Friday 12 February 2016

Διαβούλευση του ENTSO-e για τις μεθοδολογίες «Κοινού Μοντέλου Δικτύου» καθώς και «Παροχής Δεδομένων Παραγωγής και Φορτίου»

Στο πλαίσιο επίτευξης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model), εξεδόθη, κατ’ αρχήν, ο Κανονισμός (ΕΚ) υπ’ αριθ. 714/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους όρους πρόσβασης στο δίκτυο για τις διασυνοριακές ανταλλαγές ηλεκτρικής ενεργείας και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1228/2003.
 Στη συνέχεια, με εξουσιοδότηση που προβλέπεται στο άρθρο 18 του Κανονισμού (ΕΚ) 714/ 2009 και σύμφωνα με το άρθρο 290 ΣΛΕΕ, εξεδόθη από την Επιτροπή ο υπ’ αριθ. 2015/ 1222 Κανονισμός (ΕΕ) της 24ης Ιουλίου 2015 (εφεξής ο «Κανονισμός»), με τον οποίο καθορίζονται κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τη διαζωνική κατανομή της δυναμικότητας και τη διαχείριση της συμφόρησης στην αγορά της επόμενης ημέρας και στην ενδοημερήσια αγορά στα Κράτη Μέλη. Στις 5 Φεβρουαρίου 2016, ο ENTSO-e ανακοίνωσε την έναρξη Δημόσιας Διαβούλευσης για την διαμόρφωση των εξής δύο μεθοδολογιών όπως προβλέπονται στον Κανονισμό:
  1. Μεθοδολογία για κοινό μοντέλο δικτύου (Common Grid Model Methodology).
  2. Μεθοδολογία παροχής δεδομένων παραγωγής και φορτίου (Generation and Load Data Provision Methodology).
Κατά τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό, η τελική πρόταση των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της παρούσας Δημόσιας Διαβούλευσης, θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση το αργότερο μέχρι 14 Ιουνίου 2016 στις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις απόψεις τους στον ENTSO-e στο πλαίσιο της ως άνω Δημόσιας Διαβούλευσης. Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το σχετικό υλικό, μεταβείτε στην ιστοσελίδα https://consultations.entsoe.eu/system-operations/common-grid-model/consult_view.

http://energypress.gr/news/diavoyleysi-toy-entso-e-gia-tis-methodologies-koinoy-monteloy-diktyoy-kathos-kai-parohis

No comments: