Tuesday 8 May 2018

Κυρώσεις στο Ιράν από τον Donald Trumb - Η επίδραση στις τιμές του πετρελαίου

Η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trumb για την αποχώρηση από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκάλεσε μεταβολές στις τιμές του πετρελαίου. Αυτό ήταν λογικό και αναμενόμενο φυσικά αφού η οποιαδήποτε ανακοίνωση ενός τέτοιου γεγονότος επιφέρει αλλαγή της τιμής στην διεθνή αγορά του πετρελαίου. Αυτό που ενδιαφέρει άμεσα τον κόσμο δεν είναι οι ανακοινώσεις των πολιτικών και των ηγετών ορισμένων χωρών για το αν είναι υπέρ ή κατά της απόφασης Trumb, όπως π.χ ο Νετανιάχου που δήλωσε οτι είναι υπέρ. Αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι πόσο θα επηρεάσει την τσέπη του η τιμή του πετρελαίου.

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα του καλοκαιριού οπότε το κομμάτι της θέρμανσης δεν μας απασχολεί, μας απασχολεί όμως η βενζίνη για όσους διαθέτουν αυτοκίνητο. Η ιστοσελίδα The Glove and Mail αναφέρει οτι η τιμή του πετρελαίου στο Texas της Αμερικής έφτασε τα 70$ το βαρέλι, ενώ μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, η τιμή του πετρελαίου άγγιζε το υψηλότερο σημείο που είχε φτάσει από το 2014. 

https://www.theglobeandmail.com/investing/markets/inside-the-market/market-news/article-oil-elevated-ahead-of-trumps-announcement-on-the-iran-nuclear-deal/

Οι μεταβολές αυτές επηρέασαν και την τιμή της βενζίνης. Δεν μπορούμε να έχουμε ξεκάθαρη άποψη για το ποσοστό αύξησης καθώς παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στον κάθε πρατηριούχο υγρών καυσίμων. Κάτι αυξήσεις που ακούστηκαν για +0.1ευρώ/ημέρα δεν μπορούν να είναι 100% έγκυρες.

No comments: