Tuesday 21 December 2010

Οι κραυγές απόγνωσης των επαγγελματικών επιμελητηρίων των επιστημωνικών κλάδων της χώρας για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Τρόικας, Γιώργο Παπανδρέου, με την οποία ζητούν συνάντηση για το ζήτημα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, απέστειλαν οι πρόεδροι εννέα φορέων. Συγκεκτριμένα, την επιστολή υπογράφουν οι πρόεδροι της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Παξινός, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Χ. Σπίρτζης, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μαν. Καλοκαιρινός, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθ. Κατσίκης, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Λουράντος, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θ. Μαρκόπουλος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπ. Καλλίρης, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Κ. Βλαχάκης, και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών, Διον. Κριάρης.

Η επιστολή των φορέων έχει ως εξής:

«Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

στις κρίσιμες στιγμές που περνά ο τόπος, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στα πλαίσια της θεσμικής αποστολής που η πολιτεία έχει αναθέσει. Το τελευταίο όμως διάστημα υφιστάμεθα ένα καταιγισμό απαξιωτικών, ισοπεδωτικών χαρακτηρισμών μ' αφορμή το λεγόμενο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τις αποκαλούμενες κατώτερες αμοιβές, από τις οποίες και το κράτος επωφελείται και εισπράττει τεράστια ποσά με την φορολόγηση στην πηγή και την είσπραξη του ΦΠΑ

Είμαστε ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, με την δική μας μικρή ή μεγάλη προσφορά και συμβολή στην πρόοδο της ελληνικής κοινωνίας, μετά πολλά χρόνια σπουδών και προσπάθειες ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε ως ΝΠΔΔ, ως επαγγελματίες αλλά και δημόσιοι λειτουργοί, με τα ασφαλιστικά μας ταμεία σε ικανοποιητική κατάσταση. Κι όλα αυτά μέσα από μια συνετή διαχείριση.

Οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους και η προσπάθειά μας για μία στοιχειωδώς αξιοπρεπή διαβίωση βάλλεται, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να επιβιώνουν με 600 ή και λιγότερα ευρώ.

Θεωρούμε ότι δεν αξίζουμε τέτοιας απαξιωτικής αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Αντιθέτως η Πολιτεία θα έπρεπε να μας αντιμετωπίσει ως συνεργάτες, ως θεσμοθετημένους συμβούλους.

Εξοχώτατε κ. Πρωθυπουργέ,

οι θέσεις και τα αξιώματα έρχονται και παρέρχονται και αυτό που μένει είναι η άσκηση του επαγγέλματός μας, με όρους αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.

Συνάντηση έχουμε ζητήσει και στο παρελθόν, αλλά ματαίως.

Παρακαλούμε λοιπόν να τύχουμε επιτέλους αυτής της συνάντησης που θα είναι για το καλό της κοινωνίας, της επιστήμης, της χώρας».
______________________________________________________________________________________

Για άλλη μια φορά οι γνωστές συντεχνίες των κλειστών επαγγελμάτων της χώρας και οι οποίες βρίζουν και απαξιώνουν τους αποφοίτους ΤΕΙ προσπαθούν με κάθε τρόπο να γλυτώσουν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Δηλαδή την κατάργηση μερικών περιορισμών που υπάρχουν για το κάθε επάγγελμα όπως οι ελάχιστες αμοιβές μηχανικών η απόσταση μεταξύ φαρμακείων κτλπ.

Πρόσφατα πολιτικός μηχανικός μου έλεγε οτι οι ελάχιστες αμοιβές λειτουργούν αρνητικά και δεν επαρκούν πλέον για να διαφυλλάξουν ένα ελάχιστο εισόδημα στον μηχανικό. Ποιο συγκεκριμένα λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού πλέον όταν ένας μηχανικός βρίσκει ευκαιρία για να αναλάβει μια μελέτη, η προσφορά που του κάνουνε είναι χαμηλότερο των ελάχιστων αμοιβών, ο μηχανικός αναγκάζεται να δεχτεί διαφορετικά θα χάσει την δουλειά και θα του την πάρει άλλος. Στο μεταξύ όμως όταν θα δεχθεί την μελέτη με αμοιβή χαμηλότερη της ελάχιστης, στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ στα βιβλία και στην εφορία θα δηλωθεί αμοιβή ίση με την ελάχιστη και όχι κατώτερη της ελάχιστης γιατί τέτοιο συμβάν συνιστά παράπτωμα και υπάρχουν κυρώσεις. Έτσι λοιπόν αναγκάζεται ο μηχανικός να "φορολογεί" τον εαυτό του με περισσότερα από αυτά που εισπράττει.

Και οι εξυπνάκιδες των επιμελητηρίων συνεχίζουν να παίζουν το δικό τους βιολί. Τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουνε πλέον διότι αυτές είναι εντολές του ΔΝΤ προς την κυβέρνηση, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω πλέον. Αποδεχτείτε την πραγματικότητα και αφήστε τις κλάψες. Όλες οι κατηγορίες πτυχιούχων πλέον θα εγγράφονται στα επιμελητήρια με ίσους όρους όπως των μελών τους. Τις παλιές καλές εποχές των προνομίων και της λαμογιάς ξεχάστε τες.

Thursday 16 December 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΣΠ ΤΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΕΙ.....

Μετά από 27 χρόνια οι αγώνες των φοιτητών και των αποφοίτων των ΤΕΙ δικαιώνονται. Μετά από 27 χρόνια συνεχούς προσπάθειας και αγώνα της Παράταξής μας και της προοδευτικής πλειοψηφίας του Σπουδαστικού Κινήματος τα Προεδρικά Διατάγματα στάλθηκαν υπογεγραμμένα από το σύνολο των συναρμόδιων Υπουργείων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον τελικό έλεγχο νομιμότητας πριν την έκδοσή τους.

Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ όλα αυτά τα χρόνια με αίσθημα ευθύνης καλούσε τους σπουδαστές μέσα από Δ.Σ. Σπουδαστών και Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε σχολή, μέσα από παρεμβάσεις της σε Κεντρικά Συμβούλια της ΕΣΕΕ, να αγωνιστούν για το αυτονόητο. Τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Πάνω σε αυτή τη λογική, καλούμε εκ νέου τους σπουδαστές σε επαγρύπνηση έως ότου εγκριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα Προεδρικά Διατάγματα για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων σε 18 ειδικότητες των ΤΕΙ. Καλούμε τους Σπουδαστές να απορρίψουν λογικές άκρατου συντεχνιασμού από τις σειρήνες του καθηγητικού κατεστημένου που προσπαθούν να υπονομεύσουν τους αγώνες του Σπουδαστικού Κινήματος εν όψει της κατάργησης της μονιμότητας των θέσεών τους από το νέο νόμο – πλαίσιο και να ρίξουν στάχτη στα μάτια μας.

Για μας η κατάκτηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων έρχεται σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και οι απόφοιτοι της Ανώτατης Εκπαίδευσης να έχουν ίσες δυνατότητες απέναντι στους αποφοίτους της Ανώτατης Εκπαίδευσης των χωρών των υπολοίπων κρατών μελών της Ε.Ε. Πιστεύουμε πως αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την περαιτέρω κατοχύρωση του ρόλου των ΤΕΙ στην παραγωγή και την ελληνική οικονομία ευρύτερα. Παρόλα αυτά, ο αγώνας συνεχίζεται. Η ΠΑΣΠ ΤΕΙ καλεί τους σπουδαστές να προχωρήσουν μαζί της για:
» Δικαίωμα έρευνας στα ΤΕΙ
» Αυτόνομα και Δωρεάν Μεταπτυχιακά Προγράμματα
» Απονομή Διδακτορικών Τίτλων από τα ΤΕΙ
» Άμεση θέσπιση του Ενιαίου Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων, με ισότιμες βαθμίδες για τους αποφοίτους της Ανώτατης Εκπαίδευσης βάση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Όλοι μαζί ας αγωνιστούμε για την τελική ολοκλήρωση του αγώνα μας.

                                                               Για την ΠΑΣΠ ΤΕΙ

                                                                  Ο Γραμματέας

                                                        Αλέξανδρος Π. Θεοδωράκος
____________________________________________________________________________________

Είναι ωραίο να δωξάζεις τον αρχηγό σου. Η ΠΑΣΠ όμως τον δοξάζει λέγοντας μερικά ψέματα. Ένα από αυτά είναι ο δήθεν 27ετής αγώνας για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Όταν άλλοι λένε για το 1994 και τα γνωστά ΠΔ του Λαλλιώτη οτι το ΠΑΣΟΚ και η ΠΑΣΠ πρώτοι πούλησαν τον αγώνα. Όταν στο τμήμα Ενεργειακής Τεχνολογίας με την εγκύκλιο του ΥΠΑΝ σταμάτησαν να μας χορηγούνε άδειες υπομηχανικού τότε έτρεχαν κάτι μεμονομένοι από την ΔΑΠ για να επιλυθεί το θέμα. Και δεν είμαι ΔΑΠ ούτε ΠΑΣΠ αλλά τα ψέματα μια ζωή θα ακούγονται από όλα τα κομματόσκυλα που ψάχνουν βοήθεια και υποστήριξη.

Friday 10 December 2010

Ινδικό παραμύθι: Ο βραχμάνος,η τίγρη και το τσακάλι. (Κάτι άσχετο για να περάσει η ώρα.)

                            ब्राह्मण बाघ और सियार 

Μια φορά κι ένα καιρό, ένας Βραχμάνος κίνησε να πάει σ' ένα προσκύνημα. Στο δρόμο του, είδε μια τίγρη κλειδωμένη μέσα σ' ένα κλουβί να ξαπλώνει νωχελικά. Βλέποντας το καημένο το θηρίο το λυπήθηκε, που ήταν αιχμάλωτο. Αλλά μετά, σκεφτόμενος τι μεγάλο κίνδυνο θα αποτελούσαν τα άγρια ζώα αν δεν ήταν φυλακισμένα, αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία του.

"Ω Βραχμάνε, ω ευγενή Βραχμάνε," τον κάλεσε η τίγρη, που είχε διακρίνει τη συμπάθεια στο βλέμμα του άγιου περιπλανητή, "λυπήσου με. Ελευθέρωσέ με προτού φύγεις. Είμαι διψασμένη και θέλω να πάω σ' εκείνο το ρυάκι να πιω νερό."

"Δεν θα τολμούσα να σε αφήσω ελεύθερη," είπε ο Βραχμάνoς, κατευθύνοντας τα βήματά του πίσω στο κλουβί. "Όχι, δεν θα τολμούσα να σε αφήσω ελεύθερη, επειδή θα με έτρωγες προτού να πας για να πιεις νερό στο ρυάκι. Όχι, φοβάμαι ..."

"Ω άγιε βασιλιά, ω αληθινά αφοσιωμένε πατέρα," ικέτευσε η τίγρη με δάκρυα στα μάτια, "σε παρακαλώ, λυπήσου με. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ πολύ, δείξε οίκτο για μένα. Δε θα μπορούσα να είμαι τόσο αγνώμων ώστε να σε φάω ως αντάλλαγμα για την καλοσύνη σου. Ω, πως μπόρεσες να σκεφτείς κάτι τέτοιο;"

Ο Βραχμάνος συγκινήθηκε πολύ από την ικεσία της τίγρης, και έτσι ξεκλειδώνοντας την πόρτα την άφησε ελεύθερη. Μετά, βιάστηκε να συνεχίσει το δρόμο του μια και η τίγρη τον είχε ήδη καθυστερήσει. Αλλά, προς μεγάλη του κατάπληξη, εκείνη πετάχτηκε μπροστά του και, κόβoντάς του το δρόμο, φώναξε:

"Μείνε, ω παντογνώστη, μείνε. Είχες υποψίες και φοβόσουνα ότι θα μπορούσα να σε φάω αν με άφηνες έξω από το κλουβί. Μ' αυτό τον τρόπο, όμως, έβαλες την ιδέα της τροφής στο κεφάλι μου. Έτσι, θα σε φάω και θα ικανοποιήσω την πείνα μου, προτού πάω για να σβήσω τη δίψα μου. Οι γιατροί λένε ότι δεν είναι καλό να πίνεις με άδειο στομάχι."

"Ω, μα υποσχέθηκες ότι δε θα μου έκανες κακό να σε ελευθέρωνα από το κλουβί!" είπε ο Βραχμάνος τρέμοντας από φόβο. "Είσαι ένα αχάριστο κάθαρμα"

"Είτε υποσχέθηκα είτε όχι," απάντησε η τίγρη με μια αινιγματική έκφραση στο πρόσωπο, "είμαι πεινασμένη, και πρέπει να σε φάω. Εξάλλου, δεν μπορώ να αγνοήσω τη συμβουλή του γιατρού και να πάω να πιω με άδειο στομάχι."

Ο καημένος ο Βραχμάνος τώρα, στεκόταν τρέμοντας, ανίκανος να αρθρώσει λέξη, ενώ η τίγρης, ανυπόμονη για το κολατσιό της, τον πλησίασε με μικρά πηδηματάκια. Τότε ο Βραχμάνος σκέφτηκε ότι καλό θα ήταν να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ακόμη λίγο χρόνο για τη ζωή του από τον εχθρό, αν αυτό ήταν δυνατόν.

"Άκουσε, φίλη μου," είπε στην τίγρη, ευγενικά αλλά με σταθερή φωνή. "Βρισκόσουνα σε άμεσο και συνεχή πόνο κλειδωμένη σ' εκείνο το κελί. Σε ελευθέρωσα επειδή μου υποσχέθηκες ότι δε θα μου έκανες κακό, όταν θα ήσουν λεύτερη. Αλλά τώρα, θες να με φας. Ας ζητήσουμε από πέντε δικαστές να μας πούνε αν είναι δίκαιο το να με φας."

"Πολύ καλά," συμφώνησε η τίγρη απρόθυμα, και συνόδευσε το Βραχμάνο προς το μέρος όπου στεκόταν ένα δέντρο Ινδοσυκής, μελαγχολικό και με γένια, σα δικαστής.

"Ω σοφό γέρικο δέντρο, άκουσε και κρίνε," παρακάλεσε ο Βραχμάνος με ενωμένα τα χέρια, γονατισμένος μπροστά του.

"Μπες στο θέμα," είπε το δέντρο με γεροντική αξιοπρέπεια.

"Αυτή η τίγρη," είπε ο Βραχμάνος, "ήταν κλεισμένη σ' ένα κλουβί. Με είδε καθώς περνούσα και με ικέτευσε να την απελευθερώσω μια και διψούσε και ήθελε να πάει σ' ένα κοντινό ρυάκι και να πιει νερό. Φοβόμουν ότι θα με σκότωνε αν άνοιγα την πόρτα του κλουβιού. Αλλά ορκίστηκε ότι δε θα της περνούσε ποτέ απ' το μυαλό να με σκοτώσει. Έτσι την άφησα ελεύθερη, και τώρα θέλει να με φάει. Πες μου, ω σοφό, είναι δίκαιο να το κάνει αυτό;"

"Οι άνθρωποι έρχονται συχνά για να ξαποστάσουν κάτω από τη δροσερή σκιά των πράσινων κλαδιών μου," είπε το δέντρο, "αλλά το χειμώνα, επειδή δεν χρειάζονται την προστασία μου κόβουν τα κλαδιά μου και καίνε τη φυλλωσιά μου σαν καύσιμο στις φωτιές τους. Ας αφήσουμε την τίγρη να φάει τον άνθρωπο, αφού το ανθρώπινο είδος πάσχει από κακοήθεια κι αγνωμοσύνη."

"Ω σοφέ δικαστή, αληθή τα λόγια σου!" αναφώνησε η τίγρη και πήδηξε προς το μέρος του Βραχμάνου, λέγοντας: "Λοιπόν, σοφέ, η σάρκα σου μυρίζει ωραία!"

"Περίμενε, περίμενε, φίλη μου, υπάρχουν τέσσερις δικαστές που πρέπει να συμβουλευτούμε ακόμη", είπε ο Βραχμάνος. Και απευθύνθηκε στο περιστέρι που είχε τη φωλιά του στο άλσος:

"Ω ευγενικό και τρυφερό περιστέρι, άκουσε και κρίνε."

"Μπες στο θέμα," είπε το περιστέρι αγαπησιάρικα.

Ο Βραχμάνος του αφηγήθηκε την ιστορία πως η τίγρη ικέτευσε να αφεθεί ελεύθερη και υποσχέθηκε να μην του κάνει κακό, αλλά να που τώρα ήθελε να τον φάει.

"Οι άνθρωποι αγαπούν το πυρόξανθο χρώμα της φυλής μου," είπε το περιστέρι, "και θαυμάζουν τη μουσική μας. Αλλά, κάθε φορά που μας βλέπουν μας πετάνε πέτρες ή απλώνουν δίχτυα για να μας πιάσουν. Οι άνθρωποι είναι στ' αλήθεια τα πιο αγνώμονα όντα στη γη, ενώ τα ζώα είναι ευγενή. Ας αφήσουμε τους ευγενείς να επικρατήσουν."

"Λοιπόν;" ρώτησε η τίγρη, θριαμβευτικά.

"Έλα, ας πάμε να ρωτήσουμε τη γνώμη εκείνου του βοδιού," είπε ο Βραχμάνος σκεφτόμενος ότι το οικόσιτο ζώο θα μπορούσε να εκφέρει γνώμη υπέρ του. Η τίγρη τον ακολούθησε, περήφανη για την ευγένεια που της είχε αποδώσει το περιστέρι.

"Ω ιερό βόδι! Ω άγιε σύντροφε της άγιάς μας αγελάδας! Άκουσέ με και απόδωσε σε μένα την πιο λελογισμένη σου κρίση," είπε ο Βραχμάνος πλησιάζοντας το μοσχάρι. "Ήμουνα στο δρόμο καθ' οδόν για ένα προσκύνημα όταν συνάντησα αυτή την τίγρη, κλεισμένη σ' ένα κλουβί. Με ικέτευσε να την απελευθερώσω γιατί όπως είπε διψούσε. Φοβόμουνα ότι θα μπορούσε να με σκοτώσει, αλλά με διαβεβαίωσε ότι αν την άφηνα ελεύθερη θα ήμουν ασφαλής. Έτσι, άνοιξα το κλουβί. Αλλά, όπως ξεκίνησα για να συνεχίσω το ταξίδι μου, ήρθε και μου είπε ότι πρέπει να με φάει προτού σβήσει τη δίψα της."

"Με τιμάς αποκαλώντας με άγιο και ιερό," είπε το βόδι. "Αλλά, το κάνεις αυτό την ώρα της ανάγκης σου. Αυτoί είναι οι τρόποι της φυλής σου. Όταν ήμουνα νέο και δυνατό και δούλευα για τον αδελφό σου τον αγρότη, με τάιζε και με αντιμετώπιζε με φροντίδα. Τώρα που είμαι γέρικο και ανίκανο, με εγκατέλειψε στην ερημιά για να συντηρήσω μονάχο τον εαυτό μου όσο καλύτερα μπορώ. Γι' αυτό νιώθω, ότι αν οι άνθρωποι είναι αγνώμονες, τα ζώα θα έπρεπε να τους πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα."

"Πεινάω για τη σάρκα σου, ω σοφέ. Πεινάω!" κραύγασε η τίγρη τρέχοντας προς το μέρος του Βραχμάνου.

"Περίμενε, περίμενε, υπάρχουν ακόμη δύο δικαστές με τους οποίους πρέπει να μιλήσουμε," είπε ο Βραχμάνος, αν και δεν έλπιζε ότι θα βρισκόταν κανείς για να αναγνωρίσει την αξία της πράξης του. "Να ο δρόμος. Άσε με να ζητήσω τη γνώμη του." Κι έτσι αφηγήθηκε ολόκληρη την ιστορία στο δρόμο.

"Καλέ μου άνθρωπε," του απάντησε αυτός, "πως μπορείς να περιμένεις από μένα να αποδώσω δικαιοσύνη; Κοίταξέ με. Είμαι χρήσιμος σε όλους, σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους, ζώα και πουλιά. Αν και όλοι με ποδοπατάνε δε μου δίνουν τίποτα άλλο από στάχτες και τα σκουπίδια τους, και μόνο φλούδια από σπόρια για να φάω."

Ο Βραχμάνος βούλιαξε στην απελπισία. Παρ' όλα αυτά μια ισχνή ελπίδα γεννήθηκε μέσα του, όταν είδε το τσακάλι να έρχεται προς το μέρος τους. Αυτό, ίσως, να τον υποστήριζε.

"Ω, Θείε μου Τσακάλι, άκουσέ με και απόδωσε δικαιοσύνη!" ικέτευσε.

"Πες μου ολόκληρη την ιστορία από την αρχή μέχρι το τέλος," είπε το τσακάλι.

Ο Βραχμάνος αφηγήθηκε όλα όσα συνέβησαν με κάθε λεπτομέρεια.

"Ω, πόσο ηλίθιο εκ μέρους μου, αλλά μου διέφυγε η ουσία ολόκληρης της ιστορίας. Θα μπορούσες σε παρακαλώ να μου την αφηγηθείς ξανά απ' την αρχή;"

Ο Βραχμάνος είπε ξανά την ιστορία.

"Είναι πολύ παράξενο," είπε το τσακάλι κουνώντας το κεφάλι του, "όλα φαίνονται να μπαίνουν απ' το ένα αυτί και να βγαίνουν απ' το άλλο. Τώρα, για να δούμε ακριβώς πως έγιναν τα γεγονότα. Εσύ, αγαπητέ Βραχμάνε, ήσουνα, νομίζω, μέσα στο κλουβί και η τίγρη περνούσε ..."

"Όχι, όχι" διέκοψε η τίγρη, "είσαι ηλίθιο! Εγώ ήμουνα στο κλουβί."

"Και βέβαια!" αναφώνησε το τσακάλι υποκρινόμενο το ηλίθιο. "Ναι! Εγώ ήμουνα στο κλουβί -ω, όχι δεν ήμουνα- ωιμέ, ωιμέ! Τι έπαθε το μυαλό μου; Για να δω, το κλουβί ήταν μέσα στην τίγρη και ο Βραχμάνος περνούσε -όχι, όχι, πάλι δεν τα λέω σωστά ... Λοιπόν αγαπητοί μου φίλοι, συνεχίστε το δρόμο σας και ρωτήστε κάποιον άλλο, γιατί εγώ αποκλείεται να καταλάβω τι μου λέτε!"

"Θα καταλάβεις!" φώναξε η τίγρη εξαγριωμένη από την ηλιθιότητα του τσακαλιού. "Θα σε αναγκάσω να καταλάβεις!"

"Κοίτα εδώ. Είμαι η τίγρη."

"Ναι," είπε το τσακάλι.

"Κι αυτός είναι ο Βραχμάνος."

"Ναι," συμφώνησε το τσακάλι.

"Και αυτό είναι το κλουβί."

"Κι εγώ ήμουνα μέσα στο κλουβί. Κατάλαβες;"

"Ναι, όχι. Δηλαδή θα ήθελα να μπορούσα να το δω πιο ξεκάθαρα."

"Είσαι ηλίθιο! Απόλυτα ηλίθιο!" κραύγασε η τίγρη.

"Ναι, ίσως και να είμαι," είπε το τσακάλι. "Αλλά θα ήθελα να ήξερα πως μπήκες στο κλουβί!"

"Πως; Ε, μα με το συνηθισμένο τρόπο, βέβαια, βρε βλάκα!" Λέγοντας αυτό πήδηξε μέσα στο κλουβί και φώναξε: "Μ' αυτό τον τρόπο. Τώρα καταλαβαίνεις;"

"Απόλυτα!" διαβεβαίωσε το τσακάλι. Και τότε, κινούμενο γρήγορα, έκλεισε την πόρτα, φυλακίζοντας μέσα την τίγρη. Ο Βραχμάνος ευχαρίστησε το τσακάλι για τη βοήθεια και συνέχισε το δρόμο του..
___________________________________________________________________________________

Τελικά έχει πολύ νόημα αυτό το παραμύθι. Καταστρέφουμε την φύση και τότε η φύση κάνει τα αντίποινα και φέρνει καταστροφές στις "υλικές" περιουσίες των ανθρώπων. Εδώ βλέπουμε οτι και τα ζώα κάνουν αντίποινα.

Monday 6 December 2010

Ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ σχετικά με την προώθηση των σχεδίων ΠΔ των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

                 Μετά από εισήγηση του ΥΠΕΠΘ και απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου

Την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010, στα πλαίσια του 19ου Τακτικού Συνεδρίου της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, ο Υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα Α.Ε.Ι (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι), Ι. Πανάρετος, ανακοίνωσε μονολεκτικά, χωρίς λεπτομέρειες και διευκρινίσεις, την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για αποστολή στο Σ.τ.Ε, οχτώ σχεδίων Π.Δ τα οποία αφορούν 18 ειδικότητες Τ.Ε.Ι και δυο για ειδικότητες πανεπιστημιακών τμημάτων, για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο, πριν την έκδοση τους.

Πράγματι, μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες 28 χρόνων των εκάστοτε Πολιτικών Ηγεσιών του Υπουργείου Παιδείας, συνυπογράφτηκαν τα εκκρεμή Π.Δ που αφορούν σημαντικές ειδικότητες Τμημάτων Τ.Ε.Ι.

Το Υπουργείο Παιδείας επικαλείται ήδη, με σχετική ανακοίνωση του, ότι λύνει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, το οποίο κρατούσε σε ομηρία χιλιάδες Πτυχιούχους των Τ.Ε.Ι, παρότι είναι γνωστό, ότι η διαδικασία για τη δημοσίευση των σχετικών Π.Δ απαιτεί αρκετούς μήνες.

Η Κυβέρνηση με την ανωτέρω απόφαση της, προφανώς με τις «διαβεβαιώσεις» της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ η οποία εισηγήθηκε τα σχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, είναι λογικό να θεωρεί ότι επιλύει ένα χρονίζον πρόβλημα με πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για χιλιάδες Πτυχιούχους Τ.Ε.Ι.

Όμως η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ, με τη μακροχρόνια εμπειρία της στα επαγγελματικά θέματα, την προειδοποιεί ότι θα διαψευστεί κατά τη διαδικασία εφαρμογής των σχετικών Π.Δ, εάν δεν υποχρεώσει την Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να τροποποιήσει τα επίμαχα σημεία των σχετικών διατάξεων που εάν παραμείνουν τινάζουν το όλο εγχείρημα της στον αέρα και εξαπατούν τους πτυχιούχους.

Υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι το 2003 είχαν υπογραφεί από όλους τους τότε συναρμόδιους Υπουργούς της, τα αντίστοιχα σχέδια Π.Δ και τα είχε αποστείλει στο Σ.τ.Ε για επεξεργασία, τα οποία δεν παρουσίαζαν τα σημερινά προβλήματα.

Δυστυχώς η παρούσα Ηγεσία του ΥΠΕΠΘ τα αγνόησε συστηματικά και προτίμησε τα σχέδια του Σ.Α.Τ.Ε (Δεκέμβριος 2008) τα οποία όμως και αυτά κακοποίησε.

Βέβαια, κατά περίεργο τρόπο σεβάστηκε ως «κόρη οφθαλμού» το κατάπτυστο σχέδιο Π.Δ αντικατάστασης του 318 των Ταλιαδούρου – Ξανθόπουλου (2006) που, εάν εκδοθεί, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για τις ειδικότητες Δ. Έργων, Ε. Υποδομής, κλπ.

Ειδικότερα ο αρμόδιος Υφυπουργός ουδέποτε συζήτησε με τις Ενώσεις των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι τα σχέδια Π.Δ. πριν την εισήγηση τους στο Υπουργικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές αντιφάσεις σε επιμέρους διατάξεις οι οποίες είτε συγκρούονται μεταξύ τους είτε είναι αντίθετες με τη νομοθεσία για τα Τ.Ε.Ι.

Η πρόβλεψη περί «διευρυμένων Επιμελητηρίων» (Τεχνικό, Γεωτεχνικό κλπ), προϋποθέτει αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για τα Επιμελητήρια αυτά. Επίσης πρέπει να ρυθμιστεί ο ρόλος, η σύνθεση του «διευρυμένου επιμελητηρίου», οι όροι και οι προϋποθέσεις λειτουργίας του καθώς και να οριστούν οι οικείες επαγγελματικές ενώσεις, οι οποίες θα οργανώνουν το επάγγελμα και θα υπερασπίζονται τα επαγγελματικά συμφέροντα των Πτυχιούχων Τ.Ε.Ι, όπως προβλέπεται από τις σχετικές Οδηγίες της Ε.Ε και το ελληνικό Σύνταγμα.

Η επίκληση από το ΥΠΕΠΘ ότι η «τελική μορφή» των σχεδίων Π.Δ εγκρίθηκε από την κοινή Συνεδρίαση Σ.Α.Τ.Ε – Σ.Α.Π.Ε είναι άνευ ουσίας καθώς δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της για τις αντιφάσεις και αοριστίες των σχεδίων, τις οποίες άγνωστος σε εμάς συντάκτης με «χειρουργική επέμβαση» επέφερε σε αυτά.

Τα σχέδια Π.Δ όπως αποστέλλονται στο Σ.τ.Ε, εάν δεν αλλάξουν τα επίμαχα σημεία κατά τη διάρκεια της νομικής επεξεργασίας τους στο Σ.τ.Ε, όποτε και αν εκδοθούν δε θα μπορούν να εφαρμοστούν.

Τα επίμαχα σημεία που εντοπίσαμε κυρίως στις παρ. 2.1 (εδάφια α και β) κάθε ειδικότητας καθώς και στο άρθρο «Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος» σε κάθε σχέδιο Π.Δ είναι: η εγγραφή σε «διευρυμένο Τεχνικό Επιμελητήριο» που θα πιστοποιεί και θα δίνει την άδεια άσκησης επαγγέλματος, χωρίς αυτό να έχει θεσμοθετηθεί καθώς και η εισαγωγή του όρου «φάσμα και όρια επιστημονικής, τεχνικής και επαγγελματικής ευθύνης», χωρίς να προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη σχετική νομοθεσία.

Ειδικότερα στο σχέδιο Π.Δ (αντί 318) που αφορά τις ειδικότητες των Πολιτικών Μηχανικών Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής, Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, εκτός των διατάξεων που αφορούν και τα υπόλοιπα σχέδια ΠΔ, επιπρόσθετα περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες μας παραπέμπουν σε βασιλικά διατάγματα και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το θεσμικό πλαίσιο των Τ.Ε.Ι.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ ήδη έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες κινήσεις που πρέπει να γίνουν κατά την επεξεργασία των Π.Δ από το Σ.τ.Ε με σκοπό τη διόρθωση των συγκεκριμένων διατάξεων.

Τονίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι το πρόβλημα δεν είναι απλά να εκδοθούν κάποια Προεδρικά Διατάγματα, αλλά το περιεχόμενο τους πρέπει να εξασφαλίζει την αυτόνομη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα όπως απορρέει από την ιδιότητα του Μηχανικού, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ειδικότητα και το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών.

Η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ με οδηγό τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου της θα δώσει τη μάχη μέχρι την πλήρη δικαίωση του Κλάδου σε συνεργασία με τους Κλαδικούς Εργασιακούς Συλλόγους της, με τις Ενώσεις Πτυχιούχων των άλλων Σχολών Τ.Ε.Ι, με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, με την Ο.Σ.Ε.Π – Τ.Ε.Ι αλλά και με όσες Διοικήσεις Τ.Ε.Ι είναι αποφασισμένες να μας στηρίξουν έμπρακτα.

Καλούμε τα μέλη της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ:
να μην παρασυρθούν από τη λεπτομερή καταγραφή των δραστηριοτήτων που εκτίθεται στα σχέδια, διότι για την εφαρμογή τους απαιτείται η σύσταση του «διευρυμένου Τεχνικού ή Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου», άδεια άσκησης επαγγέλματος και προσδιορισμός της τεχνικής και επαγγελματικής ευθύνης,
να μην επαναπαυθούν και να μην παρασυρθούν από τις απόψεις που αναπτύσσονται σε διάφορες ιστοσελίδες ή δημοσιεύματα από άτομα που δε γνωρίζουν ούτε το βάθος ούτε την έκταση του προβλήματος,
να προσέχουν τις πηγές πληροφόρησης οι οποίες εξυπηρετούν σκοπιμότητες διαφορετικές από τα πραγματικά μας συμφέροντα και πιθανά έχουν ως στόχο να μας αποπροσανατολίσουν.

Η Ένωση, μέσω της ιστοσελίδας της, θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που ανταποκρίνονται στην ουσία του προβλήματος, την κατάλληλη στιγμή.

Ο δρόμος είναι μακρύς, επίπονος και θα απαιτηθούν προσεκτικές κινήσεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας.

                                                                                                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.

Με νεότερη ανακοίνωση της η Ε.Ε.Τ.Ε.Μ θα εξειδικεύσει τις επιμέρους παρατηρήσεις της για κάθε σχέδιο Π.Δ, αλλά και γενικές παρατηρήσεις που αφορούν και τα σχέδια Π.Δ των Τμημάτων άλλων Σχολών των Τ.Ε.Ι, καθώς επίσης και τις σχετικές αποφάσεις του 19ου Τακτικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010.

Πηγή:
http://www.eetem.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=324:-10-&catid=54:news&Itemid=18

Saturday 4 December 2010

Εξελήξεις σχετικά με τα ΠΔ επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όλα τα συναρμόδια υπουργεία υπέγραψαν τα ΠΔ και τα έστειλαν στο ΣτΕ για νομικό έλεγχο.

Υπέγραψαν όλοι οι υπουργοί τα Π.Δ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των πτυχιούχων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ –ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ολα τα σχέδια των ΠΔ που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των ΣΑΠΕ-ΣΑΤΕ, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο.

Την ενημέρωση αυτή έκανε ο υφ.παιδείας Γιάννης Πανάρετος στο υπουργικό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά τα Προεδρικά Διατάγματα υπογράφηκαν από όλους τους υπουργούς , καθώς πολλές φορές , εδώ και 30 χρόνια , οι εκάστοτε υπουργοί Παιδείας έστελναν τα Π.Δ στους συναρμόδιους υπουργούς για υπογραφή , αλλά αυτά έμπαιναν στα συρτάρια, «φρενάροντας» έτσι την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ΤΕΙ .

Ο κ. Πανάρετος κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να κάνει δημόσια διαβούλευση επί των ΠΔ και να πάρει και τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών , οι οποίοι ενδεχομένως το έκαναν , γνωρίζοντας ότι ο υφ.Παιδείας είναι σε συχνή ανα όχι καθημερινή επαφή με τον πρωθυπουργό.

Είναι η πρώτη φορά που τα διατάγματα αυτά έφυγαν από τα υπουργικά γραφεία και προχωρούν στην τελική φάση. Για ορισμένα από αυτά η εκκρεμότητα διαρκούσε για 30 σχεδόν χρόνια.

Πηγή:

http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10575:ipegrapsan-oloi-oi-ipourgoi-ta-pd-gia-ta-epaggelmatika-dikaiomata-ton-ptixiouxon-ton-panepistimion-kai-tei-%96stelnontai-sto-ste&Itemid=1796