Tuesday 5 April 2016

«Πράσινο φως» από την DG Comp για τον προσωρινό μηχανισμό των νέων ΑΔΙ – Ξεκινάνε τον Μάϊο

Την έγκριση του νέου μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, στη βάση της πρότασης που είχε υποβάλλει η ελληνική πλευρά, αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση που ελήφθη μετά από ένα σίριαλ αναβολών και καθυστερήσεων, και ενώ οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες δεν πήραν καθόλου ΑΔΙ το 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016, κοινοποιήθηκε χθες στην ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα πιθανότατα θα αποφασίσει η ΡΑΕ για τις επόμενες κινήσεις και κυρίως αν χρειάζεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαδικασία από τη Βουλή ή αν, αντίθετα, αρκεί η δική της απόφαση για την υλοποίηση του μοντέλου.
Ούτως ή άλλως η περίπτωση να εφαρμοστούν τα νέα ΑΔΙ αναδρομικά έχει αποκλειστεί, οπότε, σύμφωνα με τις επικρατούσες εκτιμήσεις, η έναρξη του μεταβατικού μηχανισμού υπολογίζεται για τις αρχές Μαΐου. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω καθυστέρηση, πράγμα βέβαια που μένει να αποδειχθεί.
Με βάση τη συμφωνία με τους θεσμούς, ο προσωρινός μηχανισμός θα ισχύει για 12 μήνες, εκτός αν έχει νωρίτερα εφαρμοστεί ο μόνιμος μηχανισμός για τον οποίο δουλεύει ήδη η ΡΑΕ. Το ενδεχόμενο αυτό, να έχει τεθεί δηλαδή σε ισχύ ο μόνιμος μηχανισμός μέχρι το τέλος του χρόνου, παρότι θεωρητικά δεν αποκλείεται, στην πράξη δεν θεωρείται πιθανό. Για τους 12 μήνες εφαρμογής, ο προσωρινός μηχανισμός έχει συνολικό κόστος 225 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των μονάδων με 45.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ.

Ο μόνιμος μηχανισμός

Σε σχέση με τον μόνιμο μηχανισμό που θα ισχύει από το 2017 και μετά, οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι, κατά πάσα πιθανότητα, θα βασίζεται στο μοντέλο της Αγγλίας όπου γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες και δεν υπάρχει μια διοικητικά καθοριζόμενη τιμή για τα ΑΔΙ. Ο βασικός λόγος είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα μοντέλο που να είναι σταθερό ώστε να το γνωρίζουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να μπορεί να εφαρμοστεί για όσα χρόνια είναι απαραίτητο. Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του συστήματος δεν είναι ίδιες κάθε χρονιά, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, μέσω των διαγωνισμών εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχει η βέλτιστη ισορροπία.
Στους διαγωνισμούς θα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που μπορούν να λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης (λιγνιτικές, φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικές). Υπάρχουν όμως σκέψεις να μη δίνονται χρήματα από το μηχανισμό σε αποσβεσμένες μονάδες, ή οι αμοιβές να μειώνονται σημαντικά για τις παλιότερες μονάδες. Το ζήτημα αυτό το έχει θέσει ρητά η Κομισιόν και η ελληνική πλευρά είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψη.
Το βέβαιο είναι ότι θα αμείβεται η διαθεσιμότητα επάρκειας ισχύος. Από την ελληνική πλευρά γίνεται προσπάθεια η ευελιξία των μονάδων να έχει ενισχυμένο ρόλο στη διαδικασία του καθορισμού της πληρωμής, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλες τις χώρες με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές της κοινότητας. Τέλος ο έλεγχος του μηχανισμού και οι πληρωμές θα γίνονται μόνο από το διαχειριστή.
Επιδίωξη των στελεχών που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη κατάρτισης του σχεδίου για τα νέα ΑΔΙ είναι το σχέδιο αυτό να ταιριάζει στις πραγματικές ανάγκες του ηλεκτρικού συστήματος, να αξιοποιεί τις πρακτικές άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ταυτόχρονα να μπορεί να εφαρμοστεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. 
 
http://energypress.gr/news/prasino-fos-apo-tin-dg-comp-gia-ton-prosorino-mihanismo-ton-neon-adi-xekinane-ton-maio

No comments: