Saturday 27 June 2020

Ειδικό πρόγραμμα "εξοικονόμηση κατ' οίκον" για τις λιγνιτικές περιοχές

Οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης λιγνίτη και χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο για την κατανάλωση της ηλεκτρικής τους ενέργειας, όπως είναι αναμενόμενο αντιμετωπίζουν αυξημένο ρυπαντικό φορτίο στο ατμσφαιρικό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν, ειδικό πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας έχει καταρτιστεί ώστε να μετριάσει τις επιπτώσεις από την διακοπή της ηλεκτροπαραγωγής σε αυτές τις περιοχές με καύσιμο τον λιγνίτη. 
Στα πλαίσια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την ελληνική εταιρεία ενεργειακής οικονομίας, ανακοινώθηκε η προκήρυξη του συγκεκριμένου προγράμματος από το φθινόπωρο και θα αφορά την Δ. Μακεδονία και την Μεγαλόπολη. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ, Χάρη Δούκα, η βελτίωση του επιπέδου ενεργειακής απόδοσης και η αποκεντρωμένη παραγωγή της ενέργειας επιφέρουν μείωση των ενεργειακών φορτίων και καταναλώσεων τα οποία θα μπορούν να καλυφθούν ευκολότερα από την ιδιοπαραγωγή ενέργειας. 
Στις περιοχές της Κοζάνης της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης τα κονδύλια του προγράμματος θα αυξηθούν κατά 2.6 δις εκ. ευρώ ενώ θα προστεθούν χρήματα και από ευρωπαϊκούς πόρους. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιάννης Κοπανάκης ανέφερε πως η απολιγνιτοποίηση δεν σημαίνει αποχώρηση της ΔΕΗ απ' τις περιοχές, η ΔΕΗ θα παραμείνει εκεί προχωρώντας σε αποκατάσταση των εδαφών στα ορυχεία και σε εργασίες αναβάθμισης στους σταθμούς παραγωγής. Εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ εστιάστηκε στο σύστημα τηλεθέρμανσης με φυσικό αέριο και τις ενεργειακές επενδύσεις που σχετίζονται με αυτό.

Αναλυτικότερα εδώ

No comments: