Tuesday 12 July 2016

Ιράν: Έτοιμο να ξεκινήσει παραδόσεις αερίου σε Ελλάδα και Βουλγαρία μόλις ολοκληρωθεί ο IGB

Η Τεχεράνη ενδιαφέρεται σοβαρά να προμηθεύσει με φυσικό αέριο τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ιράν, Bijan Namdar Zangeneh, στη Βουλγάρα ομόλογό του, Τεμένουσκα Πέτκοβα. Μετά από συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών στην ιρανική πρωτεύουσα, η κ. Πέτκοβα δήλωσε ότι, όπως της τόνισε ο κ. Zangeneh, το Ιράν είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου τόσο στη Βουλγαρία, όσο και στην Ελλάδα, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί ο IGB.

Παράλληλα, ο Ιρανός Υπουργός τόνισε ότι το Ιράν ενδιαφέρεται και για την παροχή αερίου στον τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης. Από την πλευρά της, η κ. Πέτκοβα ενημέρωσε τον Ιρανό ομόλογό της για θέματα σχετικά με την κατασκευή του IGB, ενώ στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε επίσης και η αναβίωση του Nabucco.
Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα των ιρανικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επιχειρεί την αναβίωση του πρότζεκτ του αγωγού μέσω της συμμετοχής της στο βουλγαρικό σχέδιο για κατασκευή ευρωπαϊκού hub (κόμβου) φυσικού αερίου στη Βάρνα, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, έχει δηλώσει ότι η χώρα του και το Ιράν θα διερευνήσουν τις δυνατότητες δημιουργίας «διαδρόμου» μεταφοράς αγαθών, αλλά και φυσικού αερίου.
Εξάλλου, οι Ιρανοί βολιδοσκοπούν τη Βουλγαρία, ώστε να δημιουργήσουν σε αυτή την παραγωγική βάση για επεξεργασία και εμπορία πετρελαίου, όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του Ιρανού Πρέσβη στη Σόφια, Αμπντολάχ Νορουζί, με τις πποίες επιβεβαιώνεται το μεγάλο ενδιαφέρον ιρανικών εταιρειών για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης. 

http://www.energia.gr/article.asp?art_id=106958

No comments: