημα τριών ετών, με την εγκατάσταση 8 σαραντάμετρων ανεμογραφικών σταθμών σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδος, προχωρά η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.

Από ελληνικά χέρια η νέα εξέδρα που θα εγκατασταθεί στον Πρίνο

Ο Steve Moore, Τεχνικός Διευθυντής της Energean Oil & Gas, παρουσίασε αναλυτικά στο συνέδριο Global Oil & Gas που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα το γεωτρητικό πρόγραμμα της εταιρείας που έχει ξεκινήσει ήδη στο κοίτασμα του Πρίνου, καθώς και τον προγραμματισμό για το "δορυφορικό" και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο κοίτασμα "Έψιλον", στο οποίο οι γεωτρήσεις έχει σχεδιαστεί να ξεκινήσουν σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα.

Δύο οι πιο ζεστοί παίκτες για το 17% του ΔΕΣΦΑ - με το νέο Ταμείο η αξιοποίηση ΔΕΠΑ - ΕΛΠΕ

Τουλάχιστον δύο με τρείς μήνες ακόμη θα χρειαστεί μέχρι να οριστικοποιηθεί η είσοδος ευρωπαϊκών εταιρειών με ποσοστό 17% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ. Αυτή θα είναι, εφόσον φυσικά κλείσει, και η τελευταία προς το παρόν ενεργειακή αποκρατικοποίηση. Και αυτό καθώς επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος όπως ΔΕΠΑ, και ΕΛΠΕ, παρότι συγκαταλέγονταν στο παράρτημα με τις 23 συνολικά ιδιωτικοποιήσεις που συνόδευε το Μνημόνιο του Αυγούστου, θα αξιοποιηθούν τελικά στο πλαίσιο της σύστασης του νέου Ταμείου, όταν και όποτε αυτό συσταθεί.

Σκληρός ανταγωνισμός στη μέση τάση ανάμεσα στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στη λιανική του ρεύματος, με τις εταιρείες προμήθειας να δίνουν σκληρές μάχες για την απόκτηση πελατών, ειδικά της Μέσης Τάσης.
Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη Μέση Τάση (εμπορικές εταιρείες, αλυσίδες καταστημάτων, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, φούρνοι κ.λπ.), έχοντας μεγάλους όγκους κατανάλωσης αναζητούν την καλύτερη προσφορά.

Tuesday 29 September 2015

Επενδύσεις 2 GW σε ηλιακά και αιολικά από αραβικές εταιρείες στην Αίγυπτο

Δυναμικά εισέρχεται στον τομέα των ΑΠΕ η Αίγυπτος, καθώς είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με τη σαουδαραβική ACWA Power και τον όμιλο Masdar, συμφερόντων Άμπου Ντάμπι, για επενδύσεις 1,5 GW σε φωτοβολταϊκά και 500 MW σε αιολικά. Ας σημειωθεί ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ ως το 2020 στο 20% της συνολικής της παραγωγής.

Βρετανία: Κρατική εγγύηση 3 δις δολ. για πυρηνικό σταθμό «ανοίγει την πόρτα» σε Κινεζικούς ενεργειακούς κολοσσούς

Άλλο ένα σημάδι αναγέννησης της παγκόσμιας πυρηνικής βιομηχανίας, μόλις τέσσερα χρόνια μετά το δυστύχημα της Φουκουσίμα, αποτελεί η πρόσφατη δέσμευση της βρετανικής κυβέρνησης να εγγυηθεί, με 2 δις στερλίνες (3 δις δολ.), την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hinckley Point C, στην νοτιοδυτική Αγγλία.

Γερμανία: Προς απόσυρση συμβατικές μονάδες 9.478 μεγαβάτ ως το 2019

Η γερμανική αρχή δικτύων δημοσιέυσε το νέο κατάλογο με τις συμβατικές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες που προβλέπεται να αποσυρθούν και να προστεθούν κατά την περίοδο 2015-19. Βάσει αυτού, η αρχή αναμένει προσθήκες 5.110 μεγαβάτ, ενώ μονάδες συνολικής ισχύος 9.478 μεγαβάτ οδεύουν προς απόσυρση, εκ των οποίων τα 2.686 μεγαβάτ είναι πυρηνικές και 1.208 λιγνιτικές.

Στο πρόγραμμα SouthZEB για την ενεργειακή αποδοτικότητα στα κτίρια συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών

Στα πλαίσια της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων, το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετέχει ως Συντονιστής (coordinator) στο Ευρωπαϊκό Έργο με τίτλο «nZEB training in the Southern EU countries – Maintaining building traditions» ή εν συντομία «SouthZEB».

Βρετανικό φ/β 15 MW πουλά η γερμανική BayWa r.e.

Η γερμανική κατασκευάστρια έργων ΑΠΕ BayWa r.e. ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση φωτοβολταϊκού πάρκου 15 MW που διαθέτει στη Βρετανία. Ο νέος ιδιοκτήτες του Pingewood, που βρίσκεται κοντά στο Λονδίνου, είναι η ελβετική επενδυτική εταιρεία Susi Partners. Το πάρκο, η κατασκευή του οποίου χρηματοδοτήθηκε από την BayernLB και είναι χτισμένο σε έναν πρώην χώρο υγειονομικής ταφής, διαθέτει 20ετές συμβόλαιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με τα McDonalds.

ΛΑΓΗΕ: Εξοφλήθηκε το 87% της παραγωγής ΑΠΕ Μαΐου

Με διαδοχικές εντολές προς τις Τράπεζες συνεχίζεται η εξόφληση των τιμολογίων για παραγωγή Μαΐου 2015. Με τις νέες αυτές εντολές θα εξοφληθούν επιπλέον 597 πάρκα πληρωτέου ποσού έως 46.097,89€, οπότε θα έχει πλέον εξοφληθεί το 87% των εγκαταστάσεων με παραγωγή το μήνα Μάιο.

Συνεργασία της Calda Energy με την Variotherm

Στα πλαίσια αέναης αναζήτησης για καινοτόμες και πρωτοποριακές λύσεις και διαρκούς ανανέωσης, η εταιρεία Calda Energy, ανακοινώνει την νέα της αποκλειστική συνεργασία με τον Αυστριακό οίκο παραγωγής συστημάτων θέρμανσης- ψύξης επιφανειών, Variotherm.

Ακόμη 101 MW για τη Suzlon στην Ινδία

Ένα ακόμη αιολικό πάρκο, ισχύος 100,8 MW, έθεσε σε λειτουργία στην Ινδία η Suzlon. Το πάρκο ανήκει στην CLP India, έχει εξοπλιστεί με 48 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,1 MW έκαστη και βρίσκεται στην τοποθεσία Tejuva.

Τρία φ/β στην Καλιφόρνια ολοκλήρωσε η SunEdison

Τρία φωτοβολταϊκά συστήματα, ισχύος 1,2 MW, έθεσε σε λειτουργία η αμερικανική SunEdison στην πόλη του Fremont στην Καλιφόρνια. Τα φωτοβολταϊκά έχουν τοποθετηθεί στις οροφές χώρων στάθμευσης στο Κοινοτικό Κέντρο της πόλης Irvington, το θαλάσσιο πάρκο, και το κεντρικό κτίριο της Αστυνομίας της πόλης.

Φέσσας: Οι γαλλικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα σε τομείς όπως η ενέργεια

Επενδυτικό προσκλητήριο στις γαλλικές επιχειρήσεις απευθύνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας, ο οποίος σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε περίοδο σταθερότητας.

Η νίκη της Κύπρου μέσω του κοιτάσματος Ζορ

Πολλοί στην Κύπρο θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ εκτός από το κοίτασμα Αφροδίτη. Άλλοι θεωρούν ότι με το κοίτασμα Ζορ έχασε μια ευκαιρία κι αυτό σε υψηλό επίπεδο. Ενώ η πραγματικότητα είναι ριζικά διαφορετική. Στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 υπάρχουν τουλάχιστον άλλα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου και τουλάχιστον άλλα τέσσερα κοιτάσματα πετρελαίου, όπως το δείξαμε με τις αναλύσεις μας.

Νέες καθυστερήσεις στο Goliat της Eni στην Αρκτική

Ενώπιων νέων καθυστερήσεων στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Goliat, στην Αρκτική, έχει έρθει η ιταλική Eni, η οποία ακόμη δεν έχει λάβει τις απαραίτητες άδειες από τις νορβηγικές αρχές για να ξεκινήσει την παραγωγή.

ΚΑΠΕ: Στα 25 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα

Στα 25 δισ. ευρώ ετησίως ανέρχεται το κόστος της ενέργειας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της, από ό,τι το αντίστοιχο της ενεργοβόρου -λόγω εξαγωγών- Γερμανίας. Ακόμη και η βαθιά κρίση, στην οποία έχει περιέλθει η χώρα την τελευταία εξαετία, δεν έχει αλλάξει σημαντικά την εικόνα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Βασίλειος Τσολακίδης, μιλώντας σε ημερίδα του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για το βιοαέριο, στη Θεσσαλονίκη.

Υιοθέτηση ηλιοστατών του Ινστιτούτου Κύπρου από εταιρίες

Μεγάλες εταιρείες, τραπεζικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες, αναδεικνύοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθησία, συμβάλλουν έμπρακτα στην έρευνα του Ινστιτούτου Κύπρου στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, με την υιοθεσία ηλιοστατών που βρίσκονται στο Εργαστήριο Ηλιακών Εφαρμογών «ΠΡΩΤΕΑΣ», στο Πεντάκωμο. 

Δεν σχεδιάζεται ιδιωτικοποίηση της Rosneft το 2016

Η ρωσική αρχή διαχείρισης δημόσιας περιουσίας δεν σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει την κρατική πετρελαϊκή Rosneft μέσα στο 2016, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. «Προς το παρόν δεν περιλαμβάνουμε την Rosneft στις προβλέψεις μας, καθώς δεν διαθέτουμε έγγραφα που επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα της εταιρείας να ιδιωτικοποιηθεί», ανέφερε η αρχή.

Φωτοβολταϊκά και λαμπτήρες led στο δημοτικό θέατρο Νάουσας

Προχωρά κανονικά η μελέτη τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή του δημοτικού θεάτρου Νάουσας, ώστε το κτίριο να αποκτήσει ενεργειακή αυτοδυναμία, ο δήμαρχος της πόλης Κουτσογιάννης. Ο δήμαρχος είπε ακόμη ότι θα υπάρξουν μια σειρά παρεμβάσεις, λειτουργικού και αισθητικού χαρακτήρα, στο θέατρο. Από τον χώρο προβολής, μέχρι την αλλαγή του φωτισμού με λαμπτήρες led.
 
 

Η Shell θα αναλάβει τις έρευνες στο οικόπεδο Σίλισταρ της Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία επέλεξε την Shell για να αναλάβει τις έρευνες υδρογονανθράκων στα βαθιά νερά της Μαύρης Θάλασσας, με το σχετικό συμβόλαιο να αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο. Σημειώνεται ότι οι σχετικοί διαγωνισμοί για τα οικόπεδα Σίλισταρ και Τέρες ξεκίνησαν τον Απρίλιο.

Κλειστό το σύστημα ESS του ΑΔΜΗΕ, σήμερα, από τις 14:30 ως 16:30

Λόγω της έναρξης λειτουργίας του SEECAO και της διεξαγωγής των ημερήσιων δημοπρασιών στην διασύνδεση της Τουρκίας, το σύστημα ESS του ΑΔΜΗΕ δεν θα είναι διαθέσιμο σήμερα από τις 14:30 ως 16:30. Ο ΑΔΜΗΕ παρακαλεί τους συμμετέχοντες να αποστέλλουν τα αρχεία TPS με προγράμματα για 1/10 μετά τις 16:30 (ώρα Ελλάδας).

Έτοιμη να κατεβάσει τους διακόπτες στα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑΖ η ΔΕΗ για χρέος 5 εκατ.

Έτοιμη να κατεβάσει τους διακόπτες στα αντλιοστάσια της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου (ΔΕΥΑΖ) είναι η ΔΕΗ, λόγω του χρέους που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να μείνει χωρίς νερό το νησί.

Αιολικό 48 MW κατασκευάζει η ERS στη Βοσνία

Τον πρώτο της σταθμό παραγωγής αιολικής ενέργειας θα αποκτήσει η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, καθώς υπεγράφη από τον υπουργό Βιομηχανίας, Ενέργειας και Ορυχείων της Δημοκρατίας και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρικής ενέργειας της Δημοκρατίας η σύμβαση παραχώρησης.

Στην Ελλάδα γαλλική επιχειρηματική αποστολή για ενέργεια, εμπόριο, σιδηρόδρομους, κατασκευές

Ένα βήμα πιο κοντά στη σύσφιξη των ελληνογαλλικών επιχειρηματικών σχέσεων θα οδηγήσει ο ερχομός γαλλικής επιχειρηματικής αποστολής στη χώρα μας, τον προσεχή Δεκέμβριο, με στόχο τη διερεύνηση πιθανών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και συμπράξεων στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του σιδηροδρόμου και των κατασκευών.

Ποιες ενεργειακές επενδύσεις «βύθισαν» το fund του Κατάρ στο γ’ τρίμηνο

Σχεδόν 12 δισ. δολ. ζημιές κατέγραψε το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ στο γ΄τρίμηνο, κυρίως λόγω της Volkswagen, της Glencore και Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας. Πρόκειται για τρεις από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του fund, του οποίου οι συνολικές επενδύσεις είναι αξίας περίπου 250 δισ.

Νέα τριμερής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου για θέματα ενέργειας

Στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Αίγυπτο προχώρησαν οι πρόεδροι των δυο χωρών, Νίκος Αναστασιάδης και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους, στο περιθώριο της 70ής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο φ/β πάρκο της Σκωτίας

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του φ/β Aberdeenshire, ισχύος 1,8 MW, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο στη Σκωτία. Το πάρκο αποτελείται από 7.000 φωτοβολταϊκά πάνελ και αναμένεται να παράγει 1,5 εκατ. κιλοβατώρες, μειώνοντας ετησίως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 850.000 κιλά.

Τη συντήρηση 5 ακόμη φ/β, ισχύος 500 KW, ανέλαβε η Messaritis Ανανεώσιμες

Η εταιρεία Messaritis Ανανεώσιμες ανέλαβε τη συντήρηση πέντε ακόμη έργων συνολικής ισχύος 500 KW, διευρύνοντας συνεχώς το πελατολόγιό της, το οποίο έως σήμερα αριθμεί εβδομήντα πέντε σταθμούς. Ο Γιάννης Μεσσαρίτης, ιδιοκτήτης της εταιρείας, δήλωσε σχετικά: «oι συγκυρίες των προηγούμενων μηνών, αδιαμφισβήτητα δημιούργησαν έλλειψη ρευστότητας στην εγχώρια αγορά.

Μ. Καϊταντζίδης - ΔΕΗ: Επίταξη εκτάσεων για να εξασφαλίσει λιγνίτη-Καίριο πρόβλημα η έλλειψη καυσίμου

Ενώ σε κεντρικό επίπεδο η κουβέντα περί ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού και ιδιωτικοποιήσεως της ΔΕΗ καλά κρατεί, οι λιγνιτικές μονάδες της επιχείρησης κινδυνεύουν να ξεμείνουν από λιγνίτη, καθώς τα έργα επέκτασης των λιγνιτωρυχείων καθυστερούν. Μετά τον ΑΗΣ Μελίτης που υπολειτουργεί λόγω έλλειψης λιγνίτη επί αρκετούς μήνες κάθε χρόνο, κινδύνους έλλειψης αντιμετωπίζουν και οι ΑΗΣ Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου, αφού εδώ και χρόνια καθυστερεί η επέκταση των λιγνιτωρυχείων που τους τροφοδοτούν με καύσιμο.

To Ιράν ως άγνωστος Χ και η επανεκκίνηση των διαγωνισμών για τα ελληνικά κοιτάσματα

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του energypress το άνοιγμα των βελτιωμένων προσφορών που υπεβλήθησαν από τα ΕΛΠΕ και  την Energean Oil & Gas για τα χερσαία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα εντός των ημερών αναμένεται να συγκροτηθούν οι επιτροπές που θα αναλάβουν το άνοιγμα των προσφορών για το μεγάλο διαγωνισμό των θαλάσσιων οικοπέδων όπου θυμίζουμε έχουν υποβληθεί τρεις προσφορές, που παραμένουν κλειστές.

Η άγνωστη απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιχειρείται εδώ και δεκαετίες.  Όμως, γνωρίζει το ευρύ κοινό τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αλλαγή;  Μπορεί βέβαια κανείς να διερωτηθεί, αν πραγματικά χρειάζεται το ευρύ κοινό να γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Κι όμως ναι!  Σε ένα σύγχρονο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΗΕ), ο κάθε πολίτης, που είναι καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας, έχει τη δυνατότητα, κάποια στιγμή, να γίνει και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η αμερικανική NEOS GeoSolutions ξεκινά τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κύπρο

Έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθρώκν στο έδαφος της Κύπρου, ξεκινά η αμερικανική NEOS GeoSolutions, η οποία υπέγραψε σχετική συμφωνία με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη. Συγκεκριμένα, θα γίνουν σεισμογραφικές, μαγνητικές, ηλεκτρομαγνητικές, ραδιομετρικές και μαγνητοτελλουρικές έρευνες από ξηρά και αέρα με υπερσύγχρονους αισθητήρες, για τρισδιάστατη χαρτογράφηση του υπεδάφους και της θαλάσσιας ζώνης μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια.

Εξετάζεται η δημιουργία μονάδας βιομάζας στα Ανώγεια Κρήτης

Στα Ανώγεια της Κρήτης βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη- Ταβερναράκη, όπου και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Ανωγείων Μανόλη Καλλέργη και τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Σμπώκο, σε μια πρώτη διερευνητική επαφή για τις προοπτικές δημιουργίας μονάδας αξιοποίησης βιομάζας ζωικών και οργανικών αποβλήτων και την παραγωγή στη συνέχεια ενέργειας και κυρίως με την εξειδίκευση αυτής της ενέργειας σε τηλεθέρμανση.

Goldman Sachs: Το «peak coal» έφτασε

Η γνωστή αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs, θεωρεί ότι φτάσαμε πλέον στο peak coal, δηλαδή στο μέγιστο σημείο χρήσης άνθρακα στην παγκόσμια οικονομία. Η εν λόγω έκφραση συνήθως χρησιμοποιείται για το πετρέλαιο (Peak oil), καθώς αρκετοί είναι αυτοί που προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα αρχίσει να μειώνεται οριστικά η παραγωγή του, δεδομένης της αυξανόμενης σπανιότητας της πρώτης ύλης.

Το μεγάλο ξεσκαρτάρισμα με τα αγροτικά ρολόγια και τιμολόγια

Έπειτα από παρατάσεις επί παρατάσεων και καθυστερήσεις ετών, πιθανότατα μέχρι το τέλος του χρόνου να γίνει τελικά γνωστό πόσοι από τους καταναλωτές της ΔΕΗ που δηλώνουν ως επάγγελμα αγρότες δικαιούνται πράγματι το φθηνότερο κατά 40% συγκριτικά με το οικιακό, αγροτικό τιμολόγιο.

Επανεκκίνηση της αγοράς φωτοβολταϊκών, αλλά και διατήρηση του ελλείμματος δείχνουν τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ

H διείσδυση των φωτοβολταϊκών δεν θα είναι μηδενική, θα εξελιχθεί όμως με αργό ρυθμό για το 2016 και 2017, και συγκεκριμένα με την εγκατάσταση 50 MW τη μία χρονιά και 50 MW την άλλη. Αυτό προκύπτει από το μηνιαίο δελτίο του ΛΑΓΗΕ, το οποίο προβλέπει ότι ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα κλείσει με έλλειμμα 32,28 εκατ. ευρώ το 2015, και, το κυριότερο, το έλλειμμα θα συνεχιστεί και τα δύο επόμενα χρόνια.

ΔΕΗ: Κωδικός "αυξήστε τα αποθέματα λιγνίτη"

Την επίταξη με δαπάνες της ΔΕΗ μιας σειράς από εκτάσεων συνολικού εμβαδού 1.141.519,22 τετραγωνικών μέτρων στη Μαυροπηγή Εορδαίας, ενέκρινε σε μια από τις πρώτες αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Η επίταξη γίνεται προκειμένου να εκτελεστούν εργασίες εξόρυξης λιγνίτη, που θα διασφαλίσουν την τροφοδοσία 3 συγκροτημάτων μονάδων της εταιρείας και συγκεκριμένα των ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, Αγίου Δημητρίου και Καρδιάς.

Monday 28 September 2015

Η αιολική ενέργεια «κατάρα» για το περιβάλλον και την οικονομία

Ένα πολύ σκληρό κείμενο που καταδικάζει την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ελλάδα δημοσίευσε το «Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου». Μεταξύ άλλων το δίκτυο υποστηρίζει ότι τα αιολικά πάρκα προσθέτουν μεταβλητότητα στο δίκτυο, στηρίζονται στη συνεργασία με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς λιγνίτη, παράγουν ρεύμα χαμηλότερης ισχύος από την ονομαστική, αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο, δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στη μείωση των εκπομπών ρύπων, ευθύνονται για τη θανάτωση πουλιών, προκαλούν ηχορρύπανση, μειώνουν την αξία της γης και των ακινήτων, υποβαθμίζουν τις τουριστικές δραστηριότητες, δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παράγουν πολύ ακριβή ενέργεια για τους τελικούς καταναλωτές. 

ΑΠΕ: «στο γύψο» η ισχύς του διασυνδεδεμένου τον Αύγουστο

Αμετάβλητη διατηρήθηκε η ισχύς των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας το μήνα Αύγουστο του 2015 σε σύγκριση με τον Ιούλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η ισχύς των αιολικών το μήνα Αύγουστο παρέμενε σταθερή στα 1.767,07 MW, η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών στα 223,53 MW, των μονάδων βιομάζας-βιοαερίου στα 49,19 MW και των ΣΗΘΥΑ στα 100,07 MW.

Οι μεγάλες πολυεθνικές στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι πολυεθνικοί κολοσσοί Starbucks, Wal-Mart, Goldman Sachs και Johnson & Johnson είναι μεταξύ των εταιρειών που δεσμεύονται να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καταδεικνύοντας την ισχυρή υποστήριξη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας στην προώθηση πιο καθαρών μορφών ενέργειας.

Αμερικανικές εγγυήσεις σχεδόν 1 εκατ. δολ. στη Ρουμανία για την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου

Η εταιρεία λειτουργίας του συστήματος αγωγών φυσικού αερίου της Ρουμανίας Transgaz ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι έκαβε εγγύηση ύψους 956.000 δολ. (855.400 ευρώ) από την Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ για την επέκταση πρότζεκτ κατασκευής αγωγών.

Το φυσικό αέριο στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη-Σίσι

Την ενδυνάμωση των ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου επιθυμούν οι ηγέτες των δύο χωρών Νίκος Αναστασιάδης και Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι όπως διαφάνηκε από την συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη. Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι συζητήθηκαν τα ενεργειακά θέματα έτσι όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την πρόσφατη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ της Αιγύπτου.

200 ερωτηματολόγια απέστειλε η Κομισιόν για την έρευνα σχετικά με τους μηχανισμούς ισχύος

Οι κοινοτικές αρχές απέστειλαν πάνω από 200 ερωτηματολόγια σε εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες στα πλαίσια έρευνάς της για την αγορά ηλεκτρισμού που αφορά τις κρατικές επιδοτήσεις, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Η κίνηση αυτή έρχεται στη συνέχεια της εκκίνησης της έρευνας τον φετινό Απρίλιο, όταν η Κομισιόν είχε δηλώσει πως στο στόχαστρο βρίσκονται οι Βέλγιο, Κροατία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία και Σουηδία για τα σχέδιά τους να εξασφαλίσουν τις προμήθειες ηλεκτρισμού σε περιπτώσεις υψηλής ζήτησης, δηλαδή τους λεγόμενους μηχανισμούς ισχύος.

Δύο δις. κ.μ. ρωσικού αερίου θα χρειαστεί η Ουκρανία

Η Ουκρανία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αγοράσει 2 δις κ.μ. φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ενώ τις υπόλοιπες ανάγκες της θα τις καλύψει τον φετινό χειμώνα η Ε.Ε., όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Βλαντιμίρ Ντεμτσίσιν, σχολιάζοντας την τριμερή συνάντηση των Βρυξελών.

Τουρκία: Πωλητήριο βάζει η CEZ σε υδροηλεκτρική μονάδα 81 MW

Στην πώληση της υδροηλεκτρικής μονάδας Akocak, ισχύος 81 MW, προχωρούν η τσεχική CEZ και το τουρκικό joint venture Akkok. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τσεχικής ενεργειακής, η τιμή πώλησης της μονάδας αποτιμάται στα 80,5 εκατ. δολ., με την Canakci HES Elektrik Uretim Anonim Şirketi να έχει εκδηλώσει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για την αγορά της. Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο εκπρόσωπος, για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτείται η έγκριση των ρυθμιστικών αρχών.

Γεωργία: Αυξημένη η εισαγωγή αζέρικου αερίου στο 8μηνο του 2015

Αυξήθηκαν κατά 14,1% οι εισαγωγές αζέρικου φυσικού αερίου στη Γεωργία, το διάστημα Ιανουάριος-Αύγουστος 2015, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Γεωργίας. Όπως προέκυψε από το στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η Γεωργία εισήγαγε 967,670 μετρικούς τόνους φυσικού αέριου, αξίας 201,76 εκατ. δολαρίων.

Η Energy Transfer εξαγοράζει την Williams Cos αντί 37,7 δισ. δολ.

Την ανταγωνίστριά της και κολοσσό των αγωγών Williams Cos Inc. εξαγοράζει η Energy Transfer Equity, αντί του ποσού των 37,37 δισ. δολαρίων. Όπως αναφέρει το Reuters, πέραν των μετρητών και των μετοχών που θα προσφέρει η Energy Transfer για την απόκτηση του ανταγωνιστή της, συμφώνησε να εξαγοράσει και το χρέος της.

Transgaz: Με αμερικανικές εγγυήσεις η ανάπτυξη του δικτύου αερίου

Η εταιρεία ρουμανική Transgaz ανακοίνωσε ότι έλαβε εγγύηση ύψους 956.000 δολ. από την Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ για την επέκταση του έργου κατασκευής αγωγών. Η εγγύηση θα καλύψει τα κόστη αξιολόγησης, πιστοποίησης και βελτίωσης των μελετών σκοπιμότητας για την ανάπτυξη του ρουμανικού συστήματος μεταφοράς αερίου στην επικράτεια της χώρας στο πλαίσιο του project του διασυνδετήριου αγωγού Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας (BRUA), καθώς και του αγωγού Μαύρης Θάλασσας-Ποντισόρ.

Ανυπόμονη η Σόφια για την απόφαση της Αθήνας σχετικά με τον IGB

Η Βουλγαρία συνεχίζει τις προσπάθειές της για απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και στηρίζει την υλοποίηση του ελληνοβουλγαριοκού αγωγού IGB, όπως τόνισε ο αναπ. υπουργός Ενέργειας, Νικολάι Νικόλωφ, μιλώντας στο Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε αναβολή ολοκλήρωσης του έργου για τα τέλη του 2018, παρά στα μέσα του 2018, όπως προγραμματιζόταν αρχικά.

Για πτώση των επενδύσεων στην έρευνα υδρογονανθράκων προειδοποιεί η EIA

Οι διαρκείς χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να μειώσουν τις επενδύσεις για την έρευνα υδρογονανθράκων μακροπρόθεσμα, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική υπηρεσία ενεργειακών πληροφοριών, ΕΙΑ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι επενδύσεις στα επόμενα χρόνια θα είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας, τη στιγμή που το πετρέλαιο έχει χάσει το 60% της τιμής του τους τελευταίους 15 μήνες.

Αύξηση στον ΕΦΚ καυσίμων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων

Μάχη για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, δίνει η κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, παλαιότερη απόφαση που επιτάσσει την αύξηση κατά 5 σεντ του ΕΦΚ στα καύσιμα από τις 28 Απριλίου του 2014. Όπως αναφέρει το Balkans, η κυβέρνηση τονίζει ότι κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, επειδή το ταμείο χρηματοδότησης κατασκευής και επισκευής των εθνικών οδών έχει στεγνώσει από πόρους παρόλο που η τιμή των καυσίμων είναι σημαντικά υψηλότερη από το 2014.

Τερματίζει τις γεωτρήσεις πετρελαίου στην Αλάσκα η Shell

Τον τερματισμό των εξερευνήσεων της στην Αρκτική ανακοίνωσε σήμερα η Shell, μετά τη δαπάνη 7 δισ. δολ. σε ένα κοίτασμα ανοικτά της Αλάσκας, όπου εντοπίστηκαν ανεπαρκείς ποσότητες υδρογοναναθράκων. Όπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά,  ο επικεφαλής της μονάδας Shell Upsteam Americas δήλωσε ότι αυτή είναι σαφώς μία απογοητευτική έκβαση, ενώ τόνισε ότι η εταιρεία θα σταματήσει τις περαιτέρω υπεράκτιες δραστηριότητές στην Αλάσκα για το εγγύς μέλλον.

Μίλερ: Η Ουκρανία θα χρειαστεί 19 δις. κ.μ. αερίου φέτος το χειμώνα

Η Ουκρανία θα χρειαστεί 19 δις. κ.μ. φυσικού αερίου τον φετινό χειμώνα για τις ανάγκες της σε ενέργεια, όπως τόνισε ο διευθύνων της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με αφορμή τις τριμερείς διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας-Ε.Ε. που διεξήχθησαν τις προηγούμενες ημέρες.

Total: Επενδύει 500 εκατ. δολ. σε φωτοβολταϊκά και βιοκαύσιμα

Περί τα 500 εκατ. δολ. το χρόνο σχεδιάζει να επενδύσει ο γαλλικός επενδυτικός όμιλος Total στον κλάδο των ΑΠΕ και δει των φωτοβολταϊκών και των βιοκαυσίμων. Μιλώντας ενώπιων επενδυτών, οι επικεφαλής της γαλλικής πετρελαϊκής δήλωσαν ότι στόχος της επενδύσεις αυτής είναι «να επωφεληθούν από την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ», χτίζοντας μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση.

Στο στόχαστρο της Rosneft η αγορά της Κούβας

Τις πιθανότητες να εισέλθει στην ενεργειακή αγορά της Κούβας εξετάζει η ρωσική Rosneft, σύμφωνα με επίσημο έγγραφο της υπηρεσίας τύπου του Κρεμλίνου. Μάλιστα, σχεδιάζεται για το λόγο αυτό και η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο, στο πλαίσιο της συνόδου της Γενικής Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Στα 2.092,06 MW τα φ/β του διασυνδεδεμένου τον Αύγουστο - Στάσιμες οι υπόλοιπες ΑΠΕ

Καμιά αλλαγή, εν συγκρίσει με τον Ιούλιο, δεν παρουσίασε η συνολική ισχύς των ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας το μήνα Αύγουστο του 2015. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του ΛΑΓΗΕ, η ισχύς των αιολικών το μήνα Αύγουστο παρέμενε σταθερή στα 1.767,07 MW, η ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών στα 223,53 MW, των μονάδων βιομάζας-βιοαερίου στα 49,19 MW και των ΣΗΘΥΑ στα 100,07 MW.

Ως τον Μάρτιο του 2016 θα λαμβάνει ρωσικό αέριο η Ουκρανία

Σε συμφωνία με τη Ρωσία κατέληξε η Ουκρανία, που διασφαλίζει την προμήθεια φυσικού αερίου στο Κίεβο κατά τη χειμερινή περίοδο έως τον Μάρτιο του 2016. Με τη συμφωνία αυτή αποφεύγεται ο κίνδυνος να ανακύψουν προβλήματα στην τροφοδοσία φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Ουκρανίας.

Σενάρια για σύμπραξη της ΔΕΗ με ιδιώτες φέρνει το αλυσιτελές του NOME

Οι συμπράξεις ή κοινοπρακτικά σχήματα της ΔΕΗ με ιδιώτες, πρακτικές που περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ενέργεια, φαίνεται ότι αποτελούν την εναλλακτική λύση μέσω της οποίας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο (άμεση μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική κατά 25%), χωρίς να υποχρεωθεί να εφαρμόσει την παλιά και «αποδιοπομπαία» συνταγή της «μικρής ΔΕΗ».

Sunday 27 September 2015

LNG燃料船が増加-天然ガス生産増加と原油価格変動で

(ブルームバーグ):米国とカリブ海の間を運航する米海運会社TOTEが8月に就航した全長760フィート(約230メートル)のコンテナ船にはあ る特徴があった。それは、液化天然ガス(LNG)を燃料とする大型船としては世界でわずか2隻のうちの1隻だということだ。
初のLNG燃料大型船は4カ月前に同じくTOTEによって就航された。

ロシアの8月石油生産・輸出:確報値(表)

(ブルームバーグ):ロシア・エネルギー省が発表した8月の石油生産(確報値)の詳細は以下の通

NY原油(25日):続伸、週間でもプラス-米生産減少を好感

(ブルームバーグ):25日のニューヨーク原油市場でウェスト・テキサス・インターミディエート(WTI)先物は続伸し、週間ベースでプラス。米国 での生産減少を受けて、世界的な供給超過に解消の兆候が表れたとの期待が広がった。米国内総生産(GDP)確定値が改定値から上方修正されたことも、原油 市場に買いを呼び込んだ。

「アンモニア火力発電」がいよいよ実現か、41.8kWガスタービン発電に成功

今回の研究は、総合科学技術・イノベーション会議の「SIP(戦略的イノベーション創造プログラム) エネルギーキャリア」 の委託によるもの。SIPとは、科学技術イノベーションの実現に向けて、縦割り行政の弊害を抑えるために策定された府省横断型の施策で、内閣府が取りまと めを行っている。

太陽光と風力と工場が集まる半島、電力の自給率300%を超える

愛知県の南端に、太平洋に沿うように細長く延びる渥美半島がある。日射量は全国でトップクラス、太平洋から強い風が年間を通して吹き続ける。この半 島の沿岸部に広がる工業地帯の一角に、太陽光と風力のハイブリッドによる発電所が1年前の2014年10月に運転を開始した。三井化学が所有する82万平 方メートルの用地に総工費180億円をかけて建設した「たはらソーラー・ウインド発電所」である(図1)。

ゴルフ場が太陽光発電所に変わる、全国各地に広がる建設計画

発電能力が10MW(メガワット)のメガソーラーを建設するためには、標準で15万~20万平方メートルの土地が必要になる。面積の広さを表す時に 引用する「東京ドーム」は4万7000平方メートルで、その3~4倍に匹敵する。これだけ広い遊休地が全国で残っている場所と言えば、工業地帯のほかにゴ ルフ場の跡地がある。

太陽光による水素製造、宮崎で世界最高効率24.4%を達成

東京大学と宮崎大学の研究グループ(以下、共同研究グループ)は2015年9月18日、太陽電池による電力で水を電気分解し、太陽光エネルギーの24.4%を水素として貯蔵することに成功したと発表した。これは世界最高の変換効率になるという。

“太陽光発電だけの生活”は可能か、実証実験がスタート

 ミサワホームグループと京セラは2015年9月24日、奈良県内に建設したモデル住宅において、自家発電した再生可能エネルギーを優先的に使用し て、平常時は極力エネルギーを買わない暮らしを可能にする「エネルギー自家消費型住宅」の実証実験を、同年10~12月に実施すると発表した。

“エネルギーを生み出すビル”の実証実験がフランスで開始

新エネルギー・産業技術総合開発機構(NEDO)は、フランスのリヨン市で、太陽光発電や蓄電池、蓄熱材などを活用し、エネルギーマネジメントシステムで管理することで、ビル内の消費量を上回るエネルギーを生み出す「ポジティブ・エナジー・ビルディング(PEB)」の実証運転を開始した。同ビルは「HIKARI(ヒカリ)ビル」と名付けられており、実証成果を今後幅広く展開していく(図1)。

小売電気事業者に69社が申請、10月には登録者を公表

これまで電力を販売できる事業者は「一般電気事業者(=地域別の電力会社)」と「特定規模電気事業者(=新電力)」の2種類に分けられていた(図 1)。2016年4月の小売全面自由化に合わせて「小売電気事業者」に一本化するために、既存の電力会社を含めて新たに登録し直す必要がある。

電力の自給率が500%を超える町に、日本最大の風力発電プロジェクト

葛巻町(くずまきまち)は岩手県北部の高原地帯にあって、酪農と林業が盛んなところだ(図1)。16年前の1999年に「新エネルギーの町・葛巻」 を宣言して、再生可能エネルギーの導入にも積極的に取り組んでいる。町のキャッチフレーズは「ミルクとワインとクリーンエネルギーのまち」である。

「塗る太陽電池」、新材料で変換効率+耐久性が向上 メカニズムはまだ不明

理化学研究所は、新しい半導体ポリマーを開発し、塗って作る有機薄膜太陽電池(OPV)のエネルギー変換効率と耐久性を同時に向上させることに成功したと発表した。 新しい半導体ポリマーを塗布して作ったOPVのエネルギー変換効率は9%。これはOPVとしては非常に高いエネルギー変換効率で、また実用レベルに近い高い耐久性を示す半導体ポリマーは他に類を見ないという。

風力発電事業、やはり鳥類への配慮に指摘 影響が避けられない場合は中止も

環境省は18日、計画段階にある2件の風力発電事業に関し、各々の実施事業者に対する環境大臣意見を、経済産業大臣に提出した。 プロジェクトの概要及び、意見の主旨は下記の通り。

フランスの「消費量を上回るエネルギーを生み出すビル」、実証運転スタート

NEDOは、フランスのリヨン市で取り組んでいるスマートコミュニティ実証事業において、「HIKARI(ヒカリ)ビル」の実証運転を開始した。同事業は東芝がNEDOより委託を受け実施している。また、建設はフランスの大手建設会社のブイグ社が請け負った。

鹿児島県・長野県で新たな小水力発電事業 NEPCが事前調査への補助を決定

新エネルギー導入促進協議会(NEPC)は、小水力発電の事業化に向けた事前調査を支援する、平成27年度「小水力発電事業性評価調査」の公募を行い、2事業への補助を決定した。
今回採択されたのは、九州発電による「岸良水力発電所事業性評価調査」(設置場所:鹿児島県)および丸紅子会社の三峰川電力(東京都千代田区)によ る「万仁田沢発電所事業性評価調査」(設置場所:長野県)。

ヴァンファーレ甲府、ホームスタジアムで地元のグリーン電力を使ったライブ開催

ヴァンファーレ甲府が、地元のグリーン電力で二酸化炭素1.25トンを削減。太陽光パネルで電力供給するライブも開催。 ヴァンフォーレ甲府は、9月19日(土)に小瀬スタジアムで、グリーン電力購入によるカーボンオフセット及び、ソーラーパネルで電力を供給するイベント「太陽光発電ステージ」を実施する。

住宅用太陽光発電の選び方、4つのポイント JPEAがパンフレットを作成

太陽光発電協会(JPEA)は、消費者保護の観点から、住宅用太陽光発電システムの設置を考えている人を対象としたリーフレット(折りたたみパンフレット)「失敗しない太陽光発電システム選び『始めよう ソーラー生活』」を作成し、ウェブサイトで公開した。

福島第一2号機、核燃料7割以上が溶融か 名大など発表

東京電力福島第一原発事故放射性物質を放出した2号機について、核燃料の7割以上が炉心から溶け落ちている可能性が高いとする解析結果を、名古屋大などのチームが26日、大阪市であった日本物理学会で発表した。大気中を飛び交うミュー粒子という素粒子を使ってX線のように原子炉を透視する手法で調べた。

三菱重工、仏アレバの原子炉子会社に出資検討

 三菱重工業は24日、仏原子力大手のアレバの子会社で原子炉製造を担うアレバNPへの出資について、アレバや仏電力公社(EDF)と協議していると発表した。経営危機に陥っているアレバの再建に向け、資金面の支援の可否を検討する。

25日午後 原油は上昇、中国の石油製品の在庫減少報道で

1730分現在、ニューヨーク・マーカンタイル取引所(NYMEX)WTI原油相場(11月限)は前日比32セント高の45.23ドル/バレル、インターコンチネンタル取引所(ICE)の北海ブレント原油相場(11月限)は同9セント高の48.26ドル/バレルで推移。

25日午前 原油は小動き、新規材料難で動意薄

11時20分現在、ニューヨーク・マーカンタイル取引所(NYMEX)のWTI原油相場(11月限)は前日比1セント高の44.92ドル/バレル、 インターコンチネンタル取引所(ICE)の北海ブレント原油相場(11月限)は同3セント安の48.14ドル/バレルといずれも小動き。「新規材料が乏し いなか、様子見姿勢を取るプレーヤーが目立つ」(野村證券=大越龍文シニアエコノミスト)。

関電姫路第一発電所、運開60周年-現地で記念式典 

関西電力姫路第一発電所(LNG、総出力144万2千キロワット)はこのほど、運転開始から60周年を迎えた。同発電所は1955(昭和30)年に国産初 の石炭火力プラントとして運転を開始。現在は天然ガスコンバインドサイクル方式の5号機(72万9千キロワット)、6号機(71万3千キロワット)が供給 力に貢献している。9月6日の60周年を記念し、8日には発電所で所員・協力会社など関係者が出席して式典が開催された。

規制委員に新任の伴氏、会見で原子力人材不足を懸念 

◆再任の更田氏「初心を厳しく思い起こして」
19日付で原子力規制委員に再任された更田豊志委員長代理、新しい委員に就任した伴信彦・前東京医療保健大学教授が24日、そろって記者会見に臨んだ。両 氏は「いったん初心を厳しく思い起こし仕事を進めたい」(更田氏)、「原子力人材が枯渇しかかっている。国として10年、20年先を見据えた時にどうすれ ばよいかを考えたい」(伴氏)と所信を述べた。(2面)

電力10社・8月販売電力量、電灯好調も0.2%減 

電気事業連合会が18日発表した8月の電力需要実績(速報、10社計)によると、販売電力量は前年同月比0.2%減の746億2300万キロワット時とな り、4カ月連続で前年実績を下回った。8月上旬の気温が前年に比べて高めに推移し、冷房需要が伸びた影響で電灯はプラスに転じたが、業務用と大口電力が振 るわなかった。

北陸電力の今夏需給実績、予備率8%超を確保 

北陸電力が18日に発表した今夏(7~8月)の電力需給実績によると、最大電力は8月7日の526万キロワットだった。同日の予備率は13.9%あり、 7~8月を通して予備率が8%を下回った日はなかった。火力発電所が一度もトラブルを起こさなかったことが安定供給を支えた。

中国電力の今夏需給実績、見込み以上の節電で想定下回る(3面)

中国電力は18日、今夏の電力需給実績を発表した。最大電力は8月6日に発生した1075万キロワットだった。当日の最高気温は35.7度で、平年並み気 温の場合の見通し(35.3度)を上回っていたが、最大電力見通し(1089万キロワット)は下回った。暑さによる需要増はあったものの、当初見込んでい た44万キロワット以上の節電が行われていたとみられる。

消費者「生活実感とは違う」

先月・8月の全国の消費者物価指数は下落に転じましたが、『生活実感とは違う』という印象を持つ消費者が多くなっています。25日発表された指数を項目別にみます。エネルギー関連では、原油価格の下落などを受けて、「ガソリン代」が1年前と比べて17.8%もの大幅なマイナスだったほか、「電気代」が5.1%、「都市ガス代」も9.5%、それぞれ下落しました。

経済再生相「エネルギー除けば物価は上昇基調」

甘利経済再生担当大臣は、消費者物価指数がマイナスとなったことについて、25日の閣議の後の記者会見で、変動が激しいエネルギー価格が下落しているのが原因で、物価の上昇基調に変わりはないという認識を示しました。

Saturday 26 September 2015

Sustained low oil prices could reduce exploration and production investment


graph of investment and oil prices, as explained in the article text
Source: U.S. Bureau of Economic Analysis, U.S. Energy Information Administration. Note: 2015 data are the average of the first two quarters.

Low oil prices, if sustained, could mark the beginning of a long-term drop in upstream oil and natural gas investment. Oil prices reflect supply and demand balances, with increasing prices often suggesting a need for greater supply.

The beginners guide to lower heating bills: For tenants, owners and homelovers

In an ideal world our homes would be so well insulated that our bodies and appliances would produce enough heat to keep us warm in winter. Of course life is never ideal, and the chances are you don’t live in a passivhaus.  But that doesn’t mean you can’t make the most of what you’ve got! Most articles I’ve seen about cutting your heating bills tend to be a list of things you can do cut energy use.

Why the U.S. Urgently needs to invest in a modern energy system

In a speech commemorating the thirty-fifth anniversary of the International Energy Agency (IEA) in 2009, former U.S. secretary of state, Henry Kissinger recalled how the energy crisis of 1970s awakened the world “to a new challenge that would require both creative thinking and international cooperation.” He explained that as “global demand continues to grow, investment cycles, technologies, and supporting infrastructure will be critical.”

Coal mine starts continue to decline

graph of U.S. coal mine starts and total production, as explained in the article text
Source: Mine Safety and Health Administration (MSHA). Note: Reactivated mines are those mines with production reported in previous years but not in the preceding year.

Indonesia announces next round of plans to cut its climate pollution

Indonesia formally announced its target to cut carbon pollution as a part of the Paris climate agreement. The country - one of the top ten emitters in the world - announced that it will cut emissions 29 percent below business-as-usual levels by 2030 on its own. To meet this target Indonesia will need to further cut its deforestation emissions and meet its growing energy needs with clean energy.

Debt service uses a rising share of U.S. onshore oil producers' operating cash flow

graph of U.S. onshore oil producers' debt service as a share of operating cash flow, as explained in the article text
Source: U.S. Energy Information Administration, based on Evaluate Energy. Note: Each quarter represents a rolling four-quarter sum.

Green power is the key for utilities to keep their commercial clients

For utility executives used to 40-year planning horizons, the past 10 years have been, shall we say, a difficult learning experience.

Ten years ago shale gas production was still at miniscule levels and natural gas prices were well above $6 per million British thermal units (mmBtu) and showing no signs of decline; today gas is the go-to fuel and price projections have essentially flat-lined well under $5 per mmBtu. Ten years ago nuclear was in the midst of a renaissance, with utilities considering plans to build upward of 28 new reactors; today just four new reactors are being built (by two utilities) and they are way over budget and long-delayed.

Peak oil is a function of oil price

The scientific study of peak oil began in the 1950′s, when Shell geophysicist M. King Hubbert reported on the evolution of production rates in oil and gas fields. In a 1956 paper Hubbert suggested that oil production in a particular region would approximate a bell curve, increasing exponentially during the early stages of production before eventually slowing, reaching a peak when approximately half of a field had been extracted, and then going into terminal production decline.

Coal use in China is slowing

graph of annual change in Chinese coal consumption, as explained in the article text
Source: U.S. Energy Information Administration, China National Bureau of Statistics (NBS).

Study: Electric vehicles can dramatically reduce carbon pollution from transportation, and improve air quality

Luke Tonachel, Senior Analyst and Director, Clean Vehicles and Fuels Project, New York City

Producing the electricity to power electric vehicles can generate emissions. But those emissions levels are far lower than the pollution emitted by conventional vehicles, and could be even lower as the electric power sector cleans up over next few decades, according to a new report issued recently.

The economics of biofuels: Crack, crush and fuse

Jim Lane
Use-the-fuse[1].jpg
In oil & gas and biofuels, we hear about crack spread and crush spread. But fuse spread is a critical factor in advanced, low-carbon fuels.

Here’s the what and why and who.

The most fundamental economic in the oil & gas business has historically been the crack spread, which is the price difference between the value of crude oil and the underlying products after refined, or “cracked”. For example, Brent crude oil costs $49 a barrel right now, or $1.17 per gallon, while front month RBOB gasoline prices at $1.42 per gallon, and the New York October contract for ULS diesel is at $1.54.

Solar weaklings shudder on Tianwei collapse

Doug Young 

News that solar panel material maker Baoding Tianwei is on the brink of collapse has sent shudders through the entire sector, as everyone guesses who might be next to fall in a looming new clean-up of China’s bloated industry. Tianwei has been in trouble for a while now, after the company became the first state-run firm to ever default on a domestic bond interest payment back in April.

Tetra tech: Energy engineer

by Debra Fiakas CFA

In the coming years power generators will be under pressure to meet new standards for lower carbon emissions embedded in the EPA’s Clean Power Plan.  Each state has to meet a set of standards set by the EPA based that state’s particular circumstances in electrical generation.  The carbon pollution limits begin in 2022 and ramp to full effect by 2030.

How the oil bust has wounded Linn energy

The suspension of distributions to unitholders has killed the primary rationale for investing in the company. Some odd deals and the CFO’s departure only raise more questions. For investors there are simply too many better options. If you are a long-term oil and gas investor looking to buy a stable income stream, you have to consider the oil majors.

Space-based solar power: Here's how it could work

When we talk about space, it’s easy to get ahead of ourselves. Though there’s not as much money going into NASA anymore, there’s still plenty of innovation in the field of space research. Many people may not know it, but space research includes cleantech. A little bit of Googling, and you’ll find that there’s quite a bit of talk — and R&D — about the potential for space-based solar power generation.

Crude oil prices may be headed lower

The price of crude oil has fallen nearly 65% from its peak in August 2014. This much of a decline would normally argue for a rebound. However, as many have learned, the rebound has yet to occur. This has left us with the question: Where are oil prices headed? To find the answer, we’ll examine the relationship between risk in the oil industry and oil prices. Clearly, this relationship is undeniable.

Will green energy grow more through onsite or centralized generation?

With the enactment of the Clean Power Plan, more renewables will be coming on line. But will most of those green electrons move along traditional networks or localized microgrids that service enclosed campuses? Given the emphasis on disruptive technologies that are used to generate, store and deliver energy at the point of consumption, the trends suggest that local microgrids will grow.

Conventional vs unconventional: Oil market grappling with two internal cycles

Another tumultuous volatility ridden fortnight has seen oil benchmarks go backwards and forwards, gaining and shedding couple of dollars, not just a few cents, on a near daily basis. We are firmly stuck in the $40-50 per barrel bracket for now and in this jumpy market every minor dataset triggers rapid fluctuations testing logical support and resistance levels, as traders attempt to find direction.

SolarCity bringing solar to affordable housing communities

SolarCity has announced a new solar service specifically for affordable housing communities, developers, and residents. One of America’s leading solar power providers, SolarCity announced on Thursday that it was launching a new solar service “that can make it possible for affordable housing developers, builders, and residents to pay less for solar electricity than they currently pay for utility power.” Specifically, SolarCity intends to finance and install solar power systems itself on the rooftops and carports of affordable housing communities with the subsequent electricity generated distributed among the common areas and individual housing areas.

Why conservatives should embrace solar + storage

When new Australian prime minister Malcolm Turnbull promises a government that will embrace and even pursue new disruptive technologies, one senses that the principal roadblock will be those vested interests about to be disrupted, and their supporters in the conservative right. Conservatives, by their nature, do not easily accept change. But as Turnbull notes, change is happening, and Australia has got to get in board.

Exxon’s global warming projections were nearly spot on

9 large companies pledge to go 100% renewable

To listen to the right wing crazies tell it, global warming and climate change are fictions created by treehuggers and do-gooders on the left who want to interrupt the neverending flow of government dollars that prop up the global business community — those public spirited business leaders who are willing to trade away a nation’s sovereignty in order to squeeze out a few more shekels in profits. But what if using renewable energy actually increases profits instead of diminishing them? What would those hard-headed business people say then?

UK renewables beat out coal in record second quarter

The UK renewable energy sector hit a new record in the year’s second quarter, generating 25.3% of the country’s electricity and beating out coal for the first time. The UK’s Department of Energy and Climate Change published figures this week (PDF) highlighting the energy mix for the second quarter of 2015, covering April to June. According to the DECC, renewables generated 25.3% of UK’s electricity in the second quarter, with 42% of that figure coming from onshore and offshore wind, meaning that wind generated 10.7% of the UK’s electricity needs.

Siemens to cut CO2 by 50% by 2020, net-zero by 2030

Global technology powerhouse Siemens has revealed plans to cut CO2 emissions by 50% by 2020, and to become climate neutral by 2030. Siemens is normally in the news for its contribution to the global wind industry, supplying wind turbines and service and maintenance contracts. However, the technology behemoth announced on Tuesday that it aims to be the world’s first major industrial company to achieve a net-zero carbon footprint by 2030, following a reduction in CO2 emissions by 50% by as early as 2020.

SolarWorld lands 65 MW contract in Oregon

This is a huge deal for a state that only has 100 megawatts of capacity. It is also important for high-efficiency, 72-cell solar panels. “This portfolio represents a significant expansion of solar capacity in Oregon – a state that already boasts an impressive percentage of renewables in its energy mix thanks to hydro and wind, but one that has seen limited solar development to date,” said Danny Van Clief, executive vice president, Coronal Development Services.

Siemens secures 500 MW Bison wind energy center long-term service contract

Global energy behemoth Siemens has announced it has secured the long-term service contract for Minnesota Power’s Bison Wind Energy Center in North Dakota. Siemens announced on Thursday that it had signed a long-term agreement with US energy company Minnesota Power to provide service and maintenance to the near-500 MW, 149 D3-platform wind turbines at the Bison Wind Energy Center, in North Dakota.

Asia and Americas to push global PV demand up to 58GW in 2016

Major regional markets (i.e. China, the U.S. and Japan) and other emerging markets continue to drive the demand growth of this year’s photovoltaic (PV) market. The latest report by EnergyTrend, a division of TrendForce, says that the five largest regional markets for the first half of 2015, as listed in order, are China, Japan, the U.S., the U.K. and Germany.

Details decide outcome – Technologies from solvay specialty polymers propels new energies sector to a bright future

Solar Impulse 2, the world’s first solar-powered aircraft, ushered a new chapter in the history of energy technologies when it took off from Abu Dhabi on March 9, 2015. Using 17,428 solar cells and an energy storage system made of lithium-ion (li-ion) batteries, this technological marvel made a smooth flight across half of the globe. Behind this feat is Solvay Specialty Polymers, which provided more than 6,000 polymer parts on the aircraft and guaranteed its continuous and stable operation.

Distributed resilient storage for utility capacity shaving: A use sase

Earlier this month, I had the pleasure of attending the commissioning of a solar+storage powered microgrid in Rutland, Vermont. The microgrid, which is owned and operated by the vertically integrated utility Green Mountain Power (GMP), includes 4 MW of battery storage (2 MW lithium ion + 2 MW advanced lead acid), 2.5 MW of solar PV, and 2 MW inverters. 

The Crown Estate launches small-scale MHK leasing program

The Crown Estate, one of the largest property owners in the United Kingdom, has launched a program of offshore leasing for small-scale marine hydrokinetic (MHK) testing and demonstration projects less than 3 MW. The program opened on Sept. 21 in a MHK market projected to be worth a possible US$6.85 billion in exports alone by 2050.

Batteries may curb sales by power companies, Moody’s says

Batteries that allow large users to lower their reliance on the most expensive electricity threaten to cripple sales for U.S. independent power producers and utilities, posing credit challenges, according to Moody’s Investors Service. Lithium-ion batteries sold by companies including Tesla Motors Inc. are on a path to becoming economically competitive for some applications in three to five years if prices continue to fall, Moody’s analysts led by Swami Venkataraman wrote in a report published Thursday.

Interior plans November auction for offshore New Jersey wind energy rights

U.S. Secretary of the Interior Sally Jewell and Bureau of Ocean Energy Management (BOEM) Director Abigail Ross Hopper announced Sept. 23 that 343,833 acres offshore New Jersey will be offered for commercial wind energy development in a competitive lease sale on Nov. 9, 2015. If fully developed, the New Jersey Wind Energy Area could support at least 3,400 MW of commercial wind generation, enough to power an estimated 1.2 million homes, according to the Department of Energy (DOE)’s National Renewable Energy Laboratory.

Evaluating the case for module-level shutdown

With 2014 National Electric Code (NEC) adoption in full swing, many are anticipating what the next version of the code will hold for the PV industry. The highest-profile addition to the photovoltaics section of 2014 NEC was the rapid shutdown requirement outlined in 690.12, which arguably became the most debated revision to that edition. However, the proposed 2017 NEC may drastically modify that rule to effectively require shutdown at the module level, which would have a dramatic impact on how systems are designed and installed moving forward.

Lignum Vitae North America LLC donates bearings to teams in the wave energy prize challenge

Lignum Vitae North America LLC will donate bearings to any of the 20 teams advancing to the next phase in the Wave Energy Prize Challenge sponsored by the U.S. Department of Energy’s Water Power Program. "We look forward to seeing each team’s innovative and forward-thinking contributions to the growth of commercial wave energy technology, and the clean energy sector as a whole,” said Bob Shortridge, Lignum Vitae president.

Case study: Energy production forecast for run-of-river plants

By Mario Arquilla and Fabio Pasut

The need to improve efficiency in power plant management is taking a leading role in the hydroelectric field. STE Energy has developed an energy production forecasting tool for run-of-river hydro plants that can be integrated within monitoring and supervision platforms.

Multinational bank financing of geothermal exploration up 11% from 2012






Financing of geothermal energy exploration by multinational banks has increased 11 percent, up from 6 percent in 2012 to 17 percent in 2015, Pierre Audinet, senior energy economist for World Bank’s Energy Sector Management Assistance Program (ESMAP), said on Sept. 21. Speaking during the Geothermal Resources Council 39th Annual Meeting in Reno, Nev., Audinet said that the increased spending from multinational banks, such as World Bank, is “a big achievement.”

A case study in energy-transition momentum

South Australia is clearly at the forefront of the global energy transition as it establishes a fast-moving model other economies can follow.

The data is striking and the trend is unmistakable.

Meeting the need for uniform energy-storage codes, standards and regulations

The energy-storage industry is now at a stage where stakeholders need to develop a coordinated vision for safety codes, standards and regulations (CSRs). Although standards in the solar industry can provide a guide, the energy-storage industry needs to collaborate to ensure safe and reliable products.

CEO gilles: Challenge in geothermal is to 'level playing field' with wind, solar

The current challenge for the geothermal energy industry is what U.S. Geothermal CEO Dennis Gilles calls “leveling the playing field” with wind and solar. “We’re competing with the wind and solar companies,” Gilles said during the Geothermal Resources Council 39th Annual Meeting opening session in Reno, Nev., on Sept. 21. “They have incentives, and as a result of their dramatic growth, they have seen their costs come down dramatically.”

Sage grouse removed as threat to biggest wind farm in U.S.

Billionaire Phil Anschutz’s plans to build a $5 billion wind farm in southeast Wyoming will no longer be stymied by the mating dance of the greater sage grouse. The U.S. Interior Department’s decision Tuesday not to designate the bird as an endangered species means Anschutz’s Power Company of Wyoming LLC may now proceed with the Chokecherry and Sierra Madre wind farm. It also opens the door to oil and natural gas development in the region.

US, China solar PV players team up, invest $100M in Chile, Uruguay and Japan

Private equity infrastructure specialist Hudson Clean Energy Partners and Hong Kong-based independent power producer Sky Solar Holdings on September 21 announced they are putting as much as $100 million of equity capital to work in developing an international portfolio of solar PV projects.

US senate democrats unveil energy bill that restores PTC and extends ITC

Senate Democrats unveiled a bill that would provide more tax credits for renewable energy while killing some tax incentives for oil and natural gas producers. Senators Maria Cantwell of Washington, Harry Reid of Nevada, Charles Schumer of New York and Ron Wyden of Oregon announced the legislation at a press conference in Washington Tuesday.

The big question: Where are the major geothermal opportunities around the world today and what should the industry do to take advantage of them?

Geothermal technology offers renewable energy that comes from under the earth. The energy is baseload, dispatchable, and 100-percent renewable. The industry is making slow-but-steady progress in various regions of the world. As attendees head to the Geothermal Energy Expo and Geothermal Resources Council Annual Meeting in this week, we ask our readers this issue’s Big Question.

The 800 ways taxpayer money supports fossil fuel industries

As world leaders converge on New York for a United Nations gathering that’s expected to have a strong emphasis on climate change, the OECD is pointing out 800 ways rich industrial nations support fossil fuels with taxpayer money, along with a handful of countries that are catching up quickly.

Top 5 reasons to be optimistic about geothermal in the US

Joe Greco, Geothermal Energy Association (GEA) board chairman and Terra-Gen Power senior vice president, outlined the top five reasons to be optimistic about geothermal in the U.S. during his opening address at the Geothermal Resources Council 39th Annual Meeting and GEA Geothermal Energy Expo on Sept. 21.

Idaho cuts solar and wind contracts to two years

Oil and gas developers have long had to worry about the left — that left-leaning governments might nationalize their projects. Now it looks as if renewable energy developers have similar political problems to contend with — but on the right. Not that right-leaning states might appropriate projects for themselves — far from it.

NRG Energy to form renewable unit, sell wind assets to Yieldco

NRG Energy Inc., the worst-performing member of the S&P 500 Utilities Index this year, said it will form a renewable energy unit and sell wind assets to its existing yield-focused business. The biggest U.S. independent power producer will place its home solar, electric car charging unit and large-scale solar development business in a so-called GreenCo, the Princeton, New Jersey-based company last week in a slide presentation for investors posted on its website.

Friday 25 September 2015

Завершилась поставка парогенераторов на четвертый энергоблок Тяньваньской АЭС

В среду с производственной площадки «ЗиО-Подольск» отгружен четвертый парогенератор ПГВ-1000М для АЭС «Тяньвань». Этой поставкой Атомэнергомаш завершил поставки парогенераторов на стройплощадку четвертого энергоблока китайской станции, сообщает пресс-служба компании.

«Ленэнерго» создало группы по борьбе с бездоговорным потреблением

В связи с ростом объемов хищений электроэнергии в исполнительном аппарате и филиалах компании созданы специальные группы по борьбе с бездоговорным потреблением. В составы рабочих групп входят сотрудники служб и департаментов по реализации услуг, учету электроэнергии, энергосбережению и повышению энергоэффективности, РЭСов и служб безопасности, сообщает пресс-служба ПАО «Ленэнерго».

Мировые цены на нефть продолжают укрепление после снижения накануне

Мировые цены на нефть продолжают демонстрировать положительную динамику в четверг после снижения днем ранее, вызванного статистикой по запасам из Соединенных Штатов, свидетельствуют данные торгов.

Крым готовится к отключению электроэнергии Украиной

Республика Крым и Севастополь готовы к возможной энергетической блокаде. Об этом заявил замминистра строительства и ЖКХ России Андрей Чибис, сообщают местные СМИ. «Мы расцениваем любую угрозу как серьезную. Вопрос жизнеобеспечения граждан - важнейший на повестке дня. И соответствующий комплекс мер для любых сценариев нам понятен. Коллеги к этому готовы», - сказал Чибис.

C 11 по 12 ноября 2015 года в Санкт-Петербурге пройдет IX Международный конгресс «Энергоэффективность. XXI век. Инженерные методы снижения энергопотребления зданий»

Международный конгресс «Энергоэффективность. XXI век. Инженерные методы снижения энергопотребления зданий» уже много лет занимает достойное место в бизнес-календаре профессионалов строительной отрасли, энергетиков, страховщиков, финансистов, инженеров-практиков, а также представителей административных и властных структур.

Долги потребителей поставщикам тепла угрожают сорвать планы по реконструкции сетей и модернизации котельных

Общая сумма накопленной просроченной задолженности потребителей ООО «Газпром теплоэнерго Плесецк» за тепловую энергию на 1 сентября составила 37,7 млн. рублей. Основные категории неплательщиков составляют: население, управляющие компании коммунального комплекса, бюджетные учреждения.

Карачаево-Черкесский филиал РусГидро провел антитеррористическую тренировку

Плановая антитеррористическая тренировка прошла на Зеленчукской ГЭС-ГАЭС. В ходе мероприятия были отработаны совместные действия работников ФГУП «Ведомственная охрана» Минэнерго РФ, МО МВД России «Карачаевский», службы экономической безопасности и режима, штаба ГО ЧС Зеленчукских ГЭС-ГАЭС, а также оперативного персонала ГЭС. Об этом сообщает пресс-служба ПАО «РусГидро».

Перед Ленэнерго поставлена задача по ликвидации просрочки по техприсоединению

Сегодня в компании прошло совещание по исполнению инвестпрограммы и ликвидации просроченных обязательств по технологическому присоединению. В нем приняли участие руководители исполнительного аппарата, а также филиалов и дочерних обществ «Ленэнерго», сообщает пресс-служба компании.

Росатом принял участие в Международной конференции-выставке GLOBAL 2015

Госкорпорация приняла участие в XXI Международной конференции-выставке по ядерному топливному циклу GLOBAL 2015. Мероприятие состоялось с 21 по 24 сентября в Париже и было посвящено обсуждению роли ЯТЦ на современном этапе развития мировой атомной энергетики.

Сотрудники Архэнерго посещают Крым для оздоровления

В архангельском филиале МРСК Северо-Запада действует программа по снижению травматизма и профзаболеваний. В рамках работы по ней сотрудники получают в том числе путевки в санатории Крыма и других регионов России. В Крым архангельские энергетики выезжают впервые. Компания распределила 12 бесплатных путевок в санаторно-курортный комплекс «Golden» в Алуште, сообщает пресс-служба «Архэнерго».

ΑΠΕ: 17 νέα MW μόνο στα αιολικά – Νέες προβλέψεις για το έλλειμμα

H εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 5.190 Μεγαβάτ τον Ιούλιο (4737 MW στο διασυνδεδεμένο σύστημα και 453MW στα ΜΔΝ) έναντι 5.173 MW τον Ιούνιο, αυξημένη κατά 17 Μεγαβάτ. η εγκατεστημένη ισχύς μονάδων ΑΠΕ στο σύνολο της χώρας. Η νέα ισχύς εγκαταστάθηκε αποκλειστικά σε αιολικά πάρκα με την εγκατεστημένη αιολική ισχύ να αυξάνεται σε 2.084 Μεγαβάτ έναντι 2.067 MW τον Ιούνιο.

Ιαπωνία: Άνω του 80% της ενεργειακής ζήτησης καλύπτουν οι εισαγωγές

Οι περιορισμένοι εγχώριοι ενεργειακοί πόροι της Ιαπωνίας σε συνδυασμό με τις τεράστιες ενεργειακές της ανάγκες έχουν ως αποτέλεσμα άνω του 80% της ζήτησης να καλύπτεται από εισαγωγές.

Η άνοδος του δολαρίου επηρεάζει την ανάκαμψη της τιμής του αργού

Μετρίαζε την άνοδό του η τιμή του πετρελαίου σήμερα καθώς το δολάριο ενισχυόταν μετά τις εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων φέτος και αφού οι αναλυτές της Standard & Poor’s αναθεώρησαν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για την τιμή του μαύρου χρυσού.