Saturday 30 June 2012

Βουλγαρία: Αντιδράσεις από τη μείωση των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ

Σε δραστικές περικοπές των επιδοτούμενων τιμών για τις ΑΠΕ προχωρά η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Βουλγαρίας, υπό το φόβο υπερφόρτωσης του εθνικού δικτύου και εκτόξευσης των τιμών του ηλεκτρισμού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών οι μειώσεις της ταρίφας ξεπερνούν το 50% ενώ για τα αιολικά φτάνουν το 22%. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου και θα αφορούν τα συστήματα που θα εγκατασταθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2013.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεκάδες εταιρίες από την Κίνα, την Αυστρία τη Γερμανία και τις ΗΠΑ είχαν σπεύσει να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσέφεραν οι, μέχρι πρότινος, ιδιαίτερα υψηλές ταρίφες στη χώρα, οι οποίες σε συνδυασμό με το σημαντικό αιολικό και ηλιακό δυναμικό εξασφάλιζαν μεγιστοποίηση των επενδύσεων.

Την ανακοίνωση για τη μείωση των εγγυημένων τιμών ακολούθησαν σκληρές δηλώσεις τόσο από εγχώριους όσο και από ξένους επενδυτές οι οποίοι κάνουν λόγο για αυτοσχεδιασμούς της κυβέρνησης στον τομέα των ΑΠΕ και για έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου.
Παράλληλα, αρκετοί είναι οι επενδυτές οι οποίοι αναμένεται να ακυρώσουν την κατασκευή έργων ΑΠΕ που είχαν δρομολογήσει καθώς με τα νέα δεδομένα, όπως λένε, οι επενδύσεις κάθε άλλο παρά συμφέρουσες είναι.

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=59390

2 comments:

Αντκαν said...

Μόνο εδώ η mafia των ΑΠΕ με τη χρηματοδότηση των πολιτικών έχει εξασφαλίσει ταρίφες που θα τριπλασιάσουν τις τιμές του ηλεκτρισμού.
άσε που δεν αποσοβούνται εκπομπές αερίων καύσης άνθαρακα

EnergyTechnology said...

Ποιοί πολιτικοί χρηματοδοτούν τις ΑΠΕ; Και πως θα τριπλασιαστεί η τιμή του ηλεκτρικού από τις ταρίφες των ΑΠΕ; Θες να πείς αν κατάλαβα οτι επειδή οι εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ που δίνει η ΔΕΗ είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα έπρεπε να είναι, η ΔΕΗ εξαναγκάζεται να αυξάνει τα τιμολόγια του ρεύματος για να καλύψει το έλλειμα;

Οι εκπομπές άνθρακα μειώνονται αφού η παραγόμενη ενέργεια των ΑΠΕ πηγαίνει στο δίκτυο της ΔΕΗ και έτσι απαλλάσουν το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ από παραγωγή επιπλέον ποσοστών ενέργειας.