Wednesday 8 July 2020

Business plan με επενδύσεις 200 εκ. και στροφή στις ΑΠΕ από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας – Πρόγραμμα ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2024

Το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ανάψουν το πράσινο φως για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας με επενδύσεις ύψους 200 εκ. ευρώ που αφορά στην περίοδο 2020-2024.Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, η εταιρία έχει ολοκληρώσει το business plan και απομένει η οριστικοποίηση του έως το τέλος του Ιουλίου από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το υπουργείο ΠΕΝ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα αναπτυξιακό σχέδιο της εταιρίας με μπούσουλα τις μεγάλες αλλαγές που ήδη είναι σε εξέλιξη και αποσκοπούν στον δραστικό περιορισμό των εκπομπών αέριων ρύπων μέσα από τη διείσδυση των ΑΠΕ και άλλων καθαρών μορφών ενέργειας.
Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες στο business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας περιλαμβάνονται επενδύσεις για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ισχύος 200 MW είτε με την αυτόνομη ανάπτυξη projects αιολικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων είτε με εξαγορές ώριμων σχεδίων.

Στα πλάνα της εταιρίας, επίσης περιλαμβάνονται το υδρογόνο και το βιομεθάνιο αλλά και η δραστηριοποίηση της θυγατρικής της «Φυσικό Αέριο Ελλάδας» στις υπηρεσίες της ηλεκτροκίνησης.
Το συνολικό ύψος των επενδύσεων, όπως προαναφέρθηκε, εκτιμάται στα 200 εκ. ευρώ, ενώ από τις νέες δραστηριότητες και τη διεύρυνση των εσόδων της από διαφορετικές πηγές προσβλέπει σε πολλαπλασιασμό των EBITDA και της κερδοφορίας της.
Το περιεχόμενο του, αφού οριστικοποιηθεί αναμένεται να συμπεριληφθεί στο υλικό του due diligence που θα κάνουν οι υποψήφιοι επενδυτές για την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Αν και δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, για τον αγοραστή, ωστόσο αποτελεί έναν μπούσουλα των δυνατοτήτων ανάπτυξης της εταιρίας.

No comments: