Wednesday 27 November 2013

Καταρρέει η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα στο City

Εγκαταλείπει σταδιακά την αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα το Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Τουλάχιστον 10 τράπεζες του City έκλεισαν ή υποβάθμισαν σημαντικά την εκπροσώπησή τους στην εν λόγω αγορά, που πασχίζει να διατηρηθεί ζωντανή μετά την κατάρρευση των τιμών, εξαιτίας της υπερπροσφοράς δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Οι τιμές των δικαιωμάτων (ETS) κινούνται εδώ και πολλούς μήνες λίγο πάνω από τα 4 ευρώ/τόνο CO2, ενώ το 2006 όταν ξεκίνησε είχε φθάσει σε επίπεδα της τάξης των 30 ευρώ τον τόνο. Τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των εργαζομένων στα «carbon desks» του Λονδίνου μειώθηκε κατά 70%, από περίπου 1.000 απασχολούμενοι σε δύο με τρεις εκατοντάδες. Τράπεζες όπως η Barclays πούλησε τη δραστηριότητά της στο εμπόριο ρύπων, η Deutsche Bank έχει κλείσει το παγκόσμιο δίκτυο δραστηριοτήτων της στον τομέα αυτό και η UBS έχει κλείσει το συμβουλευτικό γραφείο για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Public Policy Research.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η JP Morgan υποβάθμισε το σχετικό της τμήμα και ότι η Morgan Stanley το περιόρισε σε part time από πλήρους απασχόλησης.
 
Σε Κίνα, ΗΠΑ, Αυστραλία στρέφεται το ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον δείχνει να μετατοπίζεται σε Κίνα, Καλιφόρνια και Αυστραλία. «Η ομάδα μας που ασχολείται με το αέριο και τον ηλεκτρισμό κρατά μία επαφή με την αγορά των ETS, σε περίπτωση που κάποιος πελάτης θελήσει να κάνει μία συναλλαγή, αλλά ως αυτόνομη δραστηριότητα βασικά έχει τελειώσει», δήλωσε στέλεχος μεγάλης τράπεζας του Λονδίνου.
Χτες ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε στην Κίνα η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων μέσω του χρηματιστηρίου της Σαγκάης. Βάσει του σχεδίου, οι επιχειρήσεις που ξεπερνούν τις ποσότητες ρύπων που τους έχει ανατεθεί, θα πρέπει να αγοράζουν αχρησιμοποίητα δικαιώματα εκπομπών από άλλες επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής, στο πρόγραμμα συμμετέχουν 191 εταιρείες, προερχόμενες κυρίως από τους κλάδους του χάλυβα, της αεροπορίας και των χημικών.

http://www.energypress.gr/news/Londino:-Katarreei-h-agora-dikaiwmatwn-ekpomphs-anthraka

No comments: