Wednesday 12 January 2011

Η κοροϊδία του κράτους προς τους αγρότες για τα φωτοβολταϊκα συστήματα στα χωράφια. Τζάμπα πετάξατε τα λεφτά σας αγρότες.

Μετά από πρωϊνή αναφορά δημοσιογράφου στην εκπομπή ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ στο τηλεοπτικό κανάλι του ΣΚΑΪ, έγινε γνωστό οτι 1 στις 2 αιτήσεις (περίπου 35000 στο σύνολο) που υπέβαλαν αγρότες για να συνδεθούνε φωτοβολταϊκά πλαίσια που είχαν εγκατεστημένα στα χωράφια τους με το δύκτιο της ΔΕΗ, όχι μόνο θα αργήσουν να διεκπεραιωθούν αλλά δεν θα γίνουν δεκτές ποτέ.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε συγκεκριμένα οτι ο κ. Αρθούρος Ζέρβας που είναι πρόεδρος της ΔΕΗ είπε: Εμάς κανένας δεν μας ρώτησε.....     Ουσιαστικά λοιπόν περισσότερες αιτήσεις από 1 στις 2 δεν θα γίνουν δεκτές διότι σε 18 από τους 32 νομούς της Ελλάδας στους οποίους υπάρχουν φωτοβολταϊκα, το ηλεκτρικό δύκτιο της ΔΕΗ είναι υπερκορεσμένο πλέον και δεν αντέχει.

Θεωρητικά, μπορεί η συμμετοχή των Φ/Β πλαισίων να βοηθάει οικονομικά τους κατόχους τους και να μειώνει την παραγωγή ρύπων στο περιβάλλον, αλλά για να μπορέσει το ρεύμα να πάει στο δύκτιο της ΔΕΗ θα περάσει από τους υπάρχοντες αγωγούς ηλεκτρισμού άρα έχουμε υπερφόρτωση του δυκτίου.

Οι αγρότες όμως επένδυσαν και ΠΛΗΡΩΣΑΝ για την εγκατάσταση Φ/Β στα χωράφια τους και τώρα τα χρήματά τους πάνε χαμένα. Άλλη μια απάτη και ψευτιά του κράτους ή μάλλον του ΠΑΣΟΚ περί πράσινης ενέργειας και πράσινων αλόγων. Δικαιολογίες του τύπου η ΔΕΗ δεν ήξερε το κράτος δεν ήξερε κτλπ δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν πλέον, ειδικά στην εποχή που ζούμε.

6 comments:

Anonymous said...

Όλα αυτά που αναφέρει η ΔΕΗ είναι αλήθεια. Αλλά γιατί πρέπει να τα ρίχνουμε όλα στο κράτος??.Δεν λέω ότι δεν φταίνε αλλα υπάρχουν και άλλα.
Οι συνάδελφοι μηχανικοί που έφτιαξαν τους φακέλους για την υπαγωγή δεν το ήξεραν ότι "παίζει" το πρόβλημα της υπερφόρτωσης του δικτύου? Αν δεν το ξέρουν τότε είναι άσχετοι και αν το ήξεραν και δεν ενημέρωσαν είναι λαμόγια και το μόνο που ήθελαν ήταν τα λεφτά. Επίσης φακέλους για υπαγωγή έκαναν οι αγρότες και γι'αυτούς πλήρωσαν και όχι εγκαταστάσεις Φ/Β...Ναι λεφτά χάθηκαν , αλλά ποιοι τα πήραν???

EnergyTechnology said...

Για να μην λέω γενικεύσεις τότε οτι φταίει το κράτος θα έλεγα ποιο συγκεκριμένα οτι φταίει κατά πρώτον η ΔΕΗ που είναι ΔΕΚΟ (ευρήτερος δημόσιος τομέας) και οι αρλούμπες του ΠΑΣΟΚ περί πράσινης ανάπτυξης, διότι κάτι τέτοια ακούει ο κοσμάκης και πηγαίνει σοριδόν και βάζει φωτοβολταϊκά στα σπίτια και τώρα έχουμε τον ΚΕΝΑΚ με επιπλέον έξοδα για όσους θελήσουν να εκμισθώσουν ή να πουλήσουν κάτι.

Για το αν ήξεραν οι μηχανικοί περί του θέματος προσωπικά θα σου έλεγα πως το μόνο που ξέραν είναι οτι όσοι υποβάλλουν αιτήσεις σύνδεσης θα αργούσαν από πολύ εως πάρα πολύ, σε καμία περίπτωση όμως οτι δεν θα γινόντουσαν καθόλου δεκτές. Και στο κάτω κάτω πως να το ξέρουν αυτό ? Η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη από πριν να κάνει ενημέρωση για το τι συμβαίνει.

Και τέλος για τους φακέλους επειδή δεν πολυκατάλαβα τι εννοείς. Φακέλους υπέβαλλαν οι μηχανικοί για τους αγρότες, οι αγρότες πλήρωσαν τόσο τον μηχανικό όσο και την εταιρία που τοποθέτησε την όλη εγκατάσταση Φ/Β με τους συσσωρευτές κτλπ. Υπάρχουν και μερικοί μηχανικοί που έχουν συστήσει εταιρία εγκατάστασης Φ/Β οπότε κάνουν και μελέτη τοποθετούν και τα Φ/Β οπότε τα χρήματα πήγαν και στους μηχανικούς και στις εταιρίες.

Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι σχέση έχει αυτό. Ο κάθε άνθρωπος για να κάνει μια οποιαδήποτε δουλειά θα πληρωθεί για αυτήν,το πόσο είναι άλλο θέμα. Και οι μηχανικοί τις δουλειές τους κάναν, δε νομίζω οτι φταίει κανένας μηχανικός. Μόνο οι μηχανικοί-στελέχη της ΔΕΗ είναι σε θέση να ξέρουν οτι θα συμβεί μαζική απόρριψη όλων των αιτήσεων.

Anonymous said...

Ρε παιδια αμαν και αυτοι οι αγροτες.Βρισκουν τους πιο απιθανους τροπους που νομιζουν οτι θα τους αποφερουν ευκολο κερδος.Μηπως να γυρισουν στη δουλεια που ξερουν να κανουν καλυτερα?Η μηπως την εχουν ξεχασει και αυτη?

Anonymous said...

Λοιπόν για να μην επαναλαμβάνω τα παραπάνω.
1) Μιλάμε για Φ/Β συστήματα για διασύνδεση στο δίκτυο. Δεν φτιάχνεις τίποτα πρίν πάρεις έγκριση (όχι άδεια σύνδεσης, άδεια εγκατάστασης - στην ουσία έκριση της προτασής σου (ο φάκελος))
2)Οι συσσωρευτές δεν έχουν δουλειά σε αυτά τα συστήματα
3)Οτι ήξεραν ήξεραν, δεν μπορώ να ακούω ότι μηχανικοί δεν γνωρίχουν τίποτα περί του δικτύου της ΔΕΗ. Αδιανόητο. Ιδιαίτερα μηχανικοί που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα, εταιρίες συμβούλων κτλ. Απλά κάνανε ωραία τους φακέλους , πήρανε τα χρήματα ,μ.ο 4000,00€ για μελέτες και φάκελο και στην συνέχεια έπαιξε ωραία η δικαιολογία δεν φταίμε εμείς φταίει η κακιά ΔΕΗ (άλλο το θέμα γιατί το δίκτυο της σηκώνει συγκεκριμένο φορτίο από ΑΠΕ). Το ότι οι εγκαταστάσεις των αγροτών θα έχουν συγκεκριμένο ποσοστό επί του συνολικού φορτίου είναι δεδομένο.Κάποιοι θα μείνουν έξω , οι περισσότεροι. Το ερώτημα είναι πως έγινε η επιλογή αυτών που θα εγκριθούν, εδώ σε θέλω...
Και φυσικά μην ξεχνάς τι αιτήσεις υπάρχουν για Φ/Β πάρκα ΠΟΛΥ μεγαλύτερης ισχύος από το σύνολο των αγροτών!!!
Περί πράσινης ανάπτυξης με βρίσκεις σύμφωνο, το μόνο πράσινο έχει να κάνει με το ΠΑΣΟΚ και το χρώμα απο τα χαρτονομίσματα που θα φάνε μερικοί. Μεγάλη κοροϊδία... Τα συγχαρητηριά μου στην κα. Μπιρμπίλη σαν περιβαντολόγος που το παίζει....

EnergyTechnology said...

Οκ.

Πάντως για να μην υπάρχουν παρερμινίες, την παράγραφο που είχα γράψει στην αρχή που έλεγε:

"Θεωρητικά, μπορεί η συμμετοχή των Φ/Β πλαισίων να βοηθάει οικονομικά τους κατόχους τους και να μειώνει την παραγωγή ρύπων στο περιβάλλον, αλλά για να μπορέσει το ρεύμα να πάει στο δύκτιο της ΔΕΗ θα περάσει από τους υπάρχοντες αγωγούς ηλεκτρισμού άρα έχουμε υπερφόρτωση του δυκτίου."

Είναι μια δική μου άποψη που έγραψα για το γεγονός αυτό, δεν την ανέφεραν πουθενά άλλου, δεν ξέρω άμα είναι και σωστό.

Για τους μηχανικούς μπορείς να ακούς πάρα πολλά. Ειδικά από μή ηλεκτρολόγους μηχανικούς. Γιατί ο ηλεκτρολόγος μηχανικός έχει οπωσδήποτε γνώσεις σε ηλεκτρικά δύκτια/ΔΕΗ κτλπ σε αντίθεση με τους μηχανολόγους που μπορούν και αυτοί να κάνουν τις μελέτες για τις άδειες αλλά από γνώσεις σε ηλεκτρολογικά.... πολύ λιγότερες. Έχω ακούσει οτι άδειες εγκατάστασης μπορούν να κάνουν και πολιτικοί μηχανικοί, εκεί να δείς.....

Για το πως θα γίνει η επιλογή αυτών που θα λάβουν τις άδειες πιστεύω οτι θα ακολουθήσουνε σειρά αναλόγως το πόσο καιρό πρίν υπέβαλλαν τους φακέλους.

VAGGELHS said...

Ανώνυμε 13 Ιανουαρίου 2011 2:52 μ.μ.

Καταρχήν γιατί δεν λες ποια είναι η ειδικότητά σου ;

Τουλάχιστον αμα είσαι ηλεκτρολόγος να το δεχτω οτι έχεις κάποια πιθανότητα δίκιου που λες οτι φταίνε οι μηχανικοί. Διαφορετικά από τα λεγόμενά σου το μόνο που φαίνεται είναι οτι είσαι εργαζόμενος στην ΔΕΗ και προσπαθείς να βγάλεις από πάνω σου (πάνω σας) το φταίξιμο.

Και το φταίξιμο το έχει η ΔΕΗ δεν το έχουν οι μηχανικοί γιατί για να μπορεί κάποιος να γνωρίζει ή να εκτιμίσει τα όρια αντοχής του δικτύου πρέπει είτε να μας ενημερώσει η ΔΕΗ και να μας πεί οτι η παραγωγή ενέργειας από Φ/Β είναι τόση ενώ οι αντοχές φθάνουν μέχρι τόσες MWh,είτε θα πρέπει να μας δώσει κάποια στατιστικά δεδομένα και να εκτιμίσουμε κατά μέσο όρο τις αντοχές σε ενέργεια/ισχύ.

Και οι αντοχές για παροχή ρεύματος από Φ/Β δεν έχουν καμία σχέση με τις αντοχές από κατανάλωση ρεύματος. Για την κατανάλωση μας δίνει στοιχεία κάθε χρόνο ο ΔΕΣΜΙΕ ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας και ξέρουμε π.χ οτι αμα ανάψουν τα κλιματιστικά το καλοκαίρι θα πέσει το δίκτυο ή αμα δουλέψουν τόσοι φούρνοι εκείνες τις ώρες θα φθάσουν την αιχμή.

Επιπλέον ένα άλλο θέμα είναι όπως γράφει το αρχικό post οτι σε μερικούς νομούς δεν θα γίνουνε δεκτές οι αιτήσεις και όχι σε όλους. Δηλαδή τα πράγματα γίνονται ακόμα δυσκολότερα στο να εκτιμιθεί πόσο αντέχει το σύστημα γιατί κάθε νομός έχει διαφορετικές αντοχές. Και τέτοιες πληροφορίες δεν δίνει καν ο ΔΕΣΜΙΕ αλλά μόνο σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αυτά μπορούν να τα γνωρίζουν μόνο οι μηχανικοί που έχουνε κονέ με μηχανικούς που εργάζονται μέσα στην ΔΕΗ στα κέντρα ελέγχου κτλπ,άμα ξέρεις εσύ μέθοδο για να υπολογίζονται οι αντοχές τότε να την αναφέρεις ή έστω βιβλιογραφικά και μην κάθεσε να κατακρίνεις άδικα ανθρώπους που μόνο την δουλειά τους έκαναν.