Friday 5 October 2018

Μεταχειρισμένοι πομποδέκτες στην Ελλάδα - Ευχαριστώ δεν θα πάρω

Το τελευταίο έτος παρακολουθώ προβληματισμένος τις αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων πομποδεκτών και ραδιοερασιτεχνικού εξοπλισμού από διάφορες ελληνικές ιστοσελίδες Αναφέρομαι πάντα σε έλληνες πωλητές που επιθυμούν να πουλήσουν στην Ελλάδα. 
Αυτό που μπορώ να συμπεράνω είναι πως οι τιμές που επιλέγουν να πουλήσουν μεταχειρισμένους πομποδέκτες οι Έλληνες πωλητές είναι αρκετά ακριβές και αντί να διαμορφώνονται με κάποιους κοινούς κανόνες στοιχειώδους λογικής, ο καθένας επιλέγει να πουλήσει με βάση τα τέσσερα παρακάτω υποκειμενικά κριτήρια:

α. Τιμή αρχικής αγοράς. 

Η τιμή αυτή ίσχυε την ημέρα που αγοράστηκε η συσκευή. Απ' την στιγμή που θα αγοράσετε την συσκευή και θα αποχωρήσετε από το κατάστημα, πολλά πράγματα αλλάζουν (περισσότερα αναλύονται στην συνέχεια).

β. Οικονομικά προβλήματα. 

Χρειαζόμαστε χρήματα, έχουμε ανάγκες, δύσκολοι καιροί, ας πουλήσω τον πομποδέκτη τόσα ευρώ για να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ την ΔΕΗ ή καμιά δόση της εφορίας. Μόνο που ο εκάστοτε αγοραστής δεν αναζητά να κάνει κάποια φιλανθρωπία αλλά να αγοράσει κάποιο μηχάνημα μια χαμηλή και λογική τιμή η οποία θα είναι προφανώς χαμηλότερη από αυτή των καταστημάτων.

γ. Συναισθηματικότητα. 

Κατέχω τον πομποδέκτη 5 - 10 - 15 - 20 χρόνια, με αυτόν μεγάλωσα και ανδρώθηκα στις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες. Ο πομποδέκτης ήταν του πατέρα μου, ραδιοερασιτέχνης με χρόνια στο κουρμπέτι. το μηχάνημα αισθάνομαι οτι αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής μου, οπότε αν θέλεις να το αποκτήσεις θα πληρώσεις το κάτι παραπάνω, δεν μου κάνει καρδιά να τον σκοτώσω ή να το δώσω κοψοχρονιά. 

δ. Συλλεκτικότητα retro κτλ. 

Αυτό κι αν έχουμε βαρεθεί να το βλέπουμε σε οποιαδήποτε πώληση αντικειμένου ή μηχανήματος που αφορά αρχές 2000 και παλαιότερα. Κατ' αρχήν, μιλάμε για ένα 100% υποκειμενικό κριτήριο. Ο καθένας μπορεί να θεωρεί την συσκευή που προτίθεται να πουλήσει ως συλλεκτική και να ανεβάζει την αξία της.
Οι συσκευές που δύνανται να χαρακτηριστούν ως συλλεκτικές, πρέπει να εμπίπτουν κατά κύριο λόγο στον εξής άγραφο κανόνα: 

"το κομμάτι πρέπει να είναι δυσεύρετο σε τέτοιο σημείο που να είναι δύσκολο να εντοπίσεις διαθέσιμους πωλητές σε παγκόσμια βάση". 

Για να συμβαίνει το παραπάνω, συνήθως πρέπει να ισχύουν τρεις προϋποθέσεις: 

1. Το αντικείμενο να έχει αποσυρθεί από την παραγωγή, από τα καταστήματα λιανικής και από τα stock όλων των μαγαζιών.
2. Να έχει περάσει κάποιο σεβαστό χρονικό διάστημα από την έναρξη της απόσυρσης, όσο και από τα διαθέσιμα μεταχειρισμένα που βγαίνουν σε αγγελίες από τους πωλητές. 
3. Να υπάρχει σεβαστός αριθμός αγοραστών που να αναζητούν για αγορά το συγκεκριμένο μηχάνημα. Όταν ισχύει το 3. ακόμα και να υπάρχει αριθμός πωλητών που να πουλάει το προϊόν ως μεταχειρισμένο, πάλι ο αριθμός τους θα είναι μικρός και το προϊόν δυσεύρετο.

Αφού λοιπόν ανέφερα κάποια πράγματα και πως διαμορφώνουν τις τιμές σχεδόν όλοι οι πωλητές μεταχειρισμένων προϊόντων για ραδιοερασιτέχνες, τώρα ας αναφέρω και κάποιους κοινούς κανόνες λογικής που πρέπει να ακολουθούμε πριν βγάλουμε για πώληση έναν πομποδέκτη.

α. Αρχική τιμή προϊόντος μειούμενη κατά το μέγιστο ποσοστό έκπτωσης που δύναται να κάνουν τα καταστήματα.

Με τον παραπάνω κανόνα νοείται το εξής, αγόρασες ένα μηχάνημα Χ ευρώ, ενώ τα καταστήματα σήμερα μπορούν να σου κάνουν και μια έκπτωση Ψ ευρώ. Όταν θελήσεις να πουλήσεις το μηχάνημα ακόμα κι αν είναι του κουτιού, θα το πουλήσεις στην καλύτερη στην αρχική τιμή αγοράς μείον την έκπτωση που δύναται να κάνει το μαγαζί. Για πομποδέκτες HF, VHF, UHF, τα καταστήματα μπορούν να κάνουν μια έκπτωση 5% - 15% ανάλογα το ύψος της τιμής και το μέγεθος της παραγγελίας. Αυτό το ποσοστό θα το αφαιρέσεις απ' την αρχική τιμή αγοράς είτε είναι του κουτιού είτε χρησιμοποιημένο μηχάνημα, διαφορετικά, εφόσον κάποιος μπορεί να αγοράσει κάτι καινούργιο με έκπτωση, δεν υπάρχει κίνητρο να αγοράσει μεταχειρισμένο αν η τιμή του αγγίζει το κόστος του καινούργιου μηχανήματος έστω και με έκπτωση.

β. Μειωτικός συντελεστής λόγω μεταφοράς της συσκευής εκτός καταστήματος λιανικής (5%).

Ασχέτως του πόσο ή πως έχει χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα, αν είναι του κουτιού ή όχι, αν θεωρείται μεταχειρισμένο ή όχι. Ο εκάστοτε αγοραστής δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως έχει χρησιμοποιήσει και πως έχει μεταχειριστεί το μηχάνημα που διαθέτει προς πώληση ο πωλητής. Όσο το προϊόν βρίσκεται στο κατάστημα την ευθύνη την αναλαμβάνει το κατάστημα. Απ' την στιγμή που η συσκευή θα φύγει από εκεί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Επίσης στην περίπτωση που έχει λήξει η εγγύηση, είναι και αυτό μια σημαντική παράμετρος.

γ. Μειωτικός συντελεστής λόγω παλαιότητας. 

Ο συντελεστής κυμαίνεται από 3% ως 5% κατ' έτος, διαφοροποιείται ανάλογα το ύψος της αρχικής αξίας αγοράς του πομποδέκτη καθώς και την χρονολογία που αγοράστηκε το μηχάνημα. Όσο αυξάνει η αρχική τιμή αγοράς ο συντελεστής αυξάνεται από 4% ως 5%. Επίσης για πομποδέκτες αγορασμένους το 1980 ή 1990 ο μειωτικός συντελεστής είναι από 4.5% ως 5% και για τις επόμενες δεκαετίες είναι 4 ως 4.5%

δ. Κατάσταση μηχανήματος, φθορές και βλάβες.

Αν υπάρχει φθορά η βλάβη στο μηχάνημα, ζητάμε έλεγχο από κάποιο τεχνικό και προβαίνουμε στην επισκευή του, αν η επισκευή είναι ασύμφορη ή δεν επιθυμούμε να το επισκευάσουμε τότε αφαιρούμε το κόστος επισκευής από την διαμορφωμένη τιμή του προϊόντος αφού πρωτίστως έχουν εφαρμοστεί οι προαναφερόμενοι μειωτική συντελεστές.
Στην περίπτωση που υπάρχουν εξωτερικές φθορές ή σημάδια στην εξωτερική επιφάνεια του προϊόντος, κάνουμε μια μείωση εμπειρική στην τιμή, χονδρικά η μείωση μπορεί να είναι γύρω από το 5% εφόσον υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια φθορών εξωτερικά. 

Παράδειγμα εφαρμογής.

1. Αγορά του Yaesu FT 450 το 2018 με κόστος 650 ευρώ και πώληση το 2022. Δεν υπάρχουν εξωτερικές φθορές ούτε διαπιστωμένο τεχνικό πρόβλημα. 

Μέγιστη δυνατή έκπτωση καταστημάτων 8%.
Μειωτικός συντελεστής λόγω μεταφοράς εκτός καταστήματος 5%.
Συντελεστής παλαιότητας 4% κατ' έτος.

Τιμή πώλησης = 650[1-0.08-0.05-(4*0.04)] = 461.5 ευρώ (~460)
Μια πτώση τιμής κατά 29-30% δηλαδή. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι στο ebay βρίσκεις φθηνότερες τιμές από οτι πουλάνε οι έλληνες τα μεταχειρισμένα μηχανήματα βραχέων ακόμα κι αν προσθέσουμε στην τιμή τα έξοδα αποστολής και τα import charges. 

No comments: