Thursday 21 February 2013

Συνδέονται με το φυσικό αέριο αλλά... δεν καταναλώνουν!

Εντυπωσιακή αύξηση στις συνδέσεις πολυκατοικιών με το δίκτυο φυσικού αερίου, χωρίς όμως αυτή η αύξηση να μεταφράζεται σε αντίστοιχη διόγκωση των πωλήσεων, δείχνουν τα στοιχεία του φετινού χειμώνα, τουλάχιστον για την περιοχή της Αττικής.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδέσεις κεντρικών θερμάνσεων πολυκατοικιών κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 και τις πρώτες εβδομάδες του 2013, είναι κατά 50% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του ΄11 και ΄12. Μεγάλο είναι επίσης το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αυτόνομες συνδέσεις, γεγονός που αποδίδεται στις συχνές διενέξεις ανάμεσα στους ενοίκους των πολυκατοικιών που καταλήγουν στο να μην υπάρχει εν τέλει κεντρική θέρμανση.
Η αύξηση των συνδέσεων παρατηρείται χωρίς να αυξηθεί το υφιστάμενο δίκτυο των 3.000 χιλιομέτρων στους 65 Δήμους της Αττικής, καθώς η ΕΠΑ Αττικής έχει σταματήσει την επέκταση του δικτύου και έχει τώρα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο να αξιοποιήσει με νέες συνδέσεις τις επενδύσεις που έχει κάνει. «Η βασική μας επένδυση, πλέον, είναι τα κίνητρα που δίνουμε στους πελάτες και τα προγράμματα χρηματοδότησης της εγκατάστασης που τρέχουμε, έτσι ώστε να έρθουν συμβόλαια και καταναλώσεις πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο» δηλώνουν στελέχη της εταιρείας.
Παρά τη θεαματική αύξηση των συνδέσεων πάντως, η κατανάλωση στο αντίστοιχο διάστημα όχι μόνον δεν αυξήθηκε αλλά υστερεί και λίγο από την αντίστοιχη περυσινή. Το φαινόμενο είναι ενδεικτικό των επιπτώσεων της κρίσης, καθώς, μετά τη μεγάλη διόγκωση των φόρων που ανέβασαν στα ύψη την τιμή του πετρελαίου, η χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση παρέχει σοβαρή εξοικονόμηση.  Πλήρως αποσυνδεδεμένο από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το φυσικό αέριο στοιχίζει 39% σύμφωνα με το μέσο όρο των τιμών των δύο καυσίμων για το  τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2012.
Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στις καταναλώσεις τους. Έχουν επίσης αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την ΕΠΑ Αττικής, αλλά όχι σε ανησυχητικά επίπεδα. Το φαινόμενο αντιμετωπίζεται κυρίως μέσω ευέλικτης πολιτικής διακανονισμών.
Κίνητρα

Η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής προσφέρει πολύ σημαντικές εκπτώσεις αλλά και τη δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης για την  μετατροπή της εγκατάστασης θέρμανσης. Συγκεκριμένα, οι μεγάλες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση άνω των 140.000 kcal απαλλάσσονται εντελώς από τα τέλη σύνδεσης κερδίζοντας 750€ ενώ οι μικρότερης ισχύος εγκαταστάσεις (έως 140.000kcal) δικαιούνται έκπτωση 50% στα τέλη σύνδεσης. Η εταιρεία χρηματοδοτεί επίσης απευθείας τους υποψήφιους νέους καταναλωτές, για το κόστος μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να συνδεθεί άμεσα χωρίς να προκαταβάλλει ούτε ένα ευρώ, και να αποπληρώσει το ποσό σε μικρές δόσεις μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης. Το χρηματοδοτούμενο ποσό καθορίζεται από την εγκατεστημένη ισχύ του λέβητα του κτηρίου. Οι προσφορές της ΕΠΑ Αττικής θα ισχύουν μέχρι τις 22 Μαρτίου.

http://www.energypress.gr/news/Syndeontai-me-to-fysiko-aerio-alla...-den-katanalwnoyn

No comments: