Wednesday 1 March 2017

DG Comp για την έρευνα σε ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ: Δεν αποκαλύπτουμε τίποτα, δε συσχετίζουμε υποθέσεις

Σύμφωνα με επικοινωνία που είχε το energypress με αρμόδιες πηγές της Ε.Ε., η έρευνα που διεξάγεται από τις 14 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ από τη DG Comp δε σχετίζεται με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση που ενδεχομένως έχει καταγγελθεί στην DG Comp σχετικά με πρακτικές των δυο εταιρειών.
Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμες πηγές της DG Comp τονίζουν ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν όσο χρειαστεί, μέχρις ότου οι ελεγκτές να κρίνουν ότι έχουν περατώσει την αποστολή τους. Πάντως, όπως υπογραμμίζουν με νόημα, η διάρκεια των ερευνών εξαρτάται άμεσα και από το βαθμό συνεργασίας που θα επιδείξουν ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ μέχρι τέλους, όπως και από άλλους παράγοντες.

Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν, ωστόσο, πως το γεγονός ότι διεξάγεται έρευνα δεν προδικάζει και το αποτέλεσμα αυτής, ούτε φυσικά και την ενδεχόμενη ενοχή των ελεγχόμενων εταιρειών, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
Σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες της έρευνας, η DG Comp κρατά σφαλιστά τα χείλη, αρνούμενη να σχολιάσει οτιδήποτε. Έτσι, θα συνεχίσουν να οργιάζουν οι φήμες για το τι προκάλεσε την έρευνα και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενο της καταγγελίας που έφερε την «έφοδο» των ελεγκτών της DG Comp. Μάλιστα, η υπηρεσία αρνείται να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τη διαδικασία, ακόμα και το πότε ξεκίνησε η προεργασία για τον αιφνιδιαστικό επιτόπιο έλεγχο.
Οι πηγές μας αφήνουν, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις σε επόμενο στάδιο. Με ενδιαφέρον ακούσαμε τις πηγές της Ε.Ε. να επισημαίνουν ότι οι ελεγκτές της DG Comp δύνανται (σσ: δηλαδή δεν υποχρεούνται) να ανταλλάσσουν όλες τις (απόρρητες και μη) πληροφορίες και στοιχεία που αποκτούν με τις ελληνικές αρχές που επίσης παίρνουν μέρος στην έρευνα, κάτι που βέβαια ισχύει και αντίστροφα. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών είναι στενή.
Στο βαθμό που επιβεβαιωθεί η φημολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ημέρες περί άκρως ενδιαφέροντων ευρημάτων των ελεγκτών, η έρευνα της DG Comp δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει εξελίξεις για τις οποίες μέχρι τώρα αρκετοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να αναλάβουν την (πολιτική, και όχι μόνο) ευθύνη. Υπό αυτή την έννοια, αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι πλέον σημαντικές εξελίξεις για τη μελλοντική διαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν κυοφορούνται στο Χίλτον και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά στη Χαλκοκονδύλη. Χρειάζεται πάντως να σημειωθεί ότι η DG Comp αρνείται κατηγορηματικά να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε σχετικά.
 
http://energypress.gr/news/dg-comp-gia-tin-ereyna-se-dei-kai-admie-den-apokalyptoyme-tipota-de-syshetizoyme-ypotheseis

No comments: