Friday 28 October 2011

ΡΑΕ: Μπορείς να αλλάζεις προμηθευτή, ανεξαρτήτως αν χρωστάς το "χαράτσι"

Λύνεται με παρέμβαση που πραγματοποίησε χθες η ΡΑΕ το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί στην λιανική του ρεύματος με την υπουργική απόφαση για την επιβολή του περίφημου έκτακτου τέλους για τα ακίνητα, με την οποία ουσιαστικά «απαγορευόταν» στους καταναλωτές να αλλάξουν πάροχο.

Με επιστολή που απέστειλε χθες η Ρυθμιστική Αρχή σε όλους τους προμηθευτές, δίνει την εξής λύση: Είναι ελεύθερη η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος από τους καταναλωτές, ωστόσο, εάν μείνει απλήρωτη στον «παλιό» πάροχο δόση του έκτακτου τέλους, τότε αυτός μπορεί να προχωρήσει στη διακοπή της σύνδεσης παρότι ο πάροχος είναι πλέον άλλος. Στην πραγματικότητα με την απόφασή της η ΡΑΕ κρατάει ανοιχτή την αγορά η οποία κινδύνευε να μείνει στάσιμη λόγω ενός εξωγενούς παράγοντα που είναι η είσπραξη του ειδικού τέλους για τα ακίνητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την έκδοση της υπουργικής απόφασης η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του δικτύου, είχε σταματήσει να εγκρίνει την αλλαγή προμηθευτή, με αποτέλεσμα να έχουν μαζευτεί πάνω από 20.000 «αιτήσεις εκπροσώπησης» δηλαδή αιτήσεις αλλαγής προμηθευτή, κυρίως οικιακών καταναλωτών.

Οι ιδιώτες εναλλακτικοί προμηθευτές χαιρέτισαν την απόφαση της ΡΑΕ, καθώς είχαν προσφύγει στην Αρχή για να λυθεί προς αυτή την κατεύθυνση το θέμα. Είχε μάλιστα πραγματοποιηθεί σχετική σύσκεψη στη ΡΑΕ με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών. Τώρα η ΔΕΗ θα πρέπει να διεκπεραιώσει άμεσα τις εκκρεμούσες αιτήσεις.

Το πρόβλημα

Πώς όμως δημιουργήθηκε αρχικά το πρόβλημα που απείλησε με περιορισμό την αγορά; Στη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για την υλοποίηση του νόμου υπήρχε η διατύπωση ότι μέχρι να εξοφληθεί στο σύνολό της η οφειλή – λογαριασμός ρεύματος και έκτακτο τέλος ακινήτων – ο καταναλωτής δεν μπορεί να αλλάξει προμηθευτή. Η «μαύρη τρύπα» της απόφασης αφορούσε στο ότι η εισφορά δεν καταβάλλεται εφάπαξ αλλά σε δόσεις. Έτσι ακόμη και στην περίπτωση που ένας καταναλωτής πλήρωνε κανονικά τη δόση της έκτακτης εισφοράς, δεν θα του επιτρεπόταν να αλλάξει προμηθευτή καθώς θα χρωστούσε τη δεύτερη δόση από το νέο φορολογικό «χαράτσι».

Το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί ήταν πολύ σοβαρό, καθώς δεν περιορίζεται στην καταβολή του τέλους του 2011, αλλά αφορούσε και τα επόμενα χρόνια που θα ισχύσει το… έκτακτο χαράτσι. Θα μπορούσε δηλαδή να λειτουργήσει ως «μπλόκο» στην αλλαγή προμηθευτή και άρα ως «κλείσιμο» της αγοράς ηλεκτρισμού, για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα.

Με δεδομένο, δε, ότι η δημιουργία εμποδίων στη μετακίνηση πελατών αφορά άμεσα, πέραν των ιδιωτών προμηθευτών, τα μεγάλα δίκτυα στα οποία έχουν αναθέσει η Hellas Power και η Energa την «πώληση» των συνδέσεών τους, (δηλαδή την ΓΕΡΜΑΝΟΣ και την Forthnet αντίστοιχα), υπήρχε ο κίνδυνος να στραφούν οι τελευταίες δικαστικά εναντίον της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δικτύου της ΔΕΗ.

http://www.energypress.gr/portal/resource/contentObject/id/0a941dc0-c106-4e9b-9815-70968fca367a

No comments: