Tuesday 22 April 2014

Ντόμινο αναδρομικών μέτρων στα φωτοβολταϊκά φοβάται ο Έτινγκερ

Στις 15-04-2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΥΦ κ. Καλογεράκη με τον επίτροπο ενέργειας της Ε.Ε. κ. Oettinger με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στα φ/β στην Ελλάδα με την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και το νόμο 4254/14 του New Deal

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΥΦ, κατά τη συνάντηση, ο Επίτροπος ενημερώθηκε πληρέστερα για την κατάσταση στην Ελλάδα ενώ του επισημάνθηκε η δύσκολη κατάσταση στην οποία  έχουν περιέλθει οι φωτοβολταικές επενδύσεις στην Ελλάδα με τις αναδρομικές παρεμβάσεις στις συμβάσεις των εν λειτουργία έργων.
Ο ΠΑΣΥΦ αναφέρει ότι η επισήμανση του επιτρόπου ήταν στους φόβους του για τη δημιουργία ντόμινο αναδρομικών παρεμβάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με αποτέλεσμα την άρση της εμπιστοσύνης των επενδύσεων στην Ευρώπη. Επίσης στο πως και πόσο επηρεάζει η κατάσταση που δημιουργήθηκε από το New-Deal την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η οποία έχει δανειοδότησει μεγάλο μέρος των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες για να αποφασισθούν οι μελλοντικές κινήσεις της επιτροπής ενέργειας. Στην συζήτηση ήταν πάρων και ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής κος Γιώργος Χατζημαρκάκης , ο οποίος εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για να βοηθηθεί ο κλάδος των ελλήνων παραγωγών φωτοβολταικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πριν τη συνάντηση είχε σταλεί επιστολή προς τον Επίτροπο στην οποία αναφέρονταν τα εξής:

«Κε επίτροπε σας καταγγέλλομαι την αλόγιστη ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ μείωση των τιμών  FIT στην Ελλάδα κατά παράβαση των νόμων και του συντάγματος ,αλλά και κατά παράβαση των ρυθμίσεων του πρώτου προσθέτου πρωτοκόλλου της  ευρωπαϊκής σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου ΕΣΔΑ(EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS) που με το άρθρο ένα κατοχυρώνεται ο σεβασμός της περιουσίας του προσώπου, με άμεση συνέπεια την καταστροφή  κυρίως των μικρών και μεσαίων παραγωγών ΑΠΕ.

Ενώ η ευρωπαϊκή ένωση προώθησε τις ΑΠΕ  με συγκεκριμένους στόχους μέχρι το 2020 και επιθυμεί επαναφορά και αύξηση των  στόχων μέχρι το2030 θα πρέπει η ανάπτυξη να στηρίζεται σε όλο το φάσμα των επενδύσεων και να μην ανακαλούνται αναδρομικά τα δεδομένα αμέσως μετά την κατασκευή και λειτουργία.
Στην Ελλάδα επιχειρείται για δεύτερη φορά ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ μείωση των τιμών επί του τζίρου των συμβασιοποιημένων εν λειτουργία έργων εκτός της μείωσης των τιμών FIT Tα συμβασιοποιημένα έργα εν λειτουργία στην Ελλάδα είναι 40.000 στέγες των 10KWp και 13.500 εγκαταστάσεις επί εδάφους, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2500 MW.
Το 80% των προαναφερόμενων έργων έχει χρηματοδοτηθεί από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(Ε.Τ.Ε.Π) με εγγύηση την συγκεκριμένη σύμβαση κάθε έργου. Κε επίτροπε επιθυμούμε την άμεση προστασία των επενδύσεων ΑΠΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την έκδοση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία θα απαγορεύει με ποινική ρήτρα οποιαδήποτε ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ παρέμβαση σε έργα ΑΠΕ.
Είναι απαραίτητο να εκδοθεί η προαναφερθείσα οδηγία, διότι εκτός του ότι με  αναδρομικές παρεμβάσεις οδηγούμαστε σε μη βιώσιμες επενδύσεις ΑΠΕ θίγεται η φερεγγυότητα η αξιοπιστία και η ασφάλεια των επενδύσεων όχι μόνο στη χώρα που εφαρμόζονται οι αναδρομικές παρεμβάσεις αλλά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι αναδρομικές παρεμβάσεις τείνουν να πάρουν διαστάσεις επιδημίας με άμεσες οικονομικές συνέπειες για τις επενδύσεις ΑΠΕ αλλά και για ολόκληρη την οικονομία της ευρωπαϊκής ένωσης , η οποία δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια και να αποφεύγει να πάρει θέση γα την προστασία τους».
 
http://www.energypress.gr/news/Ntomino-anadromikwn-metrwn-sta-fwtoboltaika-fobatai-o-Etingker

No comments: