Tuesday 25 January 2011

Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση-παρωδία για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαβούλευση παρωδία για το άνοιγμα του επαγγέλματος του μηχανικού μέσω της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών. Τα σχόλια της διαβούλευσης για τους μηχανικούς μπορείτε να τα διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο
 
http://www.opengov.gr/minfin/?p=551

Γενικά συμπεράσματα:

Για άλλη μια φορά αποδείχτηκε οτι σαν λαός δεν μπορούμε να κρατήσουμε τις ισορροπίες που χρειάζονται σε μια τέτοια συζήτηση (ηλεκτρονική συζήτηση) ωστέ να μπορέσει να βγεί ένα αποτέλεσμα όσο το δυνατόν αντικειμενικότερο προς τις απόψεις των αρμόδιων και των ατόμων που σχολίαζαν και τους αφορά άμεσα το θέμα.

Για άλλη μια φορά ένας διάλογος σχετικός με το επάγγελμα του μηχανικού μετατράπηκε σε ρίνγκ μεταξύ πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ και διπλωματούχων μηχανικών αποφοίτων πολυτεχνικών σχολών.

Ο διάλογος ξεκίνησε με την άποψη ενός συναδέλφου οτι έπρεπε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο άρθρο 7 ωστέ οι απόφοιτοι ΤΕΙ να μην πληρώνουν εισφορές στο ΤΕΕ εφόσον δεν είναι μέλη του ενώ από τις μελέτες που εκπονούνται από μηχανικούς ΤΕ να μην παρακρατούνται εισφορές υπέρ ΤΣΜΕΔΕ αλλά να πηγαίνουν υπέρ του ΟΑΕΕ.  Αυτή ήταν μια δίκαιη άποψη καθώς οι απόφοιτοι σχολών ΣΤΕΦ των ΤΕΙ και μέλη της ΕΕΤΕΜ που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ασφαλίζονται στο ΤΣΜΕΔΕ αλλά στον ΟΑΕΕ. Εκτός από αυτό με αυτή την πρακτική ο ΟΑΕΕ θα εξασφαλίσει πόρους και κάποια ανάσα από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που έχει.

Στην συνέχεια ένας διπλωματούχος μηχανικός προφανώς διαβάζοντας το πρώτο σχόλιο καθώς δεν υπήρχε άλλο σχετικό με τα ΤΕΙ απάντησε "οι τεχνολόγοι να μην το παίζουν μηχανικοί". Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις καθότι υπάρχει νόμος που ορίζει οτι ο τίτλος του αποφοίτου ΤΕΙ σχολής Σ.Τ.ΕΦ φέρει τον τίτλο "πτυχιούχος μηχανικός ΤΕ" συμπεριλαμβανομένης και της αντίστοιχης ειδικότητας του τμήματος αποφοίτησης κάθε φορά.

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με απίστευτα συκοφαντικά σχόλια, λασπολογία κατά των ΤΕΙ από τους μεν και κατά των πολυτεχνείων από τους δε, γκρίνιες για τις πανελλήνιες τα μόρια των σχολών με σχόλια του τύπου "οι διαβασμένοι αδικούνται από το κράτος", και η κορυφή ήταν ορισμένα σχόλια άκρως προκλητικά και προσβλητικά για τα ΤΕΙ από μερικούς κομπλεξικούς.

Τα σχόλια μερικών διπλωματούχων αλλά και αποφοίτων ΤΕΙ που καλούσαν όσους είναι να κάνουν αφορισμούς είτε για τους μεν είτε για τους δε να σταματήσουν, δεν εισακούστηκαν, έτσι η συζήτηση η οποία αφορούσε την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών πήρε τρείς τροπές. Την πρώτη που αφορούσε το κανονικό θέμα και ήταν η κατάργηση των αμοιβών, την δεύτερη που δεν αφορούσε το θέμα και είχε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ και αποτέλεσε ένα 35% των σχολίων, και την τρίτη που δεν αφορούσε το θέμα και είχε σχέση με τα προβλήματα της δημόσιας παιδείας και τις πανελλήνιες εξετάσεις και αποτέλεσε ένα 5% των σχολίων.

Το μόνο σίγουρο συμπέρασμα από όλα αυτά είναι οτι ο έλληνας κοιτάει πως να φάει την κατσίκα του γείτονα αδιαφορόντας για αυτόν.

Παρακάτω παραθέτω και μερικά από τα ποιο προκλητικά σχόλια του "διαλόγου".

25 Ιανουαρίου 2011, 01:44 | Πανελλήνια Συσπείρωση Διπλωματούχων Μηχανικών για το ΤΕΕ

Οι αγράμματοι και αμόρφωτοι ΤΕΙτζίδες των 9000 μορίων όπως και τα κολλεγιόπαιδα θέλουν να μας κλέψουν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα για να μπορούν να υπογράφουν μεγαλύτερα έργα και έτσι να μειώσουν τον τζίρο των εταιριών και των τεχνικών γραφείων μας προς ώφελός τους ωστέ να μας εξαφανίσουνε από την αγορά.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ !

Τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα είναι τίτλοι που έχουν κατοχυρωθεί για τους διπλωματούχους ΕΜΠ στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και μετά παό σύμφωνη γνώμη του ΕΜΠ τους απέκτησαν και οι υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές. Οι τεχνολόγοι και τα κολλέγια δεν δικαιούνται στο ελάχιστο να απαιτούν την απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων των διπλωματούχων μηχανικών.

Επιβάλλεται άμεσα:

1. Το κλείσιμο όλων των ΤΕΙ της χώρας.
2. Μετατροπή των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε ανώτερες σχολές υπομηχανικών με περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα σε μελέτες.
3. Την μετατροπή του ΤΕΙ Πειραιά σε σχολή εργοδηγών με δικαιώματα σε εκτέλεση και επίβλεψη μεγάλων έργων χωρίς δικαίωμα υπογραφής σε μελέτες.
4. Ένταξη και εγγραφή των νέων πτυχιούχων υπομηχανικών και εργοδηγών σε μητρώα του ΤΕΕ μετά από αυστηρότατες εξετάσεις.
5. Δικαστική προσφυγή κατά του Π.Δ. που καθορίζει ως επαγγελματικό τίτλο του αποφοίτου ΣΤΕΦ-ΤΕΙ το «μηχανικός ΤΕ» καθώς και την αναγραφή του στις σφραγίδες.
6. Δικαστικές προσφυγές κατά οποιαδήποτε απόφασης,εγκύκλιου,Π.Δ. ή νόμου που εξισώνει μισθό τεχνολόγου ΤΕ με μηχανικού ΠΕ στον στενό δημόσιο και ευρήτερο δημόσιο τομέα.
7. Αποκλεισμός οποιουδήποτε τεχνολόγου από θέση προϊσταμένου σε δημόσια υπηρεσία.
8. Αναδρομικός έλεγχος από τις πολεοδομίες όλων των υποβληθέντων μελετών από τους πρώτους τεχνολόγους του θεσμού των ΤΕΙ (1983) άρα μετά την 1 – 1 – 1986 και σε περίπτωση λαθών αυστηρές κυρώσεις.
9. Απαγόρευση υποβολής μελέτης από τεχνολόγο με συνυπογραφή διπλωματούχου μηχανικού και σε περίπτωση παράβασης να αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Όποιος δεν καταλαβαίνει από λόγια θα καταλάβει από πράξεις.


25 Ιανουαρίου 2011, 20:53 | ΕΜΠ-ΤΕΕ

Ούτε δικαιώματα ούτε μελέτες ούτε ψύχουλο στους ΤΕΙτζίδες και τα ψευτο κολλέγια που θέλουν να κλείσουν τα τεχνικά γραφεία μας και να μην μπορούμε να βγάλουμε το ψωμί μας για τις οικογένειές μας.


25 Ιανουαρίου 2011, 19:27 | American College 

ΝΑΙ στην ισοτίμιση κολλεγίων και πολυτεχνείων !
ΝΑΙ στην στην εξίσωση μισθολογικών αμοιβών στο δημόσιο με την κατηγορία ΠΕ !
ΝΑΙ στην κατάργηση του ΤΕΕ και όλων των επαγγελματικών ενώσεων !
ΝΑΙ στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών !
ΝΑΙ στην κατάργηση πάσης φύσεως περιορισμών και μελετιτικών πτυχίων !

Όσοι διπλωματούχοι φοβούνται και γκρινιάζουν είναι οι βολεμένοι που τώρα θα ξεβολευτούν όταν θα ριχτούν στον πραγματικό ανταγωνισμό της αγοράς εργασίας !

Όσο για τους ΤΕΙτζίδες,εμείς είχαμε πίσω μας του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που έβαλε τα 2 πόδια του ελληνικού κράτους σε ένα παπούτσι,εσείς δεν το έχετε δυστηχώς οπότε θα περιμένετε επαγγελματικά δικαιώματα μέχρι την αιωνιότητα. Ναι… είναι άδικο,αλλά τι να κάνουμε? Αυτά έχει η ζωή !


25 Ιανουαρίου 2011, 11:19 | eng. 

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΕΙ , ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΥΜΕΤΕΡΟΙ,ΚΑΙ ΚΩΜΟΠΟΛΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΑΔΩΝ…………………..
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΤΟΥΣ ΔΩΣΑΤΕ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ,ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ………………


25 Ιανουαρίου 2011, 10:24 | Σύμβουλος Μηχανικός

Ετσι, ετσι, μπραβο στην συσπειρωση των διπλωματουχων. Μπροστα παιδια, μην περιμενουμε απ το ΤΕΕ.

Το ιδιο σκηνικο με τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ εργα, σε λιγο μπορει να παιχτει και στα ΔΗΜΟΣΙΑ. ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!

Εκει, ορθα ο νομοθετης, ειχε αποκλεισει την εισοδο των ΤΕΙτζηδων στο μελετητικο δυναμικο της χωρας. ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ!!!!! Τωρα ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙ οι απαιτησεις, με «μισες μοναδες», με «συνυπογραφες» κλπ…

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ ΤΩΝ ΤΕΙ, και τη δηθεν υποβολη εντολων απ την ΕΕ. Να τελειωσει επιτελους αυτο το παραμυθι!!!!!

ΑΜΕΣΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΕΙ.

Θεσπιση του μητρωου Ιδιωτικων Εργων, ωστε οπως στα ΔΗΜΟΣΙΑ να γινονται και στα ιδιωτικα ΜΟΝΟΝ ΕΡΓΟΛΗΠΤΕΣ και να απασχολουνται εκει. Αυτος ειναι ο ρολος τους.

Ελεος πια με αυτο το κρατος!!!


25 Ιανουαρίου 2011, 00:34 | Π ΒΑΚΡΟΣ

ΕΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΘΑ ΑΝΟΙΓΑΝ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΑΤΕΙ(αληθεια πως τους αναφερει η γνωμοδοτηση της επιτροπης ανταγωνισμου)ΚΑΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ
ΚΑΙ Η ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΕΙ

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΒΑΘΥ ΚΡΑΤΟΣ
ΚΑΛΥΝΥΧΤΑ ΤΕΕ (ΕΡΧΕΤΑΙ ΩΣΟΝΟΥΠΩ)
Α ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ
ΜΑΜΑ ΕΧΩ GRECOMASTER ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ»"»"
ΕΜΕΝΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΕΡΓΑΤΗΣ, ΧΑΣΑΠΗΣ,ΜΑΝΑΒΗΣ,ΠΑΓΩΤΑΤΖΗΣ..
ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ

24 Ιανουαρίου 2011, 02:33 | kwstas


Ρε ξυπνήστε, θα μας φάνε οι ΤΕΙτζήδες. Οι άνθρωποι είναι κυρίως για το εργοτάξιο. Δεν τους υποτιμώ αλλά επιτέλους έκαστος στο είδος του…Έχουμε μοχθήσει για να γίνουμε Διπλ.Μηχανικοί, δεν διαβάσαμε ένα απόγευμα για να πάμε την επόμενη μέρα να περάσουμε το μάθημα..Μήν μας εξισώνετε!
Επίσης,τονίζω προς όλους το αυτονόητο: άν καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές τότε ζήτω που καήκαμε! Η πιο φθηνή προσφορά θα περνάει..Απλά πράγματα..Πρέπει όλοι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί να ξεσηκωθούμε..Βλέπετε τους φαρμακοποιούς τί κάνουν? Εμείς τί κάνουμε? Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τί κάνει? Τέρμα οι δηλώσεις του προέδρου…Πίεση κύριε πρόεδρε,πίεση! Συνάδελφοι εννοθείτε, αφήστε τα γραφεία σας και τις δουλειές σας και παλέψτε για το αυτονόητο:να μήν καταργηθούν τα κεκτημένα! Έστω στην χειρότερη ας μειωθούν οι ελάχιστες αμοιβές (πχ10%), όχι όμως κατάργηση!Η κατάργηση σημαίνει εώς και 50% κάτω, το διανοείστε? Είναι ο απόλυτος εξευτελισμός! Ας οργανωθούμε!Ο κύριος Σπίρτζης άς δηλώσει βροντερό παρόν, το θέμα είναι σοβαρό! Έχουμε μοχθήσει για να γίνουμε Διπλ.Μηχανικοί, δεν διαβάσαμε ένα απόγευμα για να πάμε την επόμενη μέρα να περάσουμε το μάθημα..Μήν μας εξισώνετε!
Και κάτι τελευταίο,κάτι άκουσα ότι η Κυβέρνηση εξετάζει την μείωση των εισακτέων και την κατάργηση του ΤΕΙ Πειραιά και κάποιων τμημάτων περιφεριακών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ! Με βρίσκει απολύτος σύμφωνο..Σωστός καταμερισμός θέσεων εργασίας,άρα και Διπλ.Μηχανικών, έλεος πιά..Ο κάθε μπούφος να γίνεται Μηχανικός,έλεος! Όσοι είστε μπαμπάδες, να μάθετε στα παιδιά σας ότι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσει το επαγγέλμα παρά μόνο άν αξίζει,άν νοιώθει,άν στροφάρει και φυσικά άν του αρέσει!Υπάρχουν και άλλα επαγγέλματα τα οποία αυτή τη στιγμή τα κάνουν οι αλλοδαποί και εμείς δηλώνουμε ανεργία, πίνοντας καφέ!
Οι Ελλήνες είναι ένας έξυπνος λαός, άς το αποδείξουμε με το να γίνουμε πιο οργανωμένοι και πιο αξιοκράτες.Μην κοιτάμε το εγώ αλλά το εμείς!
ΥΓ. Άν δεν παλέψουμε όπως οι φαρμακοποιοί τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας και δεν θα μας φταίει ο Παπανδρέου,Ο Παπακωνσταντίνου και η Μπιρμπίλη,απλά πράγματα!Πάμε γερά με τσαμπουκά!


23 Ιανουαρίου 2011, 16:19 | M. ENGINEER

ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΠΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΤΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ,ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ‘ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ’ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ( ΑΚΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ,ΝΟΜΙΣΑΝ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ) , ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΣΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΙΑΜΑΡΤΗΡΗΤΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΤΕΙ ΜΕ 12,10,8,4,0, Η ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΜΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ »ΔΩΣΕ ΘΑΡΡΟΣ ………..
ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ.
ΣΤΑ ΤΕΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΔΙΔΑΞΑΝ ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΙΣΑΞΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ;;;;;
ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΕΛΕΙΠΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ.
ΣΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΕΓΩ ΤΟΤΕ, ΕΙΣΤΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ Ο ΚΡΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ,ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΣΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ.
ΣΑΣ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΑΓΝΟΙΑΣ ΝΟΜΙΣΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΝ.
Ο ΡΟΛΟΣ ΣΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΛΗΤΕΟΣ ΟΥΤΕ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ,ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟΥ.
ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΚΕΙ, ΔΩΣΤΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ Η ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ — ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ–

22 Ιανουαρίου 2011, 22:24 | ΕΛΙΣΑΒΕΤ Θ. ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ

Επιστρέφω όλα τα υποτιμιτικά σχόλια κατά των μηχανικών σ’ αυτούς που τα εκτόξευσαν τόσο κακόβουλα και τόσο απερίσκεπτα, αλλά έτσι είναι «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Το επάγγελμά μας δεν είναι κλειστό και αν θέλετε δεν είναι καν επάγγελμα, είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ. Δε φτάνει που έχουμε στις πλάτες μας όλον τον ποινικό κώδικα, έρχονται τώρα να μας εξομοιώσουν με αποφοίτους ΤΕΙ, κολλεγίων κλπ. Ας κάνουν λοιπόν τις μελέτες οι «ξερόλες» γιατί εγώ προσωπικά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να μπω στην αδράνεια, αν δεν εξασφαλιστούν:
- οι ελάχιστες αμοιβές,
- οι μηχανισμοί ελέγχου
- οι επιστημονικοί τίτλοι,
- τα δικαιώματά μας.


22 Ιανουαρίου 2011, 02:46 | Mechanical engineer bsc,msc.

Αφήστε τις γκρίνιες με τα επαγγελματικά δικαιώματα για τους πολίτες και τους πτυχιούχους διαφόρων βαθμίδων που θέλουν να εξασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν στην Ελλάδα και δεν μπορούν. Αυτά τα περί 5 ετών σπουδών και πανελληνίων εξετάσεων φροντηστηρίων και 19000 μορίων είναι από τα ποιό top χαζά επιχειρήματα που ακούγονται μόνο στην Ελλάδα εξαιτίας του σάπιου συστήματος παιδείας που υπάρχει επί δεκαετίες. Και δεν έχετε την γνώση να κρίνετε ιδρύματα και πανεπιστήμια που είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις ανώτερα σε όλες τις έρευνες από τα ελληνικά τα οποία έχουνε μετατραπεί σε δημόσια τουαλέτα με τους αναρχικούς τις παρατάξεις και όλες τις παράνομες δραστηριότητες που διαδραματίζονται γύρω από τους χώρους των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Λοιπόν για να τελειώνουμε.

Οποιαδήποτ μελέτη μπορεί να κάνει όποιος θέλει εφόσον γνωρίζει οτι μπορεί να το κάνει αλλά και αναλαμβάνει όλες τις ευθύνες σε περίπτωση σφάλματος. Στατική μελέτη και ο μαθηματικός και ο φυσικός και ο απόφοιτος πανεπιστημίου του εξωτερικού και ο απόφοιτος κολλεγίου μπορεί να κάνει και εφόσον κατέχει msc ή phd στο αντικείμενο ακόμα καλύτερα. Τα κολλέγια πλέον είναι ισότιμα με τα ΑΕΙ με νόμο της Ε.Ε. και οι απόφοιτοί τους έχουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα,οπότε τσάμπα γκρινιάζετε.

Να δωθούν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα στα ΤΕΙ,τα επιχειρήματα οτι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φράγματα γέφυρες και ουρανοξίστες είναι επίσης της πλάκας,ας βρεθούν οι κατασκευαστικές που θα έχουν τον τζίρο να φτιάξουν τέτοια έργα. Δεν θα χαντακώνονται άνθρωποι επειδή είμαστε υπανάπτυκτη κατασκευαστικά χώρα.

Να δωθούν επίσης πλήρης επαγγελματικά δικαιώματα κατά ειδικότητα σε μελέτη και επίβλεψη στους πιστοποιημένους από τον ΟΕΕΚ αποφοίτους των ιδιοτικών/δημοσίων ΙΕΚ καθώς και στα κέντρα ελευθέρων σπουδών ΚΕΚ. Είναι ντροπή και αίσχος για την Ελλάδα του 2011 ένας απόφοιτος τμήματος τεχνικών εγκαταστάσεων θέρμανσης και ψύξης να μην μπορεί να εκπονήσει μελέτη θέρμανσης ψύξης κλιματισμού σε οποιοδήποτε χώρο ή ένας ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης να μην μπορεί να σχεδιάσει μια ηλεκτρική εγκατάσταση,μόνο μαθηματικούς τύπους χρειάζεται να εκτελεστούν και ένα έτοιμο λογισμικό τα βγάζει όλα στο πίτς φιτίλι.

Τέλος να δωθούν πλήρη δικαιώματα εκτέλεσης και επίβλεψης εργασιών στους αποφοίτους πολυκλαδικών λυκείων / Τεχνικών λυκείων και επαγγελματικών λυκείων.

Ο μοναδικός που θα δείξει ποιος πρέπει να εκτελέσει μια μελέτη και αυτό που θέλει να κάνει είναι η αγορά εργασίας. Δεν είναι ούτε τα επαγγελματικά δικαιώματα ούτε οι νόμοι τα Π.Δ. και οι εγκύκλιοι ούτε τα μελετιτικά πτυχεία και οι άδειες άσκησης επαγγέλματος ούτε το ΤΕΕ ούτε η ΕΕΤΕΜ ούτε οποιοσδήποτε επαγγελματικός ή συνδικαλιστικός σύλλογος.

Όσοι γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται είναι βολεμένοι που προσπαθούν να τα κονομίσουν με τις δικαιολογίες της ελάχιστης αμοιβης και προσπαθούν να εκτοπίσουν με «νόμιμες» διαδικασίες τις άλλες επαγγελματικές ομάδες για να μην χάνουν δουλειές και μειωθούν τα κέρδη τους. Για αυτό πλήρης κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών προς οποιονδήποτε (ΤΕΕ,ΕΕΤΕΜ,ΤΣΜΕΔΕ,ΟΑΕΕ,ΕΜΠ ΑΠΘ,κτλπ). Να υπάρχει μονάχα το ΦΠΑ 23%. Επίσης πλήρης κατάργηση του ΤΕΕ και μετατροπή του σε ΝΠΙΔ,δεν ενδιαφέρει τον απόφοιτο του κολλεγίου του ΤΕΙ και οποιουδήποτε πανεπιστημίου να πληρώνει εισφορές υπέρ ΕΜΠ και ΤΕΕ που ουδε ένα ώφελος έχουν αποκομίσει από αυτά.

Monday 17 January 2011

Πρόστιμο 60.000 ευρώ στο ΤΕΕ από την επιτροπή ανταγωνισμού. «Απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών»

Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, επειδή με αποφάσεις του υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων, αποβλέποντας και οδηγώντας «στην αύξηση των αμοιβών των μηχανικών», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Μάλιστα, επιβάλλεται στο Τ.Ε.Ε. επιπλέον πρόστιμο 10.000 ευρώ ημερησίως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι το Τ.Ε.Ε., με αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την Πολιτεία, και υιοθέτησε ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και με τον τρόπο αυτό απέβλεψε και οδήγησε στην αύξηση των αμοιβών αυτών.

Οι πράξεις αυτές, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού στην αγορά παροχής υπηρεσιών μηχανικών που εμπλέκονται στην κατασκευή ιδιωτικών έργων. Για την παράβαση αυτή η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε στο ΤΕΕ πρόστιμο 60.000 ευρώ.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε, επίσης, στο ΤΕΕ:

α) να παύσει την παράβαση και να μην λαμβάνει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών,

β) να αναπροσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών κατά τρόπο σύμφωνο με το γράμμα και πνεύμα της Απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο, και

γ) να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για την Απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με δημοσίευση στο Ενημερωτικό του Δελτίο και με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, αφού θέσει προηγουμένως το σχετικό δελτίο υπόψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Τα ανωτέρω μέτρα συμπεριφοράς υπό β) και γ) θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από το ΤΕΕ μετά τη λήξη μεταβατικής περιόδου εξήντα (60) ημερών και, για την περίπτωση μη συμμόρφωσης του ΤΕΕ με την απόφαση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού απείλησε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης.

Σημειώνεται ότι το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στην παρούσα υπόθεση, δεν αποκλείει στο μέλλον την επιβολή υψηλότερων προστίμων για τυχόν παραβάσεις ενώσεων, συλλόγων ή επιμελητηρίων ελευθέρων επαγγελματιών.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4613545

Friday 14 January 2011

Η συνέχεια της προηγούμενης ιστορίας με την ΔΕΗ και τα φωτοβολταϊκά. [ Αναδημοσίευση κειμένου από το http://tro-ma-ktiko.blogspot.com ]

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_5564.html

Κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών Έρευνας και Περιβάλλοντος την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 έγινε γνωστό ότι η ΔΕΗ...έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ στο οποίο την ενημερώνει ότι σε 18 νομούς της... χώρας τα δίκτυα της ΔΕΗ είναι κορεσμένα, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την έγκριση αιτήσεων που έχουν κατατεθεί από αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, εκτός αν δρομολογηθεί επέκταση των δικτύων με δαπάνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μεταξύ των νομών αυτών είναι αυτοί της Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.
Παράλληλα σε με μία προσέγγιση της ΔΕΗ ως προς τις δυνατότητες των δικτύων μέσης τάσης στους παραπάνω νομούς, προκύπτει ότι η συνολική ισχύς των αιτήσεων σε πολλούς από αυτούς, μόνο για φωτοβολταϊκές μονάδες, υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνει το διπλάσιο της ελάχιστης ζήτησης για τις ώρες 11 το πρωί με 4 το μεσημέρι, τις ώρες δηλαδή που τα φωτοβολταϊκά προσφέρουν τη μέγιστη παραγωγή τους.

Επιπροσθέτως η ΔΕΗ αντιμετωπίζει δυσκολίες για την εξέταση των κατατεθεισών αιτήσεων λόγω της έλλειψης του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού για την πραγματοποίηση των αναγκαίων αυτοψιών
Επισημαίνεται ότι οι αγρότες έχουν ήδη καταβάλει σημαντικά ποσά για να υποβάλουν τις αιτήσεις τους, τα οποία θα χάσουν σε περίπτωση που αυτές απορριφθούν. Το κόστος της αίτησης ανέρχεται σε 3.000 με 4.000 ευρώ, τιμές στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το παράβολο (300 ευρώ + ΦΠΑ για σταθμούς ισχύος μέχρι 20 KW και 500 ευρώ + ΦΠΑ για σταθμούς ισχύος από 20 έως 100 KW) και το κόστος της μελέτης, το οποίο ποικίλλει ανάλογα με τη διαδικασία που επέλεξε ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να ακολουθήσει.
Είναι προφανές ότι οι ζημιωμένοι από αυτή την εξέλιξη είναι οι αγρότες, οι οποίοι πίστεψαν, παρακινούμενοι από κάποιους, ότι θα μπορούσαν να ενισχύσουν το εισόδημά τους με την παραγωγή ενέργειας.

Ποιοί και γιατί παρακίνησαν τους αγρότες, ενώ δεν είχαν προηγηθεί συνεννοήσεις με τη ΔΕΗ να υποβάλλουν τεράστιο αριθμό αιτήσεων και να πιστέψουν ότι θα γίνουν παραγωγοί ενέργειας;
Όσοι το έκαναν πρέπει να κατονομασθούν και να απολογηθούν. Φέρουν βαρύτατες ευθύνες τις οποίες θα πρέπει να αποδεχθούν, όποιοι και αν είναι. Θα φέρω το θέμα στη βουλή μαζί με άλλους συναδέλφους από τις περιοχές που αναφέρονται παραπάνω.

Και θα ερωτήσουμε τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης :

α) Ποια είναι η μελέτη που είχε πραγματοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ, τη ΔΕΗ ή άλλο κρατικό φορέα για την αποτύπωση του βαθμού κορεσμού των δικτύων – ή των γραμμών τάσης - της ΔΕΗ στους νομούς της χώρας, ενόψει της νομοθέτησης της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών γενικότερα αλλά και ειδικότερα από αγρότες; (αντίγραφο της μελέτης να κατατεθεί)
β) Ποια είναι η προοπτική επέκτασης των δικτύων στους νομούς στους οποίους τα δίκτυα είναι κορεσμένα, με ποιο χρονοδιάγραμμα και με δαπάνη ποιού μέρους;
γ) Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικά και χωριστά σε κάθε ένα από τους 16 παραπάνω νομούς;
δ) Ποια τα περιθώρια εγκατάστασης φωτοβολταϊκών από αγρότες σε καθένα από τους υπόλοιπους νομούς της χώρας και πόσες αιτήσεις αγροτών μπορεί να ικανοποιήσουν;
ε) Ποιο το χρονοδιάγραμμα της ΔΕΗ για την εξέταση των αιτήσεων των αγροτών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους νομούς που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού στα δίκτυα τους;
στ) Πόσες από τις αιτήσεις των αγροτών (ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) προετοιμάστηκαν, ως προς την αναγκαία τεχνική μελέτη, μέσω των μελετητικών γραφείων με τα οποία συνεργάσθηκε η ΠΑΣΕΓΕΣ;
ζ) Σε περίπτωση που δεν προκύψει δυνατότητα έγκρισης αιτήσεων τόσο στους δεκαέξι νομούς που αντιμετωπίζουν ήδη το πρόβλημα κορεσμού στα δίκτυα της ΔΕΗ όσο και στους υπόλοιπους νομούς, αν εξετάζεται η επιστροφή του παραβόλου που έχει κατατεθεί από τους αγρότες κατά την υποβολή των αιτήσεων τους στη ΔΕΗ;
η) Σε ποιες διορθωτικές ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους αγρότες;

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και οι αγρότες δεν θα ανεχθούν παρόμοιο εμπαιγμό.
Έπεται συνέχεια.

Σοφία Γιαννακά
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
http://bonitsapress.blogspot.com

Wednesday 12 January 2011

Η κοροϊδία του κράτους προς τους αγρότες για τα φωτοβολταϊκα συστήματα στα χωράφια. Τζάμπα πετάξατε τα λεφτά σας αγρότες.

Μετά από πρωϊνή αναφορά δημοσιογράφου στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ στο τηλεοπτικό κανάλι του ΣΚΑΪ, έγινε γνωστό οτι 1 στις 2 αιτήσεις (περίπου 35000 στο σύνολο) που υπέβαλαν αγρότες για να συνδεθούνε φωτοβολταϊκά πλαίσια που είχαν εγκατεστημένα στα χωράφια τους με το δύκτιο της ΔΕΗ, όχι μόνο θα αργήσουν να διεκπεραιωθούν αλλά δεν θα γίνουν δεκτές ποτέ.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε συγκεκριμένα οτι ο κ. Αρθούρος Ζέρβας που είναι πρόεδρος της ΔΕΗ είπε: Εμάς κανένας δεν μας ρώτησε.....     Ουσιαστικά λοιπόν περισσότερες αιτήσεις από 1 στις 2 δεν θα γίνουν δεκτές διότι σε 18 από τους 32 νομούς της Ελλάδας στους οποίους υπάρχουν φωτοβολταϊκα, το ηλεκτρικό δύκτιο της ΔΕΗ είναι υπερκορεσμένο πλέον και δεν αντέχει.

Θεωρητικά, μπορεί η συμμετοχή των Φ/Β πλαισίων να βοηθάει οικονομικά τους κατόχους τους και να μειώνει την παραγωγή ρύπων στο περιβάλλον, αλλά για να μπορέσει το ρεύμα να πάει στο δύκτιο της ΔΕΗ θα περάσει από τους υπάρχοντες αγωγούς ηλεκτρισμού άρα έχουμε υπερφόρτωση του δυκτίου.

Οι αγρότες όμως επένδυσαν και ΠΛΗΡΩΣΑΝ για την εγκατάσταση Φ/Β στα χωράφια τους και τώρα τα χρήματά τους πάνε χαμένα. Άλλη μια απάτη και ψευτιά του κράτους ή μάλλον του ΠΑΣΟΚ περί πράσινης ενέργειας και πράσινων αλόγων. Δικαιολογίες του τύπου η ΔΕΗ δεν ήξερε το κράτος δεν ήξερε κτλπ δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν πλέον, ειδικά στην εποχή που ζούμε.

Friday 7 January 2011

Καλή χρονιά, έστω και καθυστεριμένα.

Ας ελπίσουμε τον νέο χρόνο να επιλυθεί οριστικά το θέμα με τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και τα προσωρινά προβλήματα με την εγκύκλιο που απαγορεύει από μερικές νομαρχίες την έκδοση αδειών σε αποφοίτους του τμήματός μας. Ακόμη έχουμε το εθνικό πλαίσιο προσώντων στο οποίο θα καταταγούν όλοι οι πτυχιούχοι.

Η χρονιά αυτή εκτός από τα εργασιακά θέματα θα είναι ενδιαφέρουσα και στις επαγγελματικές ευκαιρίες που θα προκύψουν στον τομέα της ενέργειας. Έχουμε την εφαρμογή ΚΕΝΑΚ και τις διαδικασίες των μελετών, έχουμε φωτοβολταϊκά συστήματα και πολλά άλλα που θα μας απασχολήσουν.

Καλή χρονιά λοιπόν !