Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2018 και μετά τις εξεταστικές που θα ολοκληρωθούν, θα οριστικοποιηθεί και η διάλυση του τμήματος Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ). Το τμήμα ιδρύθηκε το 1984 με την ονομασία Ενεργειακή Τεχνική στο νεοϊδρυθέν τότε ΤΕΙ Αθήνας μετά την κατάργηση του ΚΑΤΕΕ Αθηνών και την συγχώνευση των τμημάτων ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας του ΚΑΤΕΕ.
Σκοπός των καθηγητών που είχαν συνδράμει τότε στην ίδρυση της σχολής ήταν η συγχώνευση των τμημάτων ηλεκτρολογίας και μηχανολογίας σε μια ενιαία σχολή ώστε να αποφευχθούν και να παραμεριστούν οι τότε κόντρες με το ΕΜΠ και το ΤΕΕ για την μη έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων και για να μπορούν οι απόφοιτοι να ελίσσονται ευκολότερα στην αγορά με τον τίτλο σπουδών που αναγραφόταν στο πτυχίο και την ειδικότητά τους.
Το όνομα αλλά και το αντικείμενο της σχολής αποτελούσε καινοτομία για πολλά χρόνια αν και ο τομέας της ενέργειας διδασκόταν ήδη στα κλασσικά τμήματα ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων μηχανικών. Το τμήμα μετονομάστηκε αργότερα σε Ενεργειακή Τεχνολογία ενώ μετά το σχέδιο Αθηνά το 2013 με τις μετονομασίες και συγχωνεύσεις σχολών, το τμήμα μετονομάστηκε σε Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας.
Το όνομα αλλά και το αντικείμενο της σχολής αποτελούσε καινοτομία για πολλά χρόνια αν και ο τομέας της ενέργειας διδασκόταν ήδη στα κλασσικά τμήματα ηλεκτρολόγων και μηχανολόγων μηχανικών. Το τμήμα μετονομάστηκε αργότερα σε Ενεργειακή Τεχνολογία ενώ μετά το σχέδιο Αθηνά το 2013 με τις μετονομασίες και συγχωνεύσεις σχολών, το τμήμα μετονομάστηκε σε Μηχανικών Ενεργειακής Τεχνολογίας.
Το τμήμα αντιμετώπισε προβλήματα το 2007-8 όταν με την κατάργηση του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), καταργήθηκε και η δυνατότητα χορήγησης βεβαίωσης αντιστοιχίας ειδικότητας στους αποφοίτους του τμήματος, οι εν λόγω βεβαιώσεις ήταν απαραίτητες και οι απόφοιτοι τις προσκόμιζαν στο τμήμα βιομηχανίας των νομαρχιών για να λαμβάνουν αντίστοιχα τα επαγγελματικά δικαιώματα ηλεκτρολόγου μηχανικού ΤΕ ή μηχανολόγου μηχανικού. Τα επαγγελματικά δικαιώματα που έπαιρναν οι απόφοιτοι ήταν ουσιαστικά τα δικαιώματα από τα βασιλικά διατάγματα του 50 και του 74 για το επάγγελμα των υπομηχανικών και ήταν αναχρονιστικά για την εποχή μας.
Το αποτέλεσμα από τα παραπάνω ήταν η αδυναμία απονομής επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους του τμήματος από το 2007-8, καθώς μετά από γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους (ΝΣΚ), κρίθηκε οτι είναι αντισυνταγματικό μια σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να χορηγεί τίτλους που αντιστοιχούν σε δικαιώματα δύο διαφορετικών σχολών, δηλαδή των ηλεκτρολόγων και των μηχανολόγων.
Το παραπάνω πρόβλημα είχε επιλυθεί προσωρινώς μετά την παρέμβαση κάποιων φοιτητών προσκείμενων σε παράταξη του κυβερνώντος κόμματος εκείνη την περίοδο, αλλά δεν πέρασε ούτε χρόνος που το πρόβλημα επανήλθε και έκτοτε δεν προέκυψε κάποια λύση πέραν από διάφορα συμβούλια καθηγητών και συνελεύσεις τύπου καφενείου από φοιτητές.
Ο νέος νόμος που πέρασε επί σημερινής υπουργίας Γαβρόγλου, ορίζει οτι το ΤΕΙ Αθήνας και ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ συγχωνεύονται δημιουργώντας το νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ). Η ΣΤΕΦ μετατρέπεται σε σχολή μηχανικών ενώ οι κατευθύνσεις ενεργειακής μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας του τμήματος μηχανικών ενεργειακής τεχνολογίας καταργούνται και απορροφούνται από τις σχολές ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανολόγων μηχανικών του νέου πανεπιστημίου.
Σημαντικοί καθηγητές του τμήματος που έχουν αποβιώσει ή έχουν συνταξιοδοτηθεί:
Θεοδόσης Παπαθεοδοσίου +
Ηλίας Κροντήρης +
Νικόλαος Κολλιόπουλος
Κωνσταντίνος Τσιαντής
Παναγιώτης Τσιλιγγίρης
Χρήστος Ευαγγέλου
Αθανάσιος Δουληγέρης
Φωτογραφίες από διάφορες δραστηριότητες του τμήματος. Οι φωτογραφίες έχουν παρθεί από τον επίσημο ιστότοπο του τμήματος
http://www.teiath.gr/stef/et/articles.php?id=15888&lang=el
Ημερίδα στην μνήμη του καθηγητή Θ. Παπαθεοδοσίου το 2003
Ημερίδα στην μνήμη του καθηγητή Η. Κροντήρη το 2004
Κοπή πίτας το 2005, εκδήλωση για αποχωρήσαντα μέλη του τμήματος:
Ορκομωσίες πτυχιούχων το 2003 και το 2005:
Κοπή πίτας 2011: