Thursday, 23 October 2014

Οι βερεσέ κατηγορίες για τα αιολικά στην Χίο

Διάβασα έκπληκτος ένα κείμενο που μου έστειλε σήμερα ένας φίλος. Ποιό συγκεκριμένα υπήρξε πυρκαγιά στην Χίο και κάποιος ή κάποιοι οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν και τις γνώσεις ή προσπαθούν να παίξουν τον ρόλο της αστυνομίας, θεώρησαν υπεύθυνο της φωτιάς μια ανεμογεννήτρια. Το εν λόγω κείμενο βρίσκεται ΕΔΩ
Συνεχίζοντας την αναζήτηση για το περίφημο φωτογραφικό υλικό που αναφέρεται οτι δημοσιεύτηκε στον τύπο και πιστεύω πως θα διέρρευσε και προς το διαδίκτυο, το μόνο που βρήκα είναι μια απλή φωτογραφία μιας ανεμογεννήτριας μέσα στο καμμένο έδαφος, η φωτογραφία υπάρχει στο site της Ζούγκλας και την παραθέτω και εδώ


Αυτή η φωτογραφία δεν αποδεικνύει όμως οτι η ανεμογεννήτρια εξερράγη και προκάλεσε την φωτιά. Απλά φαίνεται οτι κάποιοι που δεν επιθυμούν τα αιολικά στον τόπο τους, έψαξαν να βρούν αιτιολογίες για να διώξουν τα αιολικά από το μέρος τους, όπως φυσικά έχει γίνει πάρα πολλές φορές με τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα και την δημοσίευση διαφόρων κειμένων στο διαδίκτυο που κατηγορούν και μιλάνε δήθεν για πράσινη ενέργεια κτλ.
Επίσης δεν μπορεί να μείνουν ασχολίαστες οι κατηγορίες που στηρίζεται κάποιος στο πρώτο κείμενο του tvxs, ο άνθρωπος υποστηρίζει οτι η ανεμογεννήτρια έπιασε φωτιά από σπίθα επειδή δεν άντεξε τον ισχυρό άνεμο. 
1ον. Όλες οι ανεμογεννήτριες έχουν κάποια κατώτατα και ανώτατα όρια λειτουργίας στην ταχύτητα του ανέμου. Υπάρχει όριο στην ταχύτητα του ανέμου και την ενέργεια που είναι σε θέση να παράγει, ο πολύ ισχυρός μπορεί να προκαλέσει φθορές στο σύστημα, οπότε έχει προβλεφθεί στις ανεμογεννήτριες η ύπαρξη ενός φρένου το οποίο ενεργοποιείται όταν ο άνεμος υπερβεί κάποιο όριο ταχύτητας και έτσι μπλοκάρεται η κίνηση της πτερωτής της γεννήτριας.
2ον. Ακόμα και σπίθες να έβγαλε ο μηχανισμός της, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται, η γεννήτρια είναι ένα τεράστιο μεταλλικό κατασκεύασμα το οποίο δεν μπορεί να πιάσει φωτιά. Ο μηχανισμός και οι αγωγοί του συστήματος είναι εφικτό να πιάσουν φωτιά η οποία μπορεί να μεταδωθεί από το μονωτικό υλικό των αγωγών, το μέταλλο όμως όχι.

Σε κάθε περίπτωση το τι συνέβει θα το διαπιστώσει η αστυνομία και η έρευνα της πυροσβεστικής και όχι ο κάθε κάτοικος που προφανώς έχει αντιπάθεια στις ανεμογεννήτριες.

Tuesday, 21 October 2014

Διάταξη - έκπληξη: Δεν θα πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ οι αυτοπαραγωγοί ΑΠΕ

Μερικά ακόμα βήματα, πέραν όσων περιλαμβάνονται στη γνωμοδότηση της ΡΑΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες, για τη δημιουργία ενός ελκυστικού μοντέλου λειτουργίας της αυτοπαραγωγής από ΑΠΕ και του συμψηφισμού (net metering), φαίνεται ότι θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, μέχρι να υπογραφεί η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση από το ΥΠΕΚΑ.

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς αερίου, το οποίο «ανέβηκε» χθες για διαβούλευση και «κατέβηκε» μετά από λίγο λόγω τεχνικών προβλημάτων - όπως δηλώνουν από τη Λεωφόρο Μεσογείων- , υπήρχε διάταξη η οποία ανέφερε τα εξής: «Το ΕΤΜΕΑΡ καταβάλλεται από κάθε πελάτη περιλαμβανομένων και των αυτοπαραγωγών, κατ’ αναλογία της ηλεκτρικής ενέργειας που αυτός καταναλώνει. Ειδικά για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ το ειδικό τέλος καταβάλλεται από κάθε αυτοπαραγωγό για το τμήμα της ηλεκτρικής ενέργειας που συνολικά αυτός απορροφά από το Δίκτυο ή το Σύστημα».

Πηγές του ΥΠΕΚΑ επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο energypress, ότι αυτή η διάταξη πράγματι υπάρχει. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το υπουργείο προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι αυτοπαραγωγοί να μην πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ για το κομμάτι της ενέργειας που αυτοκαταναλώνουν. Υιοθετείται έτσι ένα από τα σοβαρά αιτήματα του κλάδου των φωτοβολταϊκών. Οι φορείς ζητούσαν βεβαίως να μην πληρώνουν οι αυτοπαραγωγοί ούτε ΥΚΩ για την ενέργεια που αυτοκαταναλώνουν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό, καθώς οι ΥΚΩ αποτελούν ένα είδος κοινωνικής πολιτικής για το κόστος της οποίας συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές. Έτσι, όταν περάσει από τη Βουλή η συγκεκριμένη διάταξη, για το τμήμα του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει μόνος και καταναλώνει μόνος, ο καταναλωτής δεν θα πληρώνει ΕΤΜΕΑΡ και τέλη δικτύων μεταφοράς και διανομής, αλλά θα πληρώνει ΥΚΩ. Αντίθετα, για το ρεύμα που απορροφά από το δίκτυο όταν δεν έχει δικό του (νύχτα κ.λπ.) θα πληρώνει κανονικά ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, τέλη δικτύων κ.λπ.
Οι πληροφορίες του energypress λένε ότι, συνολικά, και η Υπουργική Απόφαση που έχουν επεξεργαστεί τα στελέχη του υπουργείου, θα είναι μια ευχάριστη έκπληξη και θα αποτελέσει το έναυσμα για να λειτουργήσει και πάλι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες.

Θετική γνωμοδότηση

Χαρακτηριστική πρέπει να θεωρείται και η γνωμοδότηση της ΡΑΕ που προέκυψε μετά τη σχετική διαβούλευση που πραγματοποίησε η Αρχή και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, η οποία φέρνει αρκετές αλλαγές - προς το καλύτερο -, σε σχέση με την αρχική πρόταση του ΔΕΔΔΗΕ, κάνοντας πιό ελκυστική την αυτοπαραγωγή.

Τα βασικά σημεία αλλαγών είναι τα εξής:

- Διπλασιάζεται (όπως είχε έγκαιρα αποκαλύψει το energypress) η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς και από 10KW γίνεται 20KW. Εναλλακτικά, η ισχύς μπορεί να είναι το 50% της συμφωνηθείσας ισχύος του πελάτη με τον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που οδηγεί, σε κάποιες εμπορικές συνδέσεις, σε δυνατότητα εγκατάστασης ακόμα μεγαλύτερης ισχύος.

- Επεκτείνεται η δυνατότητα αυτοπαραγωγής και net metering και στη Μέση Τάση και όχι μόνον στη Χαμηλή.

- Δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση έτσι ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνον στέγες, αλλά και πέργκολες, γκαράζ, κήποι, ακόμα και όμορα οικόπεδα.

Σύμφωνα με τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς παραγόντων του χώρου των φωτοβολταϊκών, με τα συγκεκριμένα μέτρα, κάθε Κιλοβατώρα την οποία θα παράγει και θα αυτοκαταναλώνει ο οικιακός καταναλωτής θα του εξοικονομεί περίπου 18 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει μια μέση απόδοση επενδυμένου κεφαλαίου περί το 8 – 9 % το χρόνο στην 25ετία της σύμβασης και ότι θα αποπληρώσει την επένδυσή του σε λιγότερο από 10 χρόνια. Το περιβάλλον αυτό δεν έχει βέβαια καμία σχέση με το Eldorado που είχε δημιουργηθεί μέχρι πέρυσι, όταν υπήρχαν ακόμα οι εξωπραγματικές εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά στέγης, ωστόσο θεωρείται ότι μπορεί να υποστηρίξει μια κάποια δραστηριότητα στον κλάδο, χωρίς να δημιουργούνται κίνδυνοι.

Πρέπει να σημειωθεί, τέλος, ότι δεν πέρασε το αίτημα φορέων του κλάδου να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της στέγης ενός καταναλωτή από άλλον, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τον πρώτο (και με την κατανάλωσή του) μέσω σύμβασης. Αυτή η πρακτική έχει χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό για να αξιοποιηθούν οι στέγες των δημόσιων κτηρίων (και οι μεγάλες καταναλώσεις τους) από ιδιώτες που έχουν τα κεφάλαια να το κάνουν

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/20891

Monday, 13 October 2014

Οι ιδιοκτήτες των οικιακών φωτοβολταϊκών στην Θράκη λένε όχι στο New Trap

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι συνελεύσεις του ΠΑΣΥΦΩΣ στην Θράκη. Ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών που προσήρθε στις συνελεύσεις εκδήλωσε με έντονο τρόπο την αγανάκτηση του για τις πράξεις του ΥΠΕΚΑ και για το λανθασμένα αναφερόμενο NEW DEAL (ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ), όπου κάθε άλλο παρά συμφωνία ήταν, αλλά, μια NEW TRAP (ΝΕΑ ΠΑΓΙΔΑ). Μια παγίδα όπου μικρομεσαίοι πολίτες έδωσαν στο χέρι και εν μέσω κρίσης, κατά μέσο όρο 30.000 ευρώ και δέσμευσαν τα σπίτια τους για 25 έτη. Αντάλλαγμα ήταν μια σύμβαση προτεινόμενη από την ίδια την πολιτεία – η οποία πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι έρχεται να την τροποποιήσει μονομερώς.
Στις συνελεύσεις ορχικά έγιναν τοποθετήσεις και παρουσιάσεις από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΥΦΩΣ. Στη συνέχεια ο Νομικός Σύμβουλος του ΠΑΣΥΦΩΣ Δρ. Ηλίας Κολλύρης παρουσίασε τη στρατηγική που προτείνει να ακολουθηθεί και αναφέρθηκε στην καθημερινή αποστολή εξωδίκων σε ΥΠΕΚΑ, ΡΑΕ και ΔΕΗ από τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΥΦΩΣ.
Πολλοί ιδιοκτήτες ήρθαν πιο κοντά στο συλλογό τους, εκλέχθηκαν εκπρόσωποι σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΥΦΩΣ, και έγιναν πρεσβευτές του αγώνα για την προάσπιση των δίκαιων αιτημάτων των οικιακών Φ/Β. Επειδή στον αγώνα αυτό κανένας δεν περισσεύει καλούμε όλους τους ιδιοκτήτες να συστρατευτούν στον ΠΑΣΥΦΩΣ. Ραντεβού στις υπόλοιπες συνελεύσεις ανά την Ελλάδα!
20141012_183616
20141012_183608
Έντονη η παρουσία του ΠΑΣΥΦΩΣ και στα τοπικά Μ.Μ.Ε:
http://www.oikopv.gr/syneleush-evrou-oxi-sto-new-trap/

Saturday, 4 October 2014

Καταχρεωμένα μέχρι και τα δισέγγονά μας στην Ελλάδα - 575 δις εκ. ευρώ χρέος

Επειδή αρκετά συχνά, τόσο εμείς όσο και οι δημοσιογράφοι έχουμε την συνήθεια να αναφέρουμε το εξωτερικό μας χρέος και να μην αναφέρουμε τα υπόλοιπα, είπα να κάνω μια μίνι έρευνα και να δούμε πόσα είναι τα χρήματα που χρωστάμε συνολικά όλοι οι έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως αν τα κλέψαμε ή όχι.

Διακρίνω τέσσερα διαφορετικά είδη χρεών που χρωστάμε. 

1. Εξωτερικό χρέος της Ελλάδας.

Είναι το γνωστό χρέος που πιπιλάμε όλοι με τα εκατοντάδες δις ευρώ τα οποία χρωστάει το ελληνικό κράτος σε δάνεια από άλλες χώρες και ξένες αγορές. Το εξωτερικό χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στα 276.5 δις εκ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσουμε εκεί και τα χρέη της Τράπεζας της Ελλάδος των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων των άμεσων επενδύσεων και λοιπών τομέων, το χρέος (ακαθάριστο εξωτερικό) φτάνει τα 412.9 δις εκ. ευρώ. Αυτό το χρέος μπορεί να το χρωστάει γενικά η Ελλάδα, έμμεσα όμως το 70-80% του συνολικού χρέους που χρωστάνε οι πολίτες θα το πληρώσουν μέσω της φορολογίας.

2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών προς το κράτος.

Είναι τα χρήματα που χρωστάνε άμεσα οι πολίτες και ο καθένας μας αν δεν πληρώσει τους φόρους του προς τις εφορίες και τις αρμόδιες ΔΟΥ. Αποτελεί το δεύτερο σημαντικό νούμερο με το οποίο ασχολούνται όλοι, αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος διότι προστίθενται τόσο νέα ληξιπρόθεσμα από την αδυναμία πολιτών να πληρώσουν όσο και η έντοκη αύξηση των ληξιπρόθεσμων από τα πρόστιμα καθυστέρισης. Το συνολικό ποσό των οφειλών μέχρι τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 69.3 δις εκ. ευρώ.

3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι τα χρήματα που χρωστάνε κυρίως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιτηδευματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι υπεύθυνα για την παροχή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τις οποίες έχει επιφορτιστεί να εισπράξει το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών φειλών (ΚΕΑΟ) ανέρχονται σε 10.6 δις εκ. ευρώ.

4. Απλήρωτα δάνεια πολιτών προς τις τράπεζες.

Πολλές έχουμε ασχοληθεί από τότε που ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια. Τα χρήματα αυτά λοιπόν τα χρωστάνε πολίτες και επιχειρηματίες που πήραν κατά το παρελθόν στεγαστικά κυρίως αλλά και καταναλωτικά δάνεια και πλέον με τις περικοπές στους μισθούς με την ανεργία και την φοροεπιδρομή που έγινε αδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες τις δόσεις των δανείων τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται περίπου σε 80 δις εκ. ευρώ.

5. Λοιπές οφειλές πολιτών προς ΔΕΚΟ και εταιρείες.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύ λόγος για τα χρέη της ΔΕΗ που αυξήθηκαν σε 1.7 δις. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πλέον χρέη των πολιτών από απλήρωτους λογαριασμούς προς τις υπηρεσίες κοινής οφέλειας όπως η ΔΕΗ η ΕΥΔΑΠ ο ΟΤΕ κοκ. Φήμες λένε οτι τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρείες αυτές συνολικά ανέρχονται σε 2.5 δις εκ. ευρώ.

Συνολικό χρέος ελλήνων πολιτών.

Όλα τα παραπάνω χρέη τα χρωστάνε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο αρκετές ομάδες του πληθυσμού. Κάνοντας το άθροισμα προκύπτει συνολικό χρέος 575 δις εκατομμυρίων ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε μόνιμος κάτοικος χρωστάει 53200 ευρώ προς διάφορες πηγές. Αν τώρα επι του πληθυσμού αυτού μετρήσουμε μόνο τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό τότε ανεβαίνει κατά πολύ ο μέσος όρος. Τα χρέη αυτά αυξάνονται διαρκώς και η αλήθεια είναι οτι δεν πρόκειται ποτέ μας να τα πληρώσουμε εκτός αν τα πληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονά μας.

Πηγές.

http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/externalsector/debit.aspx
http://www.protothema.gr/economy/article/411560/neo-rekor-xeperasan-ta-69-dis-euro-ta-lixiprothesma-sto-dimosio-/ http://newpost.gr/post/385112/ika-6-031-katasxeseis-kai-987-pleisthriasmoi-gia-lhksiprothesmes-ofeiles

Wednesday, 1 October 2014

Σοκ: 1,7 δις € τα «φέσια» προς τη Δ.Ε.Η.

Ήταν χειμώνας του 2012 όταν με την επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ η ΔΕΗ ζούσε την ψυχρολουσία της εκτίναξης των ανεξόφλητων οφειλών από τα φυσιολογικά επίπεδα κάτω από τα 300 εκατ. ευρώ, στο 1,2 δισ. ευρώ. Τότε το φαινόμενο αποδόθηκε στο γεγονός ότι σημαντικός αριθμός καταναλωτών δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στους υπέρογκους λογαριασμούς που περιλάμβαναν το τότε "χαράτσι". Σταδιακά οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί άρχισαν να παρουσιάζουν σταθεροποίηση ακόμη και σημάδια αποκλιμάκωσης και στη ΔΕΗ καλλιεργήθηκαν προσδοκίες ότι με την απόσυρση του "χαρατσιού" από τους λογαριασμούς, θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας.

Εις μάτην.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία η κατάσταση όχι απλά δεν έχει βελτιωθεί αλλά εμφανίζει περαιτέρω χειροτέρευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το ύψος των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ έχει ξεπεράσει πλέον το ιλιγγιώδες ποσό του 1,7 δισ. ευρώ και κατανέμεται ανά κατηγορία πελατών ως εξής:

Σχεδόν 1 δισ. ευρώ προέρχεται από τη χαμηλή τάση
400 εκατ. ευρώ από την υψηλή τάση
200 εκατ. ευρώ από τη μέση τάση
Και 160 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς την επιχείρηση

Η ΔΕΗ ανέμενε να υπάρξει μια βελτίωση μέσα στο Σεπτέμβριο, καθώς παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες εμφανίζεται κάποια υστέρηση στα έσοδα λόγω των διακοπών. Ωστόσο με το Σεπτέμβριο να κλείνει, η κατάσταση δεν έχει εμφανίσει καμία βελτίωση, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να έχει οξυνθεί.

Θυμίζουμε ότι η εταιρεία στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εφαρμόσει σε μια προσπάθεια να περιορίσει την έκταση του φαινομένου έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό διακανονισμών, ενώ ταυτόχρονα προχθές ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 10 δικηγορικών γραφείων που θα κινηθούν για τη διεκδίκηση των οφειλομένων. Μάλιστα στο διαγωνισμό υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον και προσήλθαν περί τα 30 δικηγορικά γραφεία. Η αξιολόγηση και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν και στόχος είναι ήδη μέσα στον Οκτώβριο να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες για την νομική διεκδίκηση οφειλομένων.  

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/20588