Sunday 8 August 2010

Επιβάλλεται άμεσα οι ιδιοκτήτες ακινήτων και διατηρητέων να προσφύγουν σε ελληνικά δικαστήρια και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την ακύρωση του ΦΜΑΠ και της έκτακτης εισφοράς του ΕΤΑΚ.

Τα χρονικά της ολοκληρωτικής εκποίησης των οικονομιών του ελληνικού λαού με την φορολογία ακινήτων.

Σχεδόν όλοι όσοι είμαστε από μια ηλικία και πάνω έχουμε ζήσει τις τραγικές στιγμές να χάνεται ένα αγαπημένο μας συγγενικό άτομο και αμέσως να εισέρχεται η υπόλοιπη οικογένεια στον γολγοθά της πληρωμής του φόρου κληρονομίας. Ακόμα και αν θελήσει η οικογένεια να μεταβιβάσει το ακίνητο στο παιδί ωστέ να αποφευχθούν τέτοιες καταστάσεις το κράτος έχει φροντήσει για να αρπάξει και από εκεί χρήματα με τον φόρο γονικής παροχής. Τα ίδια και με την αγορά ακινήτων τους φόρους μεταβίβασης δωρεών κτλπ.

Επίσης το ελληνικό κράτος εδώ και χρόνια καταληστεύει τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας με τον φόρο "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας που φορολογούσε την απλή κατοχή "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας από 250000 ευρώ και πάνω. Πολύ μεγάλη περιουσία τι να πώ.....Δεν μας έφτανε ο φόρος κληρονομιάς έχουμε και τον ΦΜΑΠ τώρα.....

Η κλοπή μέσω φόρων επί της ακίνητης περιουσίας συντελείται επίσης μέσω του τέλους ακίνητης περιουσίας ( ΤΑΚ ) το οποίο πληρώνουμε ως δημοτικό τέλος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Επιβληθέντες φόροι από τα λαμόγια της Νέας Δημοκρατίας.

Η καταλίστευση των οικονομιών των ιδιοκτητών ακινήτων συνεχίστηκε επί Νέας Δημοκρατίας με το πασίγνωστο ενιαίο τέλος ακινήτων ( ΕΤΑΚ ) το οποίο παρέμεινε το 2008 και το 2009 και καταργήθηκαν τότε οι φόροι μεταβιβάσεων δωρεών κληρονομιάς και γονικών παροχών όπως και φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ). Ο νέος φόρος φαινόταν καλός όμως τελικά αποδείχτηκε άλλο ένα εισπρακτικό μέτρο καταλίστευσης.

Το ΕΤΑΚ περιελάμβανε ένα άρθρο το οποίο έλεγε οτι σε περίπτωση που η αντικειμενική αξία ενός εμπράγματου δικαιώματος δηλαδή ενός αυτοτελούς ακινήτου είναι κάτω από την τιμή ζώνης σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τότε αυτόματα ο φόρος αναπροσαρμόζεται έτσι ώστε να αυξάνεται η φορολογία. Αυτό προκύπτει από την διαίρεση της αντικειμενικής αξίας με τα τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό ήταν το ποιό άδικο μέτρο για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων τα οποία με βάση τον συντελεστή παλαιότητας (0.6) και τον μειωτικό συντελεστή ειδικών συνθηκών (0.8) η αντικειμενική τους αξία έπεφτε κατά πολύ οπότε γινόταν εφαρμογή του παραπάνω άρθρου και αυξανόταν υπέρμετρα η φορολόγιση.

Οι προεκλογικές ψευτιές του ΠΑΣΟΚ για την φορολογία ακινήτων. 

Τα ψέματα και η επερχόμενη απογοήτευση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων συνεχίστηκαν και επί ΠΑΣΟΚ όμως. Το ΠΑΣΟΚ ενώ προεκλογικά κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία οτι φόρτωσε στις πλάτες των ελλήνων το ΕΤΑΚ κατήργησε το ΕΤΑΚ και επανέφερε τους παλιούς φόρους ΦΜΑΠ,κληρονομιάς μεταβίβασης δωρεάς και γονικής παροχής. Στην πραγματικότητα όμως εφάρμοσε το γνωστό δόγμα ο έχων και "μεγάλη" ακίνητη περιουσία είναι και πλούσιος οπότε θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία πολλά λευτά για την ακίνητη περιουσία που κατέχει.

Τα πρώτα μεγάλα δείγματα ψευτιάς τα κατάλαβα αμέσως μετά την απόφαση για το ΕΤΑΚ 2009 να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε ακίνητα με αντικειμενική αξία άνω των 400000 ευρώ και με κλιμακοτό συντελεστή που θα ξεκινάει από 1/1000 μέχρι 1/100 (1%) και θα καθορίζεται αναλόγως την αντικειμενική αξία του ακινήτου.

Δεν τελείωσε εδώ όμως η καταλίστευση των χρημάτων των ιδιοκτητών ακινήτων από το ΠΑΣΟΚ. Με τον νέο φόρο "μεγάλης" ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) επιβλήθηκαν εξωντοτικοί φορολογικοί συντελεστές επί της αντικειμενικής αξίας για ακίνητα άνω των 400000 ευρώ.

Τζάμπα χάναμε τον χρόνο μας στις ηλεκτρονικές "διαβουλεύσεις" του υπουργείου οικονομικών που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ μέσω internet επικαλούμενο οτι στους νόμους πρέπει να υπάρχει η άποψη της κοινής γνώμης η οποία θα προκύπτει μέσα από διαδικασίες διαλόγου.

Αυτά που περιμέναμε όλοι στις διαβουλεύσεις,αυτά είδαμε.

Στην πραγματικότητα είτε γίνονται διαβουλεύσεις είτε όχι το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο. Οι έλληνες φορολογούμενοι πολίτες γέμισαν με σχόλια έτσι όπως τους συμφέρει τις διαβουλεύσεις. Τα σχόλια ήταν τόσο πολλά που δεν ήταν δυνατό να τα διαβάσει το προσωπικό που ήταν αρμόδιο για την συλλογή των απόψεων και την κατάθεση τους στον υπουργό. Έτσι εφάρμοσαν την επιλογή ορισμένων απόψεων. Δηλαδή φοροτεχνικών λογιστών εφοριακών και άλλων επίσημων και μή φορέων.

Έτσι βλέπαμε μικρο-ιδιοκτήτες ακινήτων να υπερασπίζονται την πλήρη κατάργιση του ΕΤΑΚ και την επιβολή ΦΜΑΠ πάνω από ένα όριο έτσι ωστέ να μην πληρώνουν αυτοί και να πληρώσουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Αντίθετα ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων και γενικά όσοι είχανε περιουσία μεγάλης αντικειμενικής αξίας παρακαλούσαν και προσπαθούσαν περιγράφοντας διάφορες καταστάσεις δυσκολίας πληρωμής των φόρων κληρονομιάς και ΦΜΑΠ να παραμείνει ένα καθεστώς φορολόγισης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας με χαμηλούς συντελεστές.

Αυτοί που είπανε τις σωστές απόψεις ήτανε ελάχιστοι.

Στην πραγματικότητα όλοι πρέπει να καταβάλλουμε ένα ποσό στο κράτος αναλόγως την ακίνητη περιουσία που διαθέτουμε και με δίκαιους φορολογικούς συντεστές. Ένα καθεστώς όπως το ΕΤΑΚ αλλά χωρίς το απαράδεκτο και άδικο άρθρο με την αναπροσαρμογή του φόρου θα ήταν ότι πρέπει.

Τα κομματόσκυλα μας έλλειπαν από την διαβούλευση.

Μερικά άτομα αλλά λίγα σε αριθμό άφησαν σχόλια του τύπου. ΝΑΙ σε υψηλότερους φόρους κληρονομιάς. ΝΑΙ σε υψηλότερο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. ΝΑΙ  σε τψηλότερους φόρους στα ακίνητα. Στηρίζουμε την νέα κυβέρνηση στο έργο της για μια νέα Ελλάδα.

Εμένα μου ήρθε να τους βρίσω,αλλά και σε απάντηση που τους έδωσα οι διαχειριστές δεν άφησαν να φανεί το σχόλιό μου. Είχα απαντήσει το εξής: ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΘΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ.

Άρα λοιπόν δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνουν διαβουλεύσεις. Είτε γίνονταν είτε όχι το ίδιο αποτέλεσμα θα έφερναν. Όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία είναι πλούσιοι.

Παρατημένοι στην μοίρα τους οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτηρίων και τα ίδια τα διατηρητέα κτήρια από το κράτος.

Όπως έχει αναφερθεί και σε ανακοινώσεις του πανελλήνιο συλλόγου ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων,όσων τα ακίνητά τους χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα κουβαλάνε στους ώμους τους το δύσκολο έργο της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Τα διατηρητέα κτήρια είναι δαπανηρά και απαιτούν μεγάλα ποσά για επισκευή συντήρηση και αποκατάσταση των ζημιών που έχουν. Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν συγκινεί το κράτος το οποίο το μοναδικό πράγμα που έχει να λέει είναι οτι στα διατηρητέα κτήρια υπάρχει ο μειωτικός συντελεστής 0.8 κατά τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας. Δηλαδή μειώνεται η αντικειμενική αξία κατά 20%. Ας γελάσω τώρα......

Στο ελληνικό κράτος της ψευτιάς της αρπαχτής και του παραλογισμού ο νόμος λέει οτι αν το διατηρητέο γκρεμιστεί ακόμα και από σεισμό ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να πληρώσει για να το ξαναχτίσει όλο.

Η μόνες ελπίδες των ιδιοκτητών ακινήτων και ειδικά των ιδιοκτητών διατηρητέων κτηρίων είναι να τσακίσουν το κράτος στις δικαστηκές προσυγές στα ελληνικά δικαστήρια. Και αμα δεν βρούν δικαίωση από την Ελλάδα να προσφύγουνε στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Επιβάλλεται άμεσα η πλήρης απαλλαγή των διατηρητέων από τον ΦΜΑΠ ή η θέσπιση νέου μειωτκού σνυτελεστή ειδικών συνθηκών που θα είναι 0.6. 

Αρκετά ανεχτήκαμε αυτό το κράτος της κλεψιάς και της τιμωρίας όσων κατέχουν ή έτυχε να κληρονομίσουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δεν πάει άλλο η κατάσταση. ΕΤΑΚ08+ΕΤΑΚ09+έκτακτη εισφορά ΕΤΑΚ09+ΦΜΑΠ 2010.

Οι εντολές του ΔΝΤ για τις αντικειμενικές αξίες.

Στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ΔΝΤ αναφέρεται οτι πρέπει να διπλασιαστούνε οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2011. Αυτό σημαίνει διπλή αύξηση των τιμών ζώνης. Αυτό αποτελεί και το τελειωτικό χτύπημα πλέον στον κλάδο της αγοράς ακινήτων,δεν μπορεί ο κόσμος να πληρώνει τέτοιους βαριούς φόρους σε ακίνητα τα οποία τα αγοράζει μεταβιβάζει ή κατέχει.

Έρχεται αναμενόμενο κλείσιμο πολλών κατασκευαστικών εταιριών.

Να δούμε όταν θα κλείσουνε οι κατασκευαστικές εταιρίες επειδή ο κόσμος δεν θα πουλά και δεν θα αγοράζει ακίνητα,τι θα κάνει η κυβέρνηση. Που όλοι οι εργάτες έλληνες αλβανοί ρώσοι και οτιδήποτε άλλοι θα βγούνε στους δρόμους. Τα αποτέλεσμα που θα προκαλέσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης είναι δραματικά στον κλάδο των ακινήτων.

Ευχαριστούμε το ΠΑΣΟΚ που μας θεωρεί εκατομμυριούχους. 

No comments: