Saturday 4 October 2014

Καταχρεωμένα μέχρι και τα δισέγγονά μας στην Ελλάδα - 575 δις εκ. ευρώ χρέος

Επειδή αρκετά συχνά, τόσο εμείς όσο και οι δημοσιογράφοι έχουμε την συνήθεια να αναφέρουμε το εξωτερικό μας χρέος και να μην αναφέρουμε τα υπόλοιπα, είπα να κάνω μια μίνι έρευνα και να δούμε πόσα είναι τα χρήματα που χρωστάμε συνολικά όλοι οι έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως αν τα κλέψαμε ή όχι.

Διακρίνω τέσσερα διαφορετικά είδη χρεών που χρωστάμε. 

1. Εξωτερικό χρέος της Ελλάδας.

Είναι το γνωστό χρέος που πιπιλάμε όλοι με τα εκατοντάδες δις ευρώ τα οποία χρωστάει το ελληνικό κράτος σε δάνεια από άλλες χώρες και ξένες αγορές. Το εξωτερικό χρέος της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται στα 276.5 δις εκ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσουμε εκεί και τα χρέη της Τράπεζας της Ελλάδος των άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων των άμεσων επενδύσεων και λοιπών τομέων, το χρέος (ακαθάριστο εξωτερικό) φτάνει τα 412.9 δις εκ. ευρώ. Αυτό το χρέος μπορεί να το χρωστάει γενικά η Ελλάδα, έμμεσα όμως το 70-80% του συνολικού χρέους που χρωστάνε οι πολίτες θα το πληρώσουν μέσω της φορολογίας.

2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών προς το κράτος.

Είναι τα χρήματα που χρωστάνε άμεσα οι πολίτες και ο καθένας μας αν δεν πληρώσει τους φόρους του προς τις εφορίες και τις αρμόδιες ΔΟΥ. Αποτελεί το δεύτερο σημαντικό νούμερο με το οποίο ασχολούνται όλοι, αυξάνεται όσο περνάει ο χρόνος διότι προστίθενται τόσο νέα ληξιπρόθεσμα από την αδυναμία πολιτών να πληρώσουν όσο και η έντοκη αύξηση των ληξιπρόθεσμων από τα πρόστιμα καθυστέρισης. Το συνολικό ποσό των οφειλών μέχρι τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στα 69.3 δις εκ. ευρώ.

3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία.

Είναι τα χρήματα που χρωστάνε κυρίως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες-επιτηδευματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είναι υπεύθυνα για την παροχή συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους εργαζόμενους. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία τις οποίες έχει επιφορτιστεί να εισπράξει το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών φειλών (ΚΕΑΟ) ανέρχονται σε 10.6 δις εκ. ευρώ.

4. Απλήρωτα δάνεια πολιτών προς τις τράπεζες.

Πολλές έχουμε ασχοληθεί από τότε που ξεκίνησε η δημοσιονομική κρίση με τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια. Τα χρήματα αυτά λοιπόν τα χρωστάνε πολίτες και επιχειρηματίες που πήραν κατά το παρελθόν στεγαστικά κυρίως αλλά και καταναλωτικά δάνεια και πλέον με τις περικοπές στους μισθούς με την ανεργία και την φοροεπιδρομή που έγινε αδυνατούν να πληρώσουν στις τράπεζες τις δόσεις των δανείων τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται περίπου σε 80 δις εκ. ευρώ.

5. Λοιπές οφειλές πολιτών προς ΔΕΚΟ και εταιρείες.

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται πολύ λόγος για τα χρέη της ΔΕΗ που αυξήθηκαν σε 1.7 δις. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πλέον χρέη των πολιτών από απλήρωτους λογαριασμούς προς τις υπηρεσίες κοινής οφέλειας όπως η ΔΕΗ η ΕΥΔΑΠ ο ΟΤΕ κοκ. Φήμες λένε οτι τα χρέη των πολιτών προς τις εταιρείες αυτές συνολικά ανέρχονται σε 2.5 δις εκ. ευρώ.

Συνολικό χρέος ελλήνων πολιτών.

Όλα τα παραπάνω χρέη τα χρωστάνε είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο αρκετές ομάδες του πληθυσμού. Κάνοντας το άθροισμα προκύπτει συνολικό χρέος 575 δις εκατομμυρίων ευρώ. Κατά μέσο όρο ο κάθε μόνιμος κάτοικος χρωστάει 53200 ευρώ προς διάφορες πηγές. Αν τώρα επι του πληθυσμού αυτού μετρήσουμε μόνο τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό τότε ανεβαίνει κατά πολύ ο μέσος όρος. Τα χρέη αυτά αυξάνονται διαρκώς και η αλήθεια είναι οτι δεν πρόκειται ποτέ μας να τα πληρώσουμε εκτός αν τα πληρώνουν μέχρι και τα δισέγγονά μας.

Πηγές.

http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/externalsector/debit.aspx
http://www.protothema.gr/economy/article/411560/neo-rekor-xeperasan-ta-69-dis-euro-ta-lixiprothesma-sto-dimosio-/ http://newpost.gr/post/385112/ika-6-031-katasxeseis-kai-987-pleisthriasmoi-gia-lhksiprothesmes-ofeiles

No comments: