Monday 27 January 2014

Σαχίνης: Η Gazprom δεν πουλά φθηνότερα το αέριο στην Τουρκία

Απάντηση σε δημοσίευμα της "Καθημερινής" με τίτλο «Η  Gazprom πωλεί φθηνότερα το φυσικό αέριο στην Τουρκία» δίνει ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης, με επιστολή του προς την εφημερίδα.
Στην απάντησή του ο κ. Σαχίνης διευκρινίζει ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η διαπραγμάτευση της ΔΕΠΑ με την Gazprom για φθηνότερη τιμή προμήθειας αερίου βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο κ. Σαχίνης σημειώνει:

“Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Στο φύλλο της Πέμπτης 23ης Ιανουαρίου της έγκριτης εφημερίδας σας, δημοσιεύεται άρθρο με τον τίτλο «Η  Gazprom πωλεί φθηνότερα το φυσικό αέριο στην Τουρκία». Το συγκεκριμένο άρθρο, βασιζόμενο σε δημοσίευμα της ICIS, δεν αποδίδει την πραγματικότητα.
Στο δημοσίευμα του ICIS, το οποίο είναι η πηγή των πληροφοριών σας, αναφέρεται καθαρά ότιοι μακροχρόνιες συμβάσεις της Βοtas με την Gazprom είναι στο επίπεδο των 400-425 $ για το 2014, σαφώς υψηλότερες από το επίπεδο τιμών που διαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ,και όχι των 350 $ όπως αναφέρει το άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας. Επισυνάπτουμε σχετικά δημοσιεύματα του ICIS. Παρακαλώ ανατρέξτε στο πρώτο δημοσίευμα στην σελίδα 4, κάτω δεξιά, τρίτη παράγραφο πριν το τέλος, και στο δεύτερο δημοσίευμα στην σελίδα 11, πάνω αριστερά, τρίτη και τέταρτη παράγραφο.
Η αναφορά της χαμηλότερης τιμής στο άρθρο του ICIS αφορά μόνον σε ένα πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών αγορών της Botas και αναφέρεται σε μία αποσπασματική αγορά αερίου, πολύ μικρής ποσότητας. Αντίστοιχες αγορές μικρών ποσοτήτων είχε κάνει και η ΔΕΠΑ σε χαμηλές τιμές.
Η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη ρωσική πλευρά αφορά το σύνολο των ποσοτήτων που θα διατίθενται από μακροχρόνια σύμβαση και –όπως έχει τονιστεί δημόσια κατ’ επανάληψη- αποσκοπεί σε τιμή σε ευρωπαϊκά επίπεδα για ολόκληρη την ποσότητα του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ελλάδα από τη Gazprom, ενώ παράλληλα θα περιέχει και πρόσθετα πολύ σημαντικά ανταλλάγματα για τη ΔΕΠΑ και τους πελάτες της.
Υπενθυμίζουμε, ότι και από άλλα δημοσιευμένα στοιχεία της ίδιας πηγής ( ICIS- TURKEY GAS MARKET PAPER, Απρίλιος 2013) προκύπτει ότι η τιμή στην οποία προμηθεύεται η Τουρκία φυσικό αέριο από τη  Gazprom μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, είναι σαφώς υψηλότερη από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, συνεπώς ο τίτλος του άρθρου «Η  Gazprom πωλεί φθηνότερα το φυσικό αέριο στην Τουρκία» της έγκριτης εφημερίδας σας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Κύριε Διευθυντά ,
Όπως γνωρίζετε, η διαπραγμάτευση Ελλάδος – Ρωσίας για την τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται σε τελικό κρίσιμο στάδιο. Εκτιμούμε ότι κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής διαπραγμάτευσης εθνικού χαρακτήρα για την επίτευξη χαμηλότερης τιμής φυσικού αερίου το οποίο προμηθεύεται η Ελλάδα, η σφαιρική ενημέρωση των αναγνωστών της έγκριτης εφημερίδας σας είναι απαραίτητη προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση ,
Χάρης Σαχίνης
Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος”

http://www.energypress.gr/news/Sahinhs:-H-Gazprom-den-poyla-fthhnotera-to-aerio-sthn-Toyrkia

No comments: