Monday 27 January 2014

Στη φόρα τα βρόμικα μυστικά των Κινεζικών πετρελαϊκών

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Κίνα με τις αποκαλύψεις για τις υπεράκτιες οικονομικές δραστηριότητες υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων του Κόμματος. Η υπόθεση έχει και μια σαφώς ενεργειακή χροιά, καθώς εμπλέκονται οι μεγάλες κρατικές πετρελαϊκές, όπως η Sinopec και η CNOOC.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων, η επέκταση των κινεζικών πετρελαϊκών στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, προχώρησε χέρι-χέρι με την δραστηριοποίηση των αξιωματούχων του Κόμματος και των μελών των Δ.Σ. των επιχειρήσεων αυτών σε προορισμούς όπως οι Παρθένες Νήσοι με την σύσταση offshore επιχειρήσεων.
Τα δύο αυτά φαινόμενα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους, καθώς παλαιότερα υπήρχε πολύ αυστηρότερος έλεγχος στις διεθνείς δραστηριότητες των κινεζικών πετρελαϊκών, ο οποίος στη συνέχεια χαλάρωσε, προκειμένου να στηριχθεί η δυναμική τους επέκταση σε περιοχές του πλανήτη με πλούσιους ορυκτούς πόρους, όπως η Αφρική. Αυτό μεταφράστηκε στην πράξη σε μεγαλύτερη ελευθερία για ανθρώπους-κλειδιά μέσα στο σύστημα, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν χρήματα από την Κίνα προς τα έξω, σε εταιρείες που σύστησαν σε φορολογικούς παραδείσους.
Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Σου Σουλίν, πρόεδρος της Sinopec, ο οποίος έγινε παράλληλα αντιπρόεδρος του ΚΚ Κίνας και κυβερνήτης της εύπορης επαρχίας Φουτζιάν. Υπάρχουν όμως και οι πληγέντες, όπως ο Σαν Τιανγκάνγκ, πρώην ιδιοκτήτης αρκετών υπεράκτιων εταιρειών, ο οποίος είδε την περιουσία του να απειλείται από την Sinopec. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η διοίκηση της πετρελαϊκής έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο, το οποίο τον οδήγησε στη φυλακή, έτσι ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο εταιρείας με πετρελαϊκά συμφέροντα.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=78506

No comments: