Tuesday 19 January 2016

Πως η απόφαση για Αλουμίνιο - ΔΕΗ αλλάζει τα δεδομένα για το ρεύμα της βιομηχανίας

Σε τρία επίπεδα παρεμβαίνει και καθορίζει νέα δεδομένα για το ενεργειακό πρόβλημα της βιομηχανίας η Επιτροπή Ανταγωνισμού με την απόφαση που ανακοίνωσε χθες για την υπόθεση της καταγγελίας της Αλουμίνιον της Ελλάδος σε βάρος της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια απόφαση με κομβικό χαρακτήρα αφού:

Πρώτον εικάζει (είναι η ορολογία που χρησιμοποιεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού ένα στάδιο πριν την καταδίκη δίνοντας με αυτόν τον τρόπο στον «κατηγορούμενο τη δυνατότητα να προχωρήσει στην οικειοθελή λήψη μέτρων που θα σταματήσουν την παράβαση) την ύπαρξη δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη λιανική αγορά.
Δεύτερον εικάζει για την Αλουμίνιον της Ελλάδος και κατ’ επέκταση και για τους υπόλοιπους ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές την ενεργειακή εξάρτησης από τη ΔΕΗ και  άρα την αδυναμία της βιομηχανίας να έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρις ότου αλλάξουν τα δεδομένα, η ενεργειακή αυτή εξάρτηση θα καθορίζει εν πολλοίς τις σχέσεις της ΔΕΗ με τους βιομηχανικούς της πελάτες
Τρίτον θα πρέπει η ΔΕΗ να δημιουργήσει εξατομικευμένα τιμολόγια και να μην προχωρά σε μονομερή τιμολόγηση των πελατών της. Εδώ δημιουργείται σοβαρό θέμα σε σχέση με τις πρόσφατες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης αφού δημιουργείται νέο πάτημα για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές να αμφισβητήσουν τα νέα τιμολόγια. Η ΕΠΑΝΤ μιλά συγκεκριμένα για χρεώσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα χαρακτηριστικά του πελάτη, για συμμόρφωση στον κώδικα προμήθειας και για εξατομικευμένους όρους. Ειδικά για την περίπτωση του Αλουμινίου γίνεται σαφής σύνδεση με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που θυμίζουμε όρισε ανταγωνιστική τιμή 36,6 ευρώ το 2013 δηλαδή σε πολύ πιο αντίξοο οικονομικά και λειτουργικά περιβάλλον για τη ΔΕΗ, εάν υπολογιστεί ότι τότε η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 100 δολάρια.
Πιο αναλυτικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόφασή της αναφέρει:
Για τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ ότι η εταιρεία διαθέτει μονοπώλιο στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, που έχουν χαμηλότερο μεταβλητό κόστος και ως εκ τούτου εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη ένταξή τους στην αγορά και μπορούν να τροφοδοτούν αδιάλειπτα το σύστημα, σε αντίθεση με μονάδες φυσικού αερίου που λειτουργούν λιγότερες ώρες ανάλογα με τις αιχμές του συστήματος. Με την απόφαση βεβαίως κάθε άλλο παρά δικαιώνεται η πρακτική της ΔΕΗ να επιχειρήσει να θέσει εκτός αγοράς τους ανταγωνιστές της περιορίζοντας τα μερίδια των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και ενισχύοντας τη δική της ήδη κυρίαρχη θέση στην αγορά της παραγωγής και της χονδρικής προμήθειας. Έτσι η Επιτροπή Ανταγωνισμού καταλήγει στην απόφαση να πιθανολογεί ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση. 
Στην ίδια διαπίστωση καταλήγει η Επιτροπή και για την αγορά της λιανικής προμήθειας, όπου θυμίζουμε ότι το μερίδιό της ΔΕΗ κυμαίνεται από 95 έως 100% (στη χαμηλή και την υψηλή τάση αντίστοιχα). Και εδώ η τακτική της ΔΕΗ να μην αντισταθεί με κάθε τρόπο στην είσοδο ανταγωνιστών, έδωσε έδαφος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού να πιθανολογήσει ότι η ΔΕΗ κατέχει δεσπόζουσα θέση.
Για την ενεργειακή εξάρτηση της Αλουμίνιον και κατ΄επέκταση της ενεργοβόρου βιομηχανίας από τη ΔΕΗ η απόφαση σημειώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αλουμίνιον, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής με σταθερή και ανελαστική ζήτηση αλλά και υψηλό συντελεστή φορτίου. Παράλληλα επισημαίνεται, κάτι που ισχύει για όλη την ενεργοβόρο βιομηχανία ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί το βασικό κόστος παραγωγής, ίσως μεγαλύτερο και από το κόστος της πρώτης ύλης. Επιπλέον η ΕΠΑΝΤ θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν η Αλουμίνιον να αναζητήσει εναλλακτικό προμηθευτή και άρα διαπιστώνει την ενεργειακή εξάρτηση της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ.
Είναι η τέταρτη απόφαση, μετά τις αποφάσεις της ΡΑΕ, της  διαιτησίας αλλά και της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δικαιώνει τη θέση της Αλουμίνιον και απορρίπτει την άποψη της ΔΕ. Επιπρόσθετα, η ελληνική ανεξάρτητη αρχή, προχωρά ένα βήμα παραπάνω και θεωρεί ως αδικαιολόγητες τις κινήσεις της ΔΕΗ να προχωρήσει σε άρση εκπροσώπησης και να δηλώσει ότι αρνείται να τροφοδοτεί την Αλουμίνιον, πιθανολογώντας μάλιστα ότι προκαλούνται αποτελέσματα που αντίκεινται στον ανταγωνισμό.
Για τα εξατομικευμένα τιμολόγια και την απαγόρευση της μονομερούς τιμολόγησης τέλος η απόφαση που αφορά όχι μόνο την Αλουμίνιον αλλά το σύνολο της βιομηχανίας λέει ότι οι χρεώσεις πρέπει να είναι αναλογικές να λαμβάνουν υπόψη το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του πελάτη, να μη στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και να μη δρουν αποτρεπτικά για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά. Η ΔΕΗ καλείται να κάνει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να συμμορφωθεί στον κώδικα προμήθειας, ο οποίος συνδέεται ευθέως με την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου. Επίσης τονίζεται ότι πρέπει να προσφέρονται εξατομικευμένοι όροι που θα λαμβάνουν υπόψη και τα οφέλη πχ που έχει το προφίλ της Αλουμίνιον για τη ΔΕΗ και το σύστημα (σταθερή κατανάλωση, οφέλη για τη διατήρηση λιγνιτικών μονάδων κλπ)
 
http://energypress.gr/news/pos-i-apofasi-gia-aloyminio-dei-allazei-ta-dedomena-gia-reyma-tis-viomihanias

No comments: