Tuesday 26 May 2015

Την επανέναρξη της παραγωγής στο Γκρόνιγκεν μελετά ολλανδικό δικαστήριο

Δικαστήριο της Ολλανδίας μελετά την επανέναρξη της παραγωγής στο πεδίο Γκρόνιγκεν, το οποίο είχε τεθεί εκτός ύστερα από τις καταγγελίες ότι οι διαχειριστές του αγνοούσαν επί σειρά ετών τους κινδύνους που προκαλούνται από τους σεισμούς στο μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου της Ευρώπης, αναφέρει το Bloomberg.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ολλανδικής κυβέρνησης, εξετάζεται αν η παραγωγή στο cluster Eemskanaal μπορεί να ξεκινήσει πριν μπει ο Ιούνιος. Υπενθυμίζεται ότι η ανεξάρτητη επιτροπή Dutch Safety Board επέρριψε σοβαρές ευθύνες σε Royal Dutch Shell, Exxon Mobil και ολλανδική κυβέρνηση, καθώς όπως διαπιστώθηκε, αγνοούσαν επί σειρά ετών τους κινδύνους που προκαλούνται από τους σεισμούς στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης, στο Γκρόνιγκεν.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, έπειτα και απ' αυτή την έρευνα αναμένεται να ενταθούν οι πιέσεις για μείωση της παραγωγής από το συγκεκριμένο πεδίο, το οποίο αποτελεί εδώ και δεκαετίες μία πολύ σημαντική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για τη βόρεια Ευρώπη και ταυτόχρονα πηγή εσόδων δισεκατομμυρίων ευρώ για το ολλανδικό Δημόσιο.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι «τα εμπλεκόμενα μέρη απέτυχαν να δράσουν με προσοχή για την ασφάλεια των πολιτών στο Γκρόνιγκεν», σχετικά με σεισμούς που προκλήθηκαν από την εξόρυξη φυσικού αερίου. Τέλος σημειώνεται ότι η παραγωγή στο Γκρόνιγκεν μειώθηκε κατά 34%, στα 11,57 δις. κυβικά μέτρα, το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Nederlandse Aardolie Maatschappij (ΝΑΜ).
 
http://energypress.gr/news/tin-epanenarxi-tis-paragogis-sto-gkronigken-meleta-ollandiko-dikastirio