Thursday 7 January 2016

ΡΑΕ: Σύσταση επιτροπής για την εξέταση οικονομικότητας της ηλεκτροδότησης των ΜΔΝ

Η ΡΑΕ αποφάσισε σήμερα τη σύσταση Επιτροπής Εξέτασης Οικονομικότητας του τρόπου ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της Απόφασης 2014/536/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και σε εφαρμογή του άρθρου 9 παράγραφος 2 του νόμου 4001/2011, ως ακολούθως:

A. Σύνθεση της Επιτροπής

H Επιτροπή αποτελείται από τον Πρόεδρό της κ. Παπαδόπουλο Μιχαήλ του Παναγιώτη, Ομότιμο Καθηγητή ΕΜΠ (ΑΔΤ: ΑΒ-661439), και τα ακόλουθα τακτικά μέλη:

1. Βλάχος Ανδρέας, Συντονιστής της Ομάδας Ηλεκτρικών Συστημάτων, ΡΑΕ
2. Γκότζου Ευαγγελία, Ειδική Επιστήμονας, ΡΑΕ
3. Λοΐζος Γεώργιος, Ειδικός Επιστήμονας, ΡΑΕ
4. Καμπούρης Ιωάννης, Δ/ντής Σχεδιασμού Ανάπτυξης Συστήματος, ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
5. Ευσταθίου Σταματίνα, στέλεχος ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
6. Τσίλη Μαρίνα, στέλεχος ΑΔΜΗΕ Α.Ε.
7. Σαφράς Σπύρος, Τομεάρχης Ανάπτυξης και Λειτουργίας Δικτύου, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. 8. Λεωνιδάκη 
8. Ειρήνη, Τομεάρχης Προγραμματισμού & Ανάπτυξης, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
9. Κόρκα Ευφροσύνη, Τομεάρχης Ανάπτυξης & Λειτουργίας Ηλεκτρικών Δικτύων, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
10. Βράνης Δημήτριος, Τομεάρχης Ρυθμιστικής Προσαρμογής, ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
11. Νάνου Σωτήριος, στέλεχος ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.
12. Φλωρεντίν Ιωσήφ, Συντονιστής Δ/ντής της Διεύθυνσης Νέων έργων, της Δραστηριότητας Στρατηγικής Ανάπτυξης & Ρυθμιστικών Θεμάτων, ΔΕΣΦΑ Α.Ε..

Β. Αντικείμενο

Η Επιτροπή έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση των τεχνικοοικονομικών επιλογών ηλεκτροδότησης των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) και την έκδοση πορίσματος αναφορικά με τον έλεγχο του οικονομικότερου τρόπου ηλεκτροδότησης ενός ή περισσοτέρων ΜΔΝ, είτε μέσω της διασύνδεσής τους με το ΕΣΜΗΕ ή το Διασυνδεδεμένο με αυτό ΕΔΔΗΕ στη βάση της οικονομικότερης τεχνικά εφικτής λύσης διασύνδεσης, είτε με τη εξακολούθηση της ηλεκτροδότησης του(ς) ως ΜΔΝ.
Η διερεύνηση θα λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια τη μεθοδολογία, και τις διαδικασίες που θα καθορισθούν με απόφαση της ΡΑΕ.
Για το σκοπό αυτό εντός δύο (2) μηνών από τη σύστασή της, η Επιτροπή θα υποβάλει εισήγηση προς έγκριση στη ΡΑΕ για τις παραμέτρους, τα κριτήρια, τη μεθοδολογία και τη διαδικασία εξέτασης της οικονομικής αποδοτικότητας και τεχνικής δυνατότητας ηλεκτροδότησης ενός ή περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ). Η τεχνικοοικονομική διερεύνηση θα πραγματοποιηθεί βάσει προκαταρκτικής - 5 - εξέτασης τεχνικών λύσεων διασύνδεσης ή αυτόνομης ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος ΜΔΝ που στηρίζεται στις επικρατούσες τεχνολογικές επιλογές και τη διεθνή εμπειρία από την κατασκευή παρόμοιων έργων.

Γ. Πόρισμα

Το Πόρισμα της Επιτροπής θα υποβάλλεται σταδιακά, ανά διασύνδεση ή ομάδα διασυνδέσεων, στους αρμόδιους Διαχειριστές ΕΣΜΗΕ, ΕΔΔΗΕ και Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, προκειμένου να εισηγηθούν στη ΡΑΕ σχετικά με την οικονομικότητα της ηλεκτροδότησης των νησιών. Η υποβολή των πορισμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους 2017.
Τα πορίσματα θα κοινοποιούνται στη ΡΑΕ. Παράταση της προθεσμίας αυτής δύναται να χορηγείται από τη ΡΑΕ, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Επιτροπής, εάν για αντικειμενικούς λόγους δεν κατέστη δυνατόν να τηρηθεί η αρχική προθεσμία.
Τα βασικά στοιχεία, η δομή, οι παραδοχές και τα αποτελέσματα που πρέπει να περιλαμβάνουν τα πορίσματά της Επιτροπής καθορίζονται με την απόφαση της ΡΑΕ και κατ’ ελάχιστον περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: (α) Η αποτύπωση των τεχνολογικών επιλογών και η εξέλιξη των υποβρυχίων διασυνδέσεων καθώς και του κόστους αυτών με βάση διεθνή πρακτική και εφαρμογές. (β) Τα κριτήρια επιλογής και η αποτύπωση των εναλλακτικών σεναρίων που εξετάστηκαν για την ηλεκτροδότηση κάθε συστήματος. Για κάθε σενάριο θα περιγράφεται πλήρως η προτεινόμενη τεχνική λύση ηλεκτροδότησης, που μπορεί να αφορά διασύνδεση με άλλα συστήματα ή το ΕΣΜΗΕ ή το Διασυνδεδεμένο με αυτό ΕΔΔΗΕ, σε συνδυασμό με τη πλήρη ή μερική κατάργηση των υφιστάμενων αυτόνομων / τοπικών σταθμών παραγωγής. (γ) Τα οικονομικά στοιχεία και οι παραδοχές των παραμέτρων κόστους λειτουργίας και ανάπτυξης των αυτόνομων / τοπικών σταθμών συμβατικών σταθμών παραγωγής, καθώς και των αναγκαίων έργων επέκτασης και αναβάθμισης του ΕΣΜΗΕ και ΕΔΔΗΕ. (δ) Οι παραδοχές ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ και της ζήτησης κάθε συστήματος.

Δ. Τρόπος Λειτουργίας της Επιτροπής

Η Επιτροπή θα συνεδριάζει κατ’ ελάχιστον 4 φορές μηνιαίως. Οι συνεδριάσεις της Επιτροπής θα πραγματοποιούνται σε τόπο που θα καθορίσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής, οποιαδήποτε εργάσιμη ημέρα εντός του ωραρίου λειτουργίας των αντίστοιχων Υπηρεσιών των φορέων που συγκροτούν την Επιτροπή, μετά από πρόσκληση των μελών της από τον Πρόεδρο, η οποία αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. - 6 - Τα επιμέρους πορίσματα της Επιτροπής διαμορφώνονται με την κατά το δυνατό συναίνεση όλων των μελών της, ενώ τυχόν διαφορετικές απόψεις αποτυπώνονται συνοπτικά στο αντίστοιχο πόρισμα. Για κάθε μήνα, συντάσσεται βεβαίωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τον αριθμό των συνεδριάσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα αυτόν, το οποίο υποβάλλεται στη ΡΑΕ
 
http://energypress.gr/news/rae-systasi-epitropis-gia-tin-exetasi-oikonomikotitas-tis-ilektrodotisis-ton-mdn

No comments: