Friday 16 September 2016

H ενεργός διπλωματία και η προώθηση βασικών ενεργειακών έργων καταλύτης για την άρση της επενδυτικής απομόνωσης της Αθήνας

Την περασμένη Παρασκευή (9/9/2016) πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η Σύνοδος των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, την οποία συνεκάλεσε ως γνωστό ο Έλληνας πρωθυπουργός. Μετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβερνήσεως της Ισπανίας. Το Σαββατοκύριακο εξάλλου στην Ρόδο πραγματοποιήθηκε διάσκεψις υπουργών Εξωτερικών με κύριο αντικείμενο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Την πρωτοβουλία είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, και μετείχαν οι ομόλογοί του από την Αλβανία, την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κύπρο, την Σλοβακία, την Αίγυπτο, την Αλγερία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, τον Λίβανο, την Λιβύη και την Τυνησία.

Σχεδόν παράλληλα ήσαν σε εξέλιξη άλλες βασικές επαφές και πρωτοβουλίες της Ελληνικής κυβέρνησης με άξονα αναφοράς τον στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Να θυμίσουμε ότι την περασμένη Κυριακή (11/9) επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη ο Ρώσος Υπουργός ενέργειας κος Αλεξάντρ Νόβακ ο οποίος μετά από πρόσκληση του ΥΠΕΝ συμμετείχε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στο πλαίσιο της ΔΕΘ το ΚΑΠΕ και η Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας. Κατά την διάρκεια της σύντομης αλλά εξαιρετικά σημαντικής, από πλευρά συμβολισμού, επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού συζητήθηκαν συγκεκριμένες πτυχές του ενεργειακού τομέα όπως ΑΠΕ, ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, με παράλληλη εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων, και η περεταίρω αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού της Βόρειας Ελλάδας.
Ακόμα εξετάστηκε η εμβάθυνση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον τομέα του φυσικού αερίου, ένας τομέας με ιδιαίτερη σημασία για την χώρα μας αφού προμηθευόμαστε περίπου το 60% των αναγκών μας από την Ρωσική Gazprom. Εν όψει της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, μέσω του οποίου η Τουρκία θα προμηθεύεται σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από το 2019 και μετά (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ μας : Θα Υπάρξουν Σημαντικές Ανακατατάξεις στην Περιφερειακή Αγορά Ενέργειας Από την Κατασκευή του Turkish Stream), και την κατάργηση του Trans- Balkan Pipeline μέσω του οποίου διέρχονται σήμερα οι ποσότητες φυσικού αερίου για την βαλκανική αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, υπάρχει το φλέγον θέμα του επανακαθορισμού της πύλης εισόδου του Ρωσικού αερίου. Όπως έχουμε ήδη αναφέρει μέσα από τη στήλη εξετάζεται η δυνατότητα αξιοποίησης του Ελληνο-Τουρκικού διασυνδετήριου αγωγού ( IGT) ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα below capacityγια την μεταφορά περιορισμένων ποσοτήτων αερίου από την αγορά της Τουρκίας ( Turkish Basket).
Σχεδόν ταυτόχρονα αναδείχθηκε και η χρησιμότητα του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου ( VerticalGasCorridor) σε ειδική συνάντηση κορυφής που συνεκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Βουδαπέστη στις 9 Σεπτεμβρίου. Ως γνωστό το Vertical Corridor, που αποτελεί μια Ελληνική πρωτοβουλία βάση διακρατικού MoU που υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2014, θα ενώνει την Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία την Ουγγαρία διευκολύνοντας την μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου (3.0 – 5.0 BCM) από Νότο προς Βορρά και αντιστρόφως. Σχετική προμελέτη για το θέμα εκπόνησε το ΙΕΝΕ τον Μάιο του 2015 ( «Ο Κάθετος Διάδρομος Από το Αιγαίο ως την Βαλτική»). Στην συνάντηση της Βουδαπέστης οι εκπρόσωποι των 4 κρατών μέσω ενός ειδικού πρωτοκόλλου που υπέγραψαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας CESECδεσμεύτηκαν για την ταχεία προώθηση του όλου θέματος. Την Κοινή Δήλωση υπέγραψε, εκ μέρους της Ελλάδας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΓΓ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλο ς.
Στην Κοινή Δήλωση επισημαίνεται από τα τέσσερα μέρη ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα της ενεργειακής τροφοδοσίας σε ανταγωνιστικές τιμές, μπορούν να υποστηριχθούν από την ανάπτυξη ενός νέου Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας με σκοπό τη διασφάλιση της αδιάλειπτης αμφίδρομης ροής. Με την Κοινή τους Δήλωση τα μέρη χαιρετίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση του διασυνδετήριου Ελληνο-βουλγαρικού αγωγού (IGB), καθώς και την κατασκευή του έργου BRUA (αγωγός μεταξύ Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας.
Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη, η οποία επισημοποιήθηκε με τα συμφωνηθέντα στην Βουδαπέστη, επιτρέπει την εκκίνηση επεξεργασίας όλων των ρυθμιστικών και τεχνικών πτυχών του έργου. Σ’ αυτή τη βάση, η ελληνική πλευρά προτίθεται να επιταχύνει τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συμβάλει στην εναρμόνιση του χρονοδιαγράμματος και των στοιχειωδών διαδικασιών κατανομής της δυναμικότητας, για την υλοποίηση του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τεσσάρων χωρών. Είναι προφανές ότι η δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας πολλαπλασιάζεται, όπως και τα δυνητικά οφέλη για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και τα ελληνικά νοικοκυριά, ενισχύοντας την γεωπολιτική σημασία της χώρας μας.
Τέλος, να σημειώσουμε ότι αυτή την περίοδο ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του περίφημου αγωγού ΤΑ Pπου θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία, μέσω Τουρκίας και Ελλάδος, προς την Ιταλία ενώ σε προχωρημένο στάδιο ευρίσκεται και το επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή πλωτού τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη που προωθεί η εταιρία Gastrade, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου. Ακόμη η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας την περασμένη Τετάρτη (14/9) μεταξύ ΔΕΗ και του κινεζικού εταίρου CMEC για την κατασκευή και λειτουργία του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Μελίτη ΙΙ είναι ενδεικτικό στοιχείο της εξωστρέφειας που έχει αρχίσει επιτέλους να επιδεικνύει η Αθήνα. Εάν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις εν εξελίξει κινήσεις για την προώθηση του αγωγού EastMed (Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία) και το ηλεκτρικό καλώδιο Euro- AsiaInterconnector,τότε προκύπτει ένας όχι ευκαταφρόνητος ενεργειακός καμβάς επί του οποίου ήδη γίνονται αποφασιστικά βήματα. Για αυτό η μελέτη, διατύπωση, διαμόρφωση και εκτέλεση ενός εναρμονισμένου κύκλου ενεργειών, στο πλαίσιο μιας συντεταγμένης ενεργειακής διπλωματίας, καθίστανται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε. Και αυτό γιατί, μόνο μέσω μιας τέτοιας θετικής συγκυρίας υπάρχει ελπίδα να ξεφύγει κάποτε η χώρα μας από την επενδυτική στασιμότητα των τελευταίων ετών. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=108752

1 comment: