Wednesday 23 November 2016

Πανελλήνια διαδικτυακή κινητοποίηση της κοινότητας των σχολών ΣΤΕΦ του Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης ενάντια στις ύπουλες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΤΕΕ για το επάγγελμα του μηχανικού και τον νόμο 4254/14

Εδώ και λίγες ημέρες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε κρυφή μυστική και ύπουλη συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ετοιμάζουν τροποποίηση ή κατάργηση του Ν. 4254/2014. Ο νόμος αυτός έβαζε σε μια γραμμή και άνοιγε τον δρόμο για την μελλοντική επίλυση της έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους των σχολών ΣΤΕΦ των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ο συγκεκριμένος νόμος καταργούσε το αναχρονιστικό καθεστώς του 1930 για την άσκηση του επαγγέλματος του διπλωματούχου μηχανικού και έθετε από κοινού μια διαδικασία έναρξης και εκσυγχρονισμού του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού. Τα ΤΕΙ για πρώτη φορά μετά από χρόνια είχανε την ευκαιρία να διαπραγματευτούν με το ελληνικό κράτος την έκδοση σύγχρονων και ορθών επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους μηχανικούς τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Ο νόμος 4254/2014 ψηφίστηκε υπό την πίεση του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ οι οποίοι πρότειναν στην Ελλάδα το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού. Βλέπετε στην Ελλάδα αν δεν μας πιέσουν οι ξένοι για κάτι, δύσκολα υιοθετούμε τα αυτονόητα σαν κράτος. 
Δυστυχώς αυτή την εβδομάδα βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να καταργηθεί ολόκληρος ο νόμος 4254 ή να τροποποιηθούν τα άρθρα που αφορούν το επάγγελμα του μηχανικού. Αυτό σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση σε συνεργασία με το ΤΕΕ για να τακτοποιήσουν τα δικά τους θέματα και εμείς να πεταχτούμε στον καιάδα.
Αυτές οι ενέργειες θα επαναφέρουν από την πίσω πόρτα το παλαιό νομοθετικό καθεστώς του 1930 για τους μηχανικούς αποφοίτους πολυτεχνικών σχολών ενώ τα ΤΕΙ θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων αφού δεν θα ψηφιστεί κάποιο άρθρο που να τους παρέχει κάποια πιθανότητα και δυνατότητα έκδοσης νέων επαγγελματικών δικαιωμάτων έστω και στο κοντινό μέλλον. Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ άσχημες για τον κλάδο και θα πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό. Οι ενέργειες που σκοπεύει να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετες με τις επιταγές του ΟΟΣΑ περί ανοίγματος του επαγγέλματος του μηχανικού.

Με δεδομένο ο,τι κανείς δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός από εμάς τους ίδιους, με δεδομένο ο,τι τα συλλογικά όργανα που έχουμε κοιμούνται στον ύπνο τους. Πρέπει να αναλάβουμε εμείς κάποια δράση. 

Κάποτε ένας κομμωτής ενημέρωσε την τρόικα πως δεν μπορούσε να ανοίξει κομμωτήριο και έλαβε απάντηση από την τρόικα η οποία πίεσε την τότε κυβέρνηση το 2012 να προχωρήσει στην απαραίτητη ρύθμιση.  Η τότε κυβέρνηση ήταν πιεζόμενη με την σειρά της από άτομα που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα και δεν επιθυμούσαν ανταγωνισμό. Αναφορικά με την ιστορία μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ

Τώρα ήρθε η σειρά μας να επαναλάβουμε τα βήματα εκείνου του ανθρώπου και να κάνουμε τον δικό μας αγώνα καθώς δεν υπάρχει κανένας άλλος που να μας εκπροσωπεί άξια και να μας φέρει κάποια άλλη λύση. 

Ενημερώστε όλοι το ΔΝΤ την τρόικα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε για το θέμα. Ο νέος νόμος αναμένεται να περάσει περίπου στο τέλος της εβδομάδας μεταξύ 26/11 - 28/11. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να περάσει. Αν περάσει αποτελεί την οριστική ταφόπλακα των σχολών τεχνολογικών εφαρμογών των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τεχνολογικού τομέα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε μέσα από group στο facebook και αρχίζει να λαμβάνει διαστάσεις.

Η ομάδα που πήρε την πρωτοβουλία είναι ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΣΥ. ΜΑ. ΤΕ). Μπορείτε να τους βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.


Ιστοσελίδες με e-mail και ξένοι διεθνείς φορείς που μπορείτε να στείλετε κάποιο μήνυμα και να τους ενημερώσετε περιληπτικά για το θέμα. 

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Διάφορες υπηρεσίες όργανα και φορείς της Ε.Ε.

Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας

European Federation

Delia Velculescu

Ένα κείμενο που μπορείτε να στείλετε ενδεικτικά είναι το παρακάτω. Αν και είναι καλό ο καθένας να γράψει κάτι δικό του.

Greetings,


With this text, I wish to inform you that the Greek State has amended the MoU Law 4254/2014 regarding the engineering profession (ΥΓ12 paragraph). If legislated from the Parliament, it removes the Technological Educational Institute graduates, which are on the same EQF level as those graduating from universities, of practicing the Engineering profession and brings back the legislation originating from the former law of 1930. As I’m sure that you have been aware, the since the 1930 Law and to this date, the profession is “closed” and 50000 engineers do not have access to practicing the engineering profession according to their subject of studies. Time margins are small as this is pending an immediate ratification by the Greek parliament; it is to be voted tomorrow. If ratified, the amendment will deprive us of our working rights and access to the profession, leading to further unemployment, serving interests other than those of free access to professions. This practice is contrary to the vision of a united Europe.

I would therefore ask of you to urgently look upon this matter. Looking forward to your response.



Kind regards,


Διαδώστε οπου μπορείτε τα νέα για να πιεστεί η κυβέρνηση όσο είναι εφικτό.

2 comments:

Anonymous said...

Σιγα ρε τειτζηδες, σκισατε το καλσον σας. Δεν προεκειται να δειτε ποτε σας επαγγελματικα δικαιωματα, υπομηχανικοι θα ειστε.

EnergyTechnology said...

Ανώνυμε 20/06/2016, είστε ένα μάτσο λαμόγια καρεκλοκένταυροι που κάνετε οτι θέλετε υπό την ανοχή της ψευτοκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Υπομονή μέχρι να φύγετε να ησυχάσουμε, ντροπή σας. Αυτά που λες κοιτάξου στον καθρέπτη και ξανά πες τα.