Tuesday 8 May 2018

Απαράδεκτη η ετεροχρονισμένη καταβολή χρημάτων των καταναλωτών της ΔΕΗ από τα ΕΛΤΑ

Ζούμε στην Ελλάδα, μια μπανανία κατά άλλους, το μόνο σίγουρο για πολλοστή φορά οτι οι φορολογούμενοι πολίτες και οι καταναλωτές της ΔΕΗ που επέλεξαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους μέσω των ΕΛΤΑ, καταλήγουν να είναι και κερατάδες και δαρμένοι.
Τα ελληνικά ταχυδρομεία (ο θεός να τα κάνει), πέραν των δυσλειτουργιών που αντιμετωπίζουν, πέραν της καθυστέρησης στην παραλαβή γραμμάτων και δεμάτων που παρουσιάζουν απέναντι στους πολίτες, τώρα παρακρατούν και χρηματικά ποσά. Το αποτέλεσμα είναι οι καταναλωτές της ΔΕΗ να χάνουν την έκπτωση 15% επί του λογαριασμού αφού καθίσταται ληξιπρόθεσμος, ενώ σε περίπτωση μεγάλων καθυστερήσεων πληρωμής των ΕΛΤΑ προς την ΔΕΗ μπορεί να υπάρξει και οφειλή του καταναλωτή σε επόμενο λογαριασμό.
Θα μου πείτε τώρα, πέραν της επίλυσης του ζητήματος το οποίο πρέπει να απασχολήσει την πολιτική εξουσία και τους κρατικούς παράγοντες, αρκετοί έχουν πει ως επιχείρημα πως οι πολίτες πρέπει να αρχίζουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους με e-banking και να αποφεύγουν τα ΕΛΤΑ ή άλλες λύσεις. Αυτό όμως δεν επιλύει το πρόβλημα.
Εαν τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή έχουν δυσχέρειες στην εφαρμογή μιας υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση του πολίτη:
α. Να αυξήσουν την προμήθεια που εισπράττουν και η οποία υπολογίζεται ως γνωστόν επί του συνολικού ποσού της συναλλαγής.
β. Να αναστείλουν την εφαρμογή της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η κατάσταση έτσι όπως είναι τώρα αποτελεί μεγίστης τάξεως γαϊδουριά απέναντι στον πολίτη. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο κάθε συνήγορος ή ή κάθε ΡΑΕ, καλά κάνει και προσπαθεί με επιστολές να συμμορφώσει τους υπευθύνους και όσους εμπλέκονται στο πρόβλημα, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια, "είμαστε δημόσιο, κανένας δεν μπορεί να μας κάνει κάτι, ας κάτσουν οι πολίτες να τρέχουν από δω και από κει να καταγγείλουν και να φωνάζουν μήπως λύσουν το πρόβλημά τους, εμείς θα πάρουμε τον μισθό μας στο προκαθορισμένο χρονικό σημείο και θα κάνουμε οτι είναι να κάνουμε με το πάσο μας". 

No comments: