Thursday 11 August 2022

Μετρό στα Εξάρχεια - Το απόστημα των Εξαρχείων πρέπει να συνθλιβεί δια πυρός και σιδήρου

Λεχρίτες, αναρχοάπλυτοι, αριστεράντζες - Έξω από τα Εξάρχεια

Έχω να γράψω πάρα πολύ καιρό κάποιο κείμενο εδώ. Συγχωρέστε με για τον καυστικότατο τόνο γραφής μου, για τους χαρακτηρισμούς που θα εκτοξεύσω. Είτε με πιστεύετε είτε όχι, δεν είμαι φασίστας και ρατσιστής, αλλά είμαι θυμωμένος και εξοργισμένος με κάποια άτομα και ομάδες ατόμων, με τις απόψεις των ατόμων που παραμένουν ίδιες και στάσιμες εδώ και δεκαετίες και ποτέ δεν αλλάζουν, με ορισμένους γραφικούς που μια ζωή θα παραμένουν γραφικοί διότι πιστεύουμε αυτό και αυτό, γιατί έτσι.

Ακολουθεί καυστικό κείμενο. Άμα είστε αριστεροί ή ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα κλείστε την σελίδα γιατί σε σας θα τα ψάλλω.


Αναρχομπάχαλοι και αριστεροί λεχρίτες δεν επιθυμούν την κατασκευή μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και στην περιοχή. Έτσι λοιπόν, προβαίνουν στις γνωστές ενέργειές τους που γνωρίζουν εδώ και χρόνια. Αντίσταση και κινητοποίηση κάθε είδους, με γελοία και αστεία επιχειρήματα που έχουνε γίνει πιο καραμέλα και από την καραμέλα, με την παρουσία διαφόρων άτυπων "ομάδων" όπως συντονιστικό μπλα μπλα, επιτροπή κατοίκων, ομάδα κατοίκων, που αναφέρονται και ομιλούν ως δήθεν "εκπρόσωποι" των κατοίκων, που μιλάνε εκ μέρους όλων. Προκαλούν τις γνωστές γραφικές κινητοποιήσεις για το οτιδήποτε. Την μια δεν γουστάρουν τους μπάτσους, οπότε έξω οι μπάτσοι απ' τα Εξάρχεια και την πλατεία. Την άλλη δεν θέλουν τα ναρκωτικά (και εγώ μαζί τους), έξω οι πρέζα και οι έμποροι απ' την πλατεία και τα Εξάρχεια. Την άλλη δεν θέλουν το μετρό κτλ. 

Κανένας από αυτούς δεν κάθισε να σκεφτεί όμως, πως θα μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση σε μια περιοχή, ειδικά όταν μιλάμε για εμπόριο ναρκωτικών και έκνομες ενέργειες, όταν δεν γουστάρω στο ελάχιστο την καταστολή, ούτε δεν επιθυμώ την παρουσία αστυνομίας. Αυτό δεν το εξήγησε ποτέ κανένας. Τα μόνα επιχειρήματα που έχω ακούσει είναι από ομάδες αναρχικών, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να διεξαχθούν δια μέσω του αυτοοργανομένου κινήματος, μέσα από ομάδες κατοίκων επιλεγμένες και "διορισμένες" από τον λαό χωρίς κατασταλτικά και φασιστικά κίνητρα, να μπορέσουν να εκδιώξουν λοιπόν όλους τους παράνομους και τους εγκληματίες ώστε τα Εξάρχεια να παραμείνουν μια ελεύθερη περιοχή υπό τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι αναρχικοί όμως και όχι οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν ιδιόκτητα ακίνητα και κατοικούν εδώ. 

Και φυσικά όλα τα παραπάνω, δεν μπόρεσαν να τα πραγματοποιήσουν ποτέ τους. Όχι γιατί δεν ήθελαν, αλλά γιατί δεν γίνεται να πραγματοποιηθούν. Δεν μπορεί να τα βάλει μια ομάδα αναρχικών, ακόμα και με οπλισμό όπως αυτόματα όπλα, kalashnikov κτλ. απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Είναι ουτοπία. Ούτε οι αναρχικοί ούτε οι κάτοικοι έκαναν τίποτα λοιπόν.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καταστροφή και τρομοκρατία για την περιοχή.

Εμείς οι κάτοικοι των Εξαρχείων που μένουμε στην περιοχή εδώ και δεκαετίες με κάποιους από εμάς να έχουμε μέχρι και προγόνους τέσσερις γενιές πίσω, βιώσαμε μια πραγματική τρομοκρατία στην περιοχή μας επί των 4.5 ετών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα Εξάρχεια ήταν αφημένα στην μοίρα τους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Κάτι προσπάθησε να κάνει το ΠΑΣΟΚ το 2010-11 με τον Χρυσοχοϊδη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όμως έφυγε και το έργο σταμάτησε.

Με το καλημέρα της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ, ομάδες αναρχικών ακροαριστερών τρομοκρατών ξεκίνησε την παραβίαση εισόδων και την διάρρηξη σε κλειστά, ανεκμετάλλευτα και εγκαταλελειμμένα ακίνητα με σκοπό την κατάληψη, την παράνομη διαμονή τους χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών τους. Την μεταφορά μεταναστών που εισέρχονταν παράνομα στην χώρα. Τα επιχειρήματα υπέρ αυτών των ενεργειών γνωστά και γραφικά: "Δεν θα κατέχουν μερικοί πλούσιοι όλα τα ακίνητα του κόσμου και ο φτωχός να πεινάει. Καλύτερα μια στέγη πάνω απ' το κεφάλι παρά άστεγος. Πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών. Κατάληψη σε βίλες και εγκαταλελειμμένα. Αφού κανένας δεν ενδιαφέρεται για τα κτίρια δεν υπάρχει λόγος να μένουν έτσι." Και ένα σωρό άλλες δικαιολογίες.

Αφού μετατράπηκαν σε μεταναστούπολη τα Εξάρχεια, πρόσφυγες βόλταραν το βράδυ και έκαναν φασαρία το καλοκαίρι, έπαιζαν μπάλα κτλ, κάτοικοι που δεν μπορούσαν να κοιμηθούν εδώ κοντά μου φώναζαν απ' τα μπαλκόνια. Βαριόσουν να ακούς παντού να διέρχονται ξένοι, μαύροι, μελαμψοί, να νομίζεις πως μένεις σε άλλη χώρα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ρατσιστή, μεγάλωσα σε σχολείο με πολλούς Αλβανούς και έκανα μαζί τους την καλύτερη παρέα. Όταν όμως εσύ, ένας τρίτος, έρχεσαι και προσπαθείς να αλλάξεις το περιβάλλον στο οποίο ζω εδώ και χρόνια προβάλλοντας τα δικά σου χαζά επιχειρήματα, προκαλώντας μου ανασφάλεια, ναι εκεί θα αντιδράσω, θα σε κατακρίνω, θα κινηθώ εναντίον σου. Δεν μπορώ να το ανεχθώ. 

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χειρότερη κυβέρνηση που θα έχω να θυμάμαι στην ζωή μου, έκανε τα στραβά μάτια και δεν άκουγε τα παράπονα εκατοντάδων κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν. Παράνομες καταλήψεις και επανασυνδέσεις ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, διαρρήξεις λαμαρίνων στις εισόδους, ποιος ξέρει τι φθορές θα προκάλεσαν μέσα στα κτίρια. Ποιος θα πληρώσει το ρεύμα και το νερό; Ο ιδιοκτήτης ο οποίος πρέπει να προβεί σε μήνυση, παρά την μήνυση δεν δινόταν εντολή στην αστυνομία να επέμβει και το θέμα ήταν καθαρά πολιτικό. Ο ΔΕΔΔΗΕ και η ΕΥΔΑΠ μετά τον τερματισμό των καταλήψεων ζήτησαν τα σπασμένα από τους ιδιοκτήτες και αυτοί με την σειρά τους προσέφυγαν δικαστικώς για το όλο θέμα. Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Απόλλων που έφτασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κέρδισαν την αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου το οποίο δεν τερμάτιζε την παράνομη κατάληψη και χρέωσαν τους ιδιοκτήτες με τεράστια ποσά κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Γιατί δεν κάθισαν να πληρώσουν τα σπασμένα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Βερεσέ αριστεράντζες. 

Εκτός βέβαια από όλα τα παραπάνω, δεν είχαμε μόνο τέτοια προβλήματα. Επανήλθε το γνωστό πρόβλημα των ναρκωτικών, αυτή την φορά πολύ πιο έντονο. Μέλη των κυκλωμάτων διακίνησης εδώ και χρόνια έχουν αποκτήσει δεσμούς με τον αναρχικό χώρο, διότι όλοι τους οι περισσότεροι εδώ είναι Αλβανικής καταγωγής, έτσι κατάφεραν και εισήλθαν σε υπό κατάληψη κτήρια, βρήκαν βαποράκια κακόμοιρους μετανάστες και τους έκαναν μέλη των κυκλωμάτων, η πληρωμή τους ήταν καλή, σε πολλά υπό κατάληψη κτίρια, άλλα γνωστά άλλα όχι και τόσο, γινόταν ο κακός χαμός μέσα από διακίνηση πρέζας. Οι θέσεις των αναρχικών γνωστές: "Είμαστε υπέρ μόνο της ατομικής καλλιέργειας για ιδιόχρηση και όχι της διακίνησης ή εμπορίου". Ναι όμως αυτό δεν αλλάζει κάτι ούτε διορθώνει το τεράστιο πρόβλημα που υπήρχε στην περιοχή. 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δεν έκανε τίποτα. Τα μέλη των κυκλωμάτων διακίνησης οργανώθηκαν σε τρεις ομάδες, τους οργανωτές των επεισοδίων στους δρόμους, σκοπός τους ήταν η πρόκληση συγκρούσεων με τα ΜΑΤ, οι πυρπολήσεις και οι καταστροφές ΙΧ αυτοκινήτων των πολιτών, επιθέσεις καταστήματα όπως το γνωστό ραφτάδικο στην Θεμιστοκλέους και διάφορα άλλα, έτσι ώστε να προβάλλονται στα κανάλια, στα ΜΜΕ με αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και μπάχαλου σε πολίτες με απώτερο σκοπό την συρροή στα Εξάρχεια χρηστών ναρκωτικών και άλλων ατόμων που θέλουν να προμηθευτούν κάτι παράνομο, να διαπράξουν μια παράνομη ενέργεια, διότι δεν θα τους βρει η αστυνομία και δεν θα τους ψάξει κανένας εδώ. 

Η δεύτερη ομάδα των κυκλωμάτων ήταν καθαρά οι διακινητές που σκοπό είχαν τον εντοπισμό άβγαλτων χρηστών ή τις διασυνδέσεις με χρήστες και ομάδες χρηστών για την προμήθεια της δόσης τους. Η προμήθεια γινόταν από ομάδες ατόμων σε μοτοσυκλέτες οι οποίες κατόπιν συνεννόησης σταματούσαν σε ένα σημείο έκαναν το πάρε δώσε της συναλλαγής το συντομότερο δυνατόν και εξαφανίζονταν, μαζί τους υπήρχαν και κάτι γυναίκες, κάτι αφρικανές και διάφοροι άσχετοι για να κάνουν αντιπερισπασμό. Μόλις ολοκληρωνόταν η συνδιαλλαγή, οι μοτοσυκλετιστές εξαφανιζόντουσαν στα στενά. Οι χρήστες ουσιών παρέμειναν στο σημείο ή έφευγαν. 

Αυτά που ήθελαν να πετύχουν τα κυκλώματα, τα κατάφεραν πολύ καλά. Τα παράπονα των κατοίκων δεν κατάφεραν να επιφέρουν κάτι από τις αρχές και δεν ασχολήθηκαν. Αργότερα όταν ξεκίνησαν οι πυρπολήσεις λεωφορείων από τα κυκλώματα, πυρπολήσεις περιπτέρων, να θυμηθούμε τι έγινε μπροστά στο πολυτεχνείο επί της Πατησίων με τον ξυλοδαρμό του Μπαγκλαντεσιανού και την πυρπόληση του περιπτέρου, να θυμηθούμε πολλά άλλα, η αστυνομία κινητοποιήθηκε για διάφορα πράγματα, όμως ήταν ανεπαρκής.

Δόγμα ΣΥΡΙΖΑ: Παρουσία αστυνομίας - απουσία καταστολής.

Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να δράσει ανεπαρκώς. Έστειλε κλούβα πλησίον του αρχαιολογικού μουσείου για να προστατεύει τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, οι μεν κλούβες που υπήρχαν από παλιά στο Υπουργείο Πολιτισμού και στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έμειναν εκεί. Παράλληλα αστυνομικοί υπήρχαν τότε στο σπίτι του βουλευτή ή υπουργού Φλαμπουράρη κοντά στα Εξάρχεια, στο οποίο ομάδες ατόμων προχωρούσαν σε επιθέσεις με μολότοφ. Και στις τέσσερις παραπάνω περιπτώσεις, ομάδες ατόμων προχωρούσαν σε επιθέσεις κατά των αστυνομικών οι οποίοι είχαν εντολή να μην προχωρήσουν σε συλλήψεις αλλά να χρησιμοποιούν αμυντικά μέσα για την εκδίωξη των ατόμων προκαλούν τα επεισόδια όπως κρότου λάμψης, και δακρυγόνα. Το αποτέλεσμα από αυτή την πρακτική που εφαρμόστηκε κατόπιν πολιτικών εντολών, ήταν τραγικό και κανένας δεν το σκέφτηκε. Οι αστυνομικοί κινδύνευαν, ταλαιπωρούνταν, οι επιτιθέμενοι όχι μόνο δεν σταματούσαν αλλά γινόντουσαν ακόμα πιο προκλητικοί, οι κάτοικοι όχι μόνο είχαν το πρόβλημα με τους προκαλούντες τα επεισόδια, αλλά και το πρόβλημα των θορύβων, το χειροβομβίδων κρότου λάμψης και των δακρυγόνων. Παράλληλα, οι φωτιές σε κάδους απορριμάτων και οι πυρπολήσεις αυτοκινήτων δημιουργούσαν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στους κατοίκους που κοντέψαμε να πάθουμε νευρικό κλονισμό και αναπνευστικό. 

Γείτονες και κάτοικοι σε κατάσταση αλλοφροσύνης

Τα επεισόδια είχανε μια συχνότητα από 2 ως και 5 φορές ανά εβδομάδα. Κάτοικοι έβγαιναν στα μπαλκόνια να διαμαρτυρηθούνε στα άτομα που προκαλούσαν τα επεισόδια, λάμβαναν υβριστικές απαντήσεις, σεξιστικά σχόλια και "άμα δεν σας αρέσουν τα Εξάρχεια να φύγετε". Ορισμένοι επιχείρησαν να πετάξουν αντικείμενα, όμως όλοι γινόντουσαν άμεσα αντιληπτοί και οι βάνδαλοι προχωρούσαν σε βανδαλισμό της εισόδου της πολυκατοικίας τους. Τα ίδια ακριβώς γινόντουσαν και σε χρήστες ναρκωτικών οι εμπόρους που τσακώνονταν στον δρόμο, χτυπούσαν αμάξια ή υαλοπίνακες εισόδων. Κάτοικοι πετούσαν μπουκάλια από τα μπαλκόνια. Αυτό λοιπόν που έπρεπε να λύσει το κράτος, καλούνταν να το κάνει ο πολίτης με κίνδυνο τόσο να τραυματίσει κάποιον άλλον, αλλά και με κίνδυνο να μπλεχτεί ο ίδιος με διώξεις από τις αρχές.

Δεν θα παραβλέψω να πω και για την άλλη μάστιγα των Εξαρχείων, τα γράφιτι. Εκατοντάδες βρομόπαιδα και αλήτες κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν στα απροστάτευτα Εξάρχεια για να ξεσπάσουν το μένος τους μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης σε τοίχους και προσόψεις κτιρίων. Το πρόβλημα υπάρχει σε αρκετές περιοχές εδώ και χρόνια δεν είναι τωρινό. Αναρωτήθηκε κανείς ποιες ήταν οι διαφορές στο φαινόμενο μεταξύ δεκαετίας 2000-10 και 2010-19; Αυξήθηκε σε τρομερό βαθμό, διότι το μήνυμα που δόθηκε ήταν "στα Εξάρχεια ο καθένας κάνει ότι θέλει" μπορείτε να έρθετε και εσείς λοιπόν. Τι μας νοιάζει εμάς πως θα νιώσει ο ιδιοκτήτης του νεοκλασσικού διατηρητέου; Τι μας νοιάζει αν είναι δική του υποχρέωση να τα συντηρεί; 

Η συχνότητα των γκράφιτι και των ατόμων που λέρωναν με σπρέι επιφάνειες και τοίχους αυξήθηκε. Όταν οι τοίχοι γέμιζαν και δεν υπήρχε καθαρός χώρος για να βάψουν και να βρωμίσουν τον τοίχο, τότε έπαιρναν σκάλες, ανέβαιναν παραπάνω, λέρωναν μάρμαρα, σκαλοπάτια, τζαμόπορτες και επιφάνειες πορτών μεταλλικές ή ξύλινες, κουδούνια, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Σε τυχόν καθάρισμα ή βάψιμο ο τοίχος είχε φτάσει στην ίδια κατάσταση λείαν συντόμως.

Δύο από τα χειρότερα περιστατικά που θυμάμαι είναι ο διαπληκτισμός γείτονα με μικρές μαθήτριες που λέρωναν με στένσιλ τα μάρμαρα διατηρητέου, ο γείτονας έπιασε τις κοπέλες και προσπάθησε με τιτάνιες προσπάθειες να καλέσουν από το κινητό τους τηλέφωνο οι κοπέλες για να ενημερώσεις τους γονείς τους και να διαμαρτυρηθεί σε αυτούς. Ήξερε πως οποιαδήποτε προσπάθεια με αστυνομία δεν θα είχε αποτέλεσμα. Οι κοπέλες όμως δεν υποχώρησαν στην απαίτηση του γείτονα και μετά από διαπληκτισμό αρκετών λεπτών που παραλίγο να ξεφύγει άσχημα έφυγαν. Σε κατοικία διατηρητέα άλλου γείτονα, ο άνθρωπος του είχε βγει ο Χριστός και η Παναγία για να συντηρεί την πρόσοψή του. Οι αλήτες βλέποντας πως δεν κατάφερναν να βρωμίσουν και να κάνουν σκατά τον τοίχο του, αύξησαν τις επιθέσεις, ζωγράφιζαν τα σήματα της αναρχίας και σφυροδρέπανα επάνω στις πόρτες, στα σκαλιά, παντού, ήθελαν έναν πόλεμο νεύρων μέχρι να νικήσουν και να υποχωρήσει ο ιδιοκτήτης ο οποίος είναι ο μόνος που είχε όλα τα δίκια με το μέρος του αλλά δεν μπορούσε να τα βρει πουθενά αν δεν υποχωρήσει στις ορέξεις των βάνδαλων γκραφιτάδων και της αλητείας των Εξαρχείων που ήθελε να επιβάλλει το δικό της απλά "γιατί έτσι". 

Δεν θα ξεχάσω και την ημέρα που επιχειρήθηκε γκράφιτι στο δικό μου σπίτι, ο γείτονας τους είδες και βγήκε έξω αφού τους έπιασε στα πράσα και ακολούθησε διαπληκτισμός με 16χρονα γαϊδούρια να κινούνται απειλητικά εναντίον του λες και ήθελαν ξύλο, ο γείτονας ηλικίας κάπου στα 70 τους λέει χαρακτηριστικά "θες να με πλακώσεις; Πλάκωσέ με. Εγώ είμαι 70κάτι ετών εσύ είσαι 16". Δυστυχώς για εμάς ήταν αργά καθώς τα παιδιά πρόλαβαν και γέμισαν με σπρέι και τις τρεις ξύλινες πόρτες του κτιρίου, η διαδικασία βαψίματος δεν ήταν τζάμπα και δυστυχώς υποστήκαμε έναν βανδαλισμό που δεν τον περιμέναμε.

Αυτές ήταν λοιπόν οι διαφορές μεταξύ των παλαιών περιόδων όσων μέναμε στα Εξάρχεια και γνωρίζαμε καλά τι άλλαξε, για ποιον λόγο άλλαξε καθώς και ποιες ήταν οι λύσεις. Λύσεις που δεν επιθυμούσε η πολιτική εξουσία της εποχής.

Ο ερχομός του airbnb, της νέας κυβέρνησης και του δημάρχου Μπακογιάννη

Ο ερχομός του airbnb αρχικά δεν βοήθησε πρακτικά σε κάτι για την επίλυση των προαναφερόμενων ζητημάτων. Απλά αύξησε τις τιμές ενοικίασης διαφόρων ακινήτων. Μόλις όμως έφυγε με τις κλωτσιές το ΣΥΡΙΖΑ το οποίο δεν ζήτησε ούτε συγνώμη για όσα βιώσαμε και ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο σε χρόνο dt. Κατ' αρχήν, μόνο και μόνο που έφυγε ο Καμίνης από δήμαρχος της Αθήνας, που επί 8 χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτα στο θέμα της καταστολής, δεν θα πούμε πολλά. Μόλις βγήκε ο Μπακογιάννης ξεκίνησαν ενέργειες για την βελτίωση διαφόρων καταστάσεων. Ποιες ήταν αυτές, σφράγισμα ιδιωτικών κτιρίων και περιουσιών που ήταν εγκαταλελειμμένα και διέρχονταν διάφοροι άστεγοι και τοξικομανείς. Πολύ σημαντικό αυτό που έγινε. Διότι οι άστεγοι και οι τοξικομανείς δεν έμπαιναν απλά στα κτίρια, μάζευαν πολλούς άλλους, έπαιρναν ναρκωτικά, πετούσαν σκουπίδια στους ακάλυπτους χώρους των όμορων ιδιοκτησιών, έβαζαν φωτιές, ορισμένοι μπούκαραν κιόλας σε διπλανές ιδιοκτησίες και οικόπεδα βολιδοσκοπώντας αν μπορούν να κάνουν καμιά διάρρηξη, προχωρούσαν σε υδροκλοπές και σπανιότερα ρευματοκλοπές. Η κλήση της αστυνομίας δεν έφερνε αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες των κτιρίων ήταν άφαντοι και για να εντοπιστούν μόνο με την υποβολή μήνυσης που κόστιζε. Η αναφορά σε υπηρεσίες του δήμου και οι καταγγελίες είχαν ως αποτέλεσμα την ενημέρωσή μας από τις αρχές πως ο δήμος το μόνο που μπορεί να κάνει είναι σήμανση με κορδέλα στην είσοδο του κτιρίου και δεν επιτρέπεται να εισέλθει στο εσωτερικό χωρίς εισαγγελική παραγγελία. Ο Χριστός και η Παναγία δηλαδή στην τότε Ελλάδα του 2018-19. 

Όλα τα παραπάνω λύθηκαν με τον ερχομό του νέου δημάρχου, ο οποίος στην συνέχεια συνεργάστηκε με την νέα κυβέρνηση και προχώρησαν στην εκκαθάριση της περιοχής των Εξαρχείων από, καταλήψεις, εμπόρους ναρκωτικών, αναρχομπάχαλους, αριστεροκουλτουρέ, παράνομους μετανάστες που οδηγήθηκαν σε δομές και όχι σε κτίρια που ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους. 

Οι ιδεοληψίες και οι δικαιολογίες των αριστερών

Είναι απίστευτο σε συζητήσεις που είχα με μετριοπαθείς αριστερούς, η ευκολία με την οποία υπερασπίζονται τις παραπάνω καταστάσεις, σιγοντάροντας ουσιαστικά τα επεισόδια και τα προβλήματα, μη επιθυμώντας να πραγματοποιηθεί καταστολή, μη θέλοντας να λυθούν τα προβλήματα επικαλούμενοι τον μετανάστη, τον φτωχό, τον λαό, τον άνεργο, τον πεινασμένο. Δικαιολογίες όπως "Αυτά τα έκαναν τώρα οι προηγούμενοι και το ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα λύσει σε 4 χρόνια" , τις ίδιες δικαιολογίες έλεγαν και η ΝΔ για το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ για την ΝΔ επί 30 χρόνια, καμιά διαφορά λοιπόν και στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε άτομα αριστερής νοοτροπίας γενικότερα. 

Δεν είναι δυνατόν να μην εφαρμοστεί καταστολή, διότι αν δεν εφαρμοστεί καταστολή, τότε ο καθένας κάνει ότι θέλει, το ξεθαρρεύουν διάφοροι και σηκώνουν μύτη μη υπολογίζοντας τα όρια τους. Να πούμε για αυτούς που μας έκλεβαν νερό .... να πούμε για τις διαρρήξεις που έγιναν. Να πούμε για τους περίεργους που έχασαν μια γάτα και κόντεψαν να μπουν μέσα στο σπίτι μας από το δώμα προκαλώντας μας τρόμο και έκπληξη αλλά και ανασφάλεια καθώς δεν ξέραμε αν προσπαθούν να κατοπτεύσουν τον χώρο για διάρρηξη ή αν ήτανε αλήθεια ο λόγος που μας ανέφεραν. Να πούμε για την γειτόνισα που μας έβαψε πράσινους τους τοίχους επειδή δεν της άρεσε το χρώμα τους και όταν την τσακώσαμε μας είπε και με υφάκι ότι δεν θα της πούμε εμείς τι θα κάνει. Άμα πάω τώρα εγώ και της σκάσω κανένα μπουνίδι και την στείλω στο νοσοκομείο ποιος θα φταίει; ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ και η άχρηστη κυβέρνηση που επί 4.5 χρόνια δεν έκανε τίποτα. Ζούμε και κάνουμε ότι θέλουμε ο καθένας γιατί έτσι αριστεροί βρωμιάρηδες.

ΜεταΣΥΡΙΖΑ εποχή

Τα Εξάρχεια ηρέμισαν, καθάρισαν. Το airbnb έφερε πολλούς τουρίστες, έδιωξε κατοίκους που έμεναν στο ενοίκιο και θα διώξει κι άλλους. Δεν πειράζει, η ζωή όπως και οι περιοχές έχουν τους κύκλους τους. Τα Εξάρχεια από μια περιοχή πλουσίων μέχρι το 50-60 γέμισε πολυκατοικίες και όπως και σε όλη την Αθήνα ήρθε η κάθε σάρα και η μάρα. Με τον χαρακτηρισμό "σάρα και η μάρα" δεν εννοώ τον οποιοδήποτε ήσυχο άνθρωπο που είναι νοικοκυραίος και θέλει να εργαστεί να προσφέρει να πληρώνει φόρους και να διατηρεί την περιουσία του χωρίς να προκαλεί πρόβλημα, ως σάρα και μάρα θα αποκαλέσω όλους εκείνους τους αντιδραστικούς που επεμβαίνουν και θέλουν να προκαλούν πρόβλημα σε άλλους ή να επηρεάζουν την ζωή τους υποστηρίζοντας τις δικές τους ιδεολογίες, αυτοί είναι οι αναρχικοί, οι αριστεροί πάσης φύσεως ειδικά όσοι δεν είναι μετριοπαθείς, οι εγκληματίες κτλ. Τώρα όλοι αυτοί που μένουν στο ενοίκιο σιγά σιγά θα αποχωρήσουν, την θέση τους θα πάρουν τουρίστες, ανακαινισμένα κτίρια γραφείων ή ξενοδοχείων. Όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν.

Αντιδράσεις για το μετρό.

Από τις αντιδράσεις των αριστεροκουλτουρέ δεν περιμέναμε τίποτα καινούργιο. Το μετρό είναι ένα κοινωνικό έργο με σκοπό να αποφορτίσει την Αθήνα από την κυκλοφορία ΙΧ αυτοκινήτων, να συνενώσει πολλές πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου μαζί με άλλες περιφερειακές. Αυτό που ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει είναι πως πρέπει να δουν την γραμμή συνολικά και όχι μόνο στο στενό κέντρο της Αθήνας. Μπορεί το Κολωνάκι από τα Εξάρχεια και από την Ακαδημία να είναι κοντά, έχουν πυκνοκατοικημένες περιοχές, τεράστια διέλευση κόσμου από και προς άλλες περιοχές που διέρχεται μέσα από το κέντρο. Επίσης συνάντηση της γραμμής 4 με την παλιά γραμμή στο Πανεπιστήμιο. Η γραμμή 4 όταν ολοκληρωθεί έχει και άλλα πλάνα να επεκταθεί ως Βόρεια Προάστια και όχι μόνο το τωρινό πλάνο. Έχει αρκετό ψωμί, μπορεί να βοηθήσει την Αθήνα ποικιλοτρόπως. 

Τα επιχειρήματα με τα δέντρα είναι επίσης αστεία. Τα δέντρα θα μεταφυτευτούν. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος πως το φυσικό περιβάλλον δύσκολα μπορεί να υπάρξει με το δομημένο ανθρωπογενές περιβάλλον. Τα δέντρα μεγαλώνουν και κάποια στιγμή θα χρειαστούν κόψιμο. Κλαδιά εφάπτονται σε μπαλκόνια κτιρίων, ρίζες δέντρων έχουν εισέλθει στα θεμέλια κτιρίων, σε σωλήνες αποχέτευσης, σε φρεάτια, έχει τινάξει τις πλάκες πεζοδρομίων και προκαλούν προβλήματα σε δίκτυα και υποδομές.

Τα δέντρα επίσης χρειάζονται καθάρισμα, πέφτουν φύλλα, βρωμίζονται τα πεζοδρόμια. Δεν λύνονται τα ζητήματα με τέτοιες αστείες κινητοποιήσεις ούτε μπορείς να σώσεις κάτι όταν ξέρεις εκ των προτέρων πως η ύπαρξή του είναι δύσκολη και αμφισβητήσιμη στο περιβάλλον που μένεις. Πολλοί είναι επηρεασμένοι από τα παιδικά τους χρόνια, από την αποχώρηση του χωριού και της επαρχίας, από διάφορες οικολογικές απόψεις που διαδίδονται δίχως σκέψη. Αν θέλεις τόσο πολύ την φύση, τότε η λύση είναι η επιστροφή στο χωριό και η φυγή από το κέντρο της Αθήνας. 

Σε κάθε περίπτωση, ο σταθμός μετρό είναι ευλογία για την περιοχή των Εξαρχείων. Η καταστολή από το κράτος, ο ερχομός του airbnb και κάποιοι άλλοι παράγοντες, ευελπιστώ να σπάσουν και να συντρίψουν αυτό το απόστημα των Εξαρχείων, της δήθεν περιοχής όπου κατά κάποιους, διακινούνται ελεύθερα ιδέες και αποτελεί μέρος πολιτικών ζυμώσεων επειδή εδώ ήταν το πολυτεχνείο και έλαβαν μέρος οι κύριες κινητοποιήσεις κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Κάποιοι έγιναν επαναστάτες και δήθεν ήρωες, διαμόρφωσαν απόψεις, επηρεάσαν περιοχές, απόψεις και συνειδήσεις, το έκαναν όμως έμμεσα εις βάρος έμμεσα κάποιων άλλων που δεν τους ενόχλησαν ποτέ. Και ποτέ δεν λένε να καταλάβουν πως κάτι πρέπει να αλλάξει προς την αντίθετη κατεύθυνση και ότι δεν είναι απαραίτητα σωστοί. 

Όλοι αυτοί καλό είναι να φύγουν και να μας αδειάσουν την γωνιά γιατί μας έχουνε κουράσει πάρα πάρα πολύ πλέον. Και καλώς να φύγουν, να σιωπήσουν. Είναι οι τελευταίοι που έχουνε το δικαίωμα να μιλάνε πλέον μετά από 50-60 χρόνια.

No comments: