Tuesday 1 March 2016

Επιπλέον πόρους για να καλύψει και την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ χρειάζεται ο Ειδικός Λογαριασμός του ΛΑΓΗΕ

«Ακόμα μεγαλύτερο θα γίνει το πρόβλημα της «τρύπας» στο ταμείο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ μετά το 2016, στο βαθμό που προχωρήσουν οι σχεδιασμοί του Υπουργείου Περιβάλλοντος για είσοδο 2500 MW νέων εγκαταστάσεων ΑΠΕ μέχρι το 2020. Ως εκ τούτου απαιτείται λύση που να μεριμνά και για το μέλλον, και όχι μόνον για την κάλυψη των ελλειμμάτων που προβλέπει ο ΛΑΓΗΕ για το τρέχον έτος».

Αυτό υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου που επικοινώνησαν με το energypress μετά το χθεσινό σχετικό ρεπορτάζ (Διαβάστε εδώ περισσότερα). Όπως εξηγούν, η είσοδος νέων ΑΠΕ (η οποία είναι βεβαίως απαραίτητη για να παρακολουθήσει η χώρα τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της πολιτικής της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή), θα μειώσει ακόμα περισσότερο τις χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος και συνεπώς θα αυξήσει τα ποσά που θα πρέπει να καλυφθούν μέσω του ΕΤΜΕΑΡ. Επιπλέον, για να πληρωθούν οι νέοι παραγωγοί ΑΠΕ, έστω και τις καινούργιες, μικρότερες από ότι παλιά, ταρίφες, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα χρειαστεί κι άλλα ποσά τα οποία είναι άγνωστο από πού θα προκύψουν.
«Για τους νέους σταθμούς ΑΠΕ, το ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να καλύψει δύο πράγματα: Αφενός την όποια πρόσθετη αμοιβή που θα έχουν σε σχέση με την χονδρεμπορική αξία του ρεύματος, αφετέρου, δε, την ολοένα και μεγαλύτερη πτώση των χονδρεμπορικών τιμών λόγω ακριβώς της αυξανόμενης διείσδυσης των ΑΠΕ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των υφιστάμενων σταθμών ΑΠΕ που θα γίνονται μεγαλύτερες λόγω της μείωσης των χονδρεμπορικών τιμών του ρεύματος» συνοψίζει ο συνομιλητής τουenergypress.
Ο ίδιος υπολογίζει ότι για να μπούν στο σύστημα τα 2,5 GW που σχεδιάζει το ΥΠΕΝ μέχρι το 2020, το ΕΤΜΕΑΡ θα πρέπει να αυξηθεί κατά περίπου 5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (υπολογισμός που δεν συμφωνεί όμως με όσα αναφέρει το ΥΠΕΝ στο νέο σχέδιο για τις ΑΠΕ, όπου υπολογίζει περί τα 80 λεπτά ανά Μεγαβατώρα την επιβάρυνση για εγκατάσταση 1700 MW). Σε κάθε περίπτωση η όποια νέα επιβάρυνση προστίθεται στα 3,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα που υπολογίζεται ότι χρειάζεται για να καλυφθεί το προβλεπόμενο έλλειμμα του 2016, εάν βεβαίως δεν εφαρμοστούν άλλες λύσεις, όπως η αύξηση των εσόδων από τις δημοπρασίες ρύπων ή η συμβολή των τραπεζών, των προμηθευτών και των ίδιων των παραγωγών ΑΠΕ.
Με δεδομένη πάντως την απόφαση του ΥΠΕΝ να μην αυξηθεί το ΕΤΜΕΑΡ, και με δεδομένες επίσης τις δυσκολίες στην εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων, οι σημερινοί επενδυτές ΑΠΕ φοβούνται ότι η αγορά οδηγείται πιθανόν σε μια περίοδο ελλειμμάτων, ζημιών και μεγάλων καθυστερήσεων των πληρωμών τους από τον ΛΑΓΗΕ.
 
http://energypress.gr/news/epipleon-poroys-gia-na-kalypsei-kai-tin-egkatastasi-neon-ape-hreiazetai-o-eidikos-logariasmos

No comments: