Friday 16 June 2017

Σε κίνδυνο ο Nord Stream 2: Οργισμένη αντίδραση από Γερμανία και Αυστρία για τις νέες Αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τις σφοδρές αντιδράσεις της γερμανικής και της αυστριακής κυβέρνησης προκάλεσε η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας να εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που εκτιμάται ότι κατά κύριο λόγο στοχεύει στο project του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Την Τετάρτη η Γερουσία υπερψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία 97 – 2 τροπολογία που ενισχύει τις υφιστάμενες αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά ταυτόχρονα προβλέπει δυνατότητα επιβολής ποινών σε εταιρείες που επενδύουν ή υποστηρίζουν την κατασκευή ρωσικών αγωγών για την εξαγωγή ενέργειας.

Αυτή η διάταξη επηρεάζει ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η αγγλο-ολλανδική Shell, η γερμανική Wintershall και η αυστριακή OMV, οι οποίες σχεδιάζουν επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να κατασκευαστεί ο Nord Stream 2.
Σε κοινή ανακοίνωση ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν υπογραμμίζουν ότι δεν μπορούν να δεχτούν «την απειλή παράνομων […] κυρώσεων που επιβάλλονται σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», οι οποίες απλώς «συμμετέχουν σε προσπάθειες επέκτασης του δικτύου τροφοδοσίας της Ευρώπης».

«Το δίκτυο παροχής ενέργειαςτ ης Ευρώπης είναι υπόθεση της Ευρώπης, όχι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής», προσθέτουν και καταγγέλλουν πως στόχος του νομοσχεδίου είναι «να προστατεύσει αμερικανικές θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».
Οι κ.κ. Γκάμπριελ και Κερν υποστηρίζουν πως η απόφαση της Γερουσίας βλάπτει σοβαρά τις διατλαντικές σχέσεις και σπάει την παράδοση συντονισμένων ευρω-αμερικανικών ενεργειών έναντι της Ρωσίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

«Το να απειλείς με επιβολή κυρώσεων εταιρείες στη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες […] επιδρά στις ευρω-αμερικανικές σχέσεις με έναν καινούργιο και πολύ αρνητικό τρόπο», επισημαίνουν οι δύο άνδρες. «Τα συμφέροντα στην εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με οικονομικά συμφέροντα», τόνισαν.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=117150

No comments: